Alati liikkeessä oleva ja kehittyvä Grön on Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen vetämä pohjoisten makujen sivistynyt villi. Grön on uuden ajan ravintola, joka kunnioittaa mennyttä, mutta katsoo erityisesti tulevaan. se luo sitä. Grön on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikka sekä ruoan valmistuksen metodit Michelin-tähtitasolla. Grön on yksi harvoista kansainvälisen tason ravintoloista Suomessa.

Niukoista raaka-aineista kuten villiyrteistä, fermentointitekniikoista ja lähituottajien aarteista syntyy huikeita makuja ja kauniita annoksia, jotka hipovat täydellisyyttä. Pohjoinen vuodenaikojen niukkuus on käännetty omaperäisesti eduksi. Myös kasvisten käytön uutta reseptiikkaa luova vegemenu osoittaa innovatiivisuutta ja leikkisyyttä. Evoluutio, omistautuminen ja kunnianhimo ovat huikealla tasolla.

Tarjolla on vain kasvis- ja fleksitaari-menuvaihtoehdot, jotka vaihtuvat neljästi vuodessa.

Grön ei kalusteilla koreile, ja aterimet ovat kierrätettyjä. Itseironista Grön-huumoria sisältyy siihenkin, että kaikki palkinnot sekä viinikaappi sijaitsevat wc-tiloissa. Pienehkön 24-paikkaisen salin seinällä on syvistä metsistä ja aakeilta niityiltä kerättyjä villiraaka-aineita läpinäkyvissä säilytysrasioissa. Villi Pohjola ja luonnolliset prosessit, yötön yö ja kaamos muuttuvat mauiksi.

Sesonkeja seuraava, pienillä eleillä pelaava, lumoavuudella ja jännitteitä luovilla yhdistelmillä soittava Grön-kamariorkesteri on monen mielestä parasta A-ryhmää. Umamin, makeuden, suolaisuuden ja mm. happojen onnellinen törmäyttäminen jättää vahvan tunnekokemuksen. Myös Michelin-tarkastajien mielestä.

Äänestäjiltä
Petraa koko ajan tekemistä ja on omassa kategoriassaan Euroopan huippua. Kasvipohjaisuus on kiehtovaa. Mielettömiä makuja ja tekniikoita. Usein miettii miten noin kauniiseen ja siroon on saatu niin paljon makua. Sukeltaa syvälle ekofilosofiansa ytimeen intohimoisesti, luovasti ja leikkisästi.”

Kuva: Grön.

Grön
Albertinkatu 36, 00180 Helsinki
Verkossa
Facebook
Instagram

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments