K

Kantapöydässä: Viinit eivät tule kauppoihin eikä anniskelun arvonlisäveroa lasketa – SDP ja keskusta tuskin jatkavat normien purkua

Edellisen hallituksen ohjelmassa suosittu termi normien purkutalkoot on jäämässä ainakin toistaiseksi historiaan horeca-aloihin liittyvässä lainsäädännössä. SDP:n ja keskustan vetämän vihertävän kansanrintamahallituksen vaaliohjelmat ennakoivat, että alkoholilainsäädännön osalta edessä on vähintään neljä laihaa vuotta.

Suomalaisten on turha toivoa viinejä kauppoihin seuraavien neljän vuoden aikana. Vaikka alkoholilain kokonaisuudistus jäi viime eduskunnassa puolitiehen ja sitä olisi syytä viedä vauhdilla eteenpäin, käytännön politiikka kulkee omia latujaan – vaaleista ja niiden lopputuloksesta riippumatta.

Hallitusohjelman synnyttäminen demareiden, keskustan, vihreiden, vasemmiston ja ruotsalaisten voimin tulee näyttämään, että alkoholilain kokonaisuudistus on loppuun käsitelty. Sen sijaan saamme seuraavaksi kuulla, kun THL tekee tulkintojaan lonkeromyynnin vapauttamisen vaikutuksesta alkoholin kokonaiskulutukseen sekä imeväisikäisten maksakirrooseihin ja rantakatujen ylinopeussakkoihin.

Niin ja että Alko on ja pysyy entisenlaisena monopolina, vaikka sen bisnes sakkaa kuin keskustapuolueen kannatus.

Uusi hallitus tulee ensi töikseen nostamaan alkoholiveroja. Sen jälkeen alkaa viinaralli Viroon. Alkoholilakiin ei kosketa ainakaan pariin vuoteen, ellei joku tee sellaista kansalaisaloitetta, että se pakottaa eduskunnan käsittelemään asiaa.

Todennäköiseltä näyttää myös, että kansainväliseen myyntiin tähtäävien suomalaisten juomamerkkien valmistus siirtyy ulkomaille. Ja miksei siirtyisi, eihän Finlandia Vodkakaan ole ollut suomalainen tuote vuoden 2002 jälkeen.

Vaadimme Viiden Tähden päätoimittajan Eeropekka Rislakin kanssa pääkirjoituksessamme huhtikuussa, että tulevalla hallituskaudella palvelualoja ei voi enää ohittaa ja että Suomi tarvitsee ehdottomasti palvelustrategian.

Kotimarkkinoilla kulutus siirtyy koko ajan vahvemmin erilaisiin palveluihin, eikä ilmastonmuutoksen torjunta suosi jatkossakaan tavaroiden kulutusta. Ruoka ja palvelut ovat puolueiden kaikkein eniten laiminlyömät politiikan osa-alueet. 

Entä miten käy suomalaisnen ruoan ja ruokakulttuurin edistämisen? On oletettavaa, että tulevassa hallitusohjelmassa ruoasta on tuskin minkäänalaisia huomioita, vaikka ruoka on keskeinen asia ihmisten elämässä. Eduskuntavaaleihin liittyvässä debatissa ruoka nähtiin vain osana ilmastonmuutosta. Toki keskustan ollessa hallituksesta tuottajahinnat nousevat keskeiseen rooliin.

Hallituspohjassa on edustettuina koko ruokaketju aina tuottajista kuluttajiin saakka. Tuleva hallitus voisi yllättää osoittamalla pelisilmää eli ryhtyisi luomaan palvelustrategiaa, joka ensimmäistä kertaa tunnustaisi palvelualojen merkityksen suurimpana työllistäjänä sekä kansantalouden peruspilarina myös kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen näkökulmista tarkasteltuna.

Heikki Kähkönen
kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka äänestää myös eurovaaleissa kahden ja puolen viikon kuluttua ja pohtii, että listalla on monta poliitikkoa, jotka voisi äänestäää Brysselin sijaan esimerkiksi Siperiaan.

Kuvat: Heikki Kähkönen ja Pixabay.

13.4.2019 Pääkirjoitus: Ensi hallituskaudella palvelualoja ei voi enää ohittaa – Suomi tarvitsee palvelustrategian

8.4.2019 Kantapöydässä: Viron tuleva hallitus pakottaa Suomen luopumaan alkoholiverojen nostoaikeista

14.3.2019 Kantapöydässä: Alkoholiverot nousevat ensi vuonna – halusi kansa sitä tai ei

7.2.2019 Kantapöydässä: Hallituksen normien purkaminen ei tehoa – olut juodaan yhä kotona eikä ravintoloissa

13.7.2018 Juomayhtiöiden kyselytutkimus: Alkoholilain muutos askel oikeaan suuntaan

1.3.2018 Kantapöydässä: Eiköhän ruveta heti talkoisiin – pian on taas uuden alkoholilain aika

Facebook Comments