K

Kantapöydässä: Viron tuleva hallitus pakottaa Suomen luopumaan alkoholiverojen nostoaikeista

Viron kolmen puolueen hallitusohjelma lupaa valmisteveroihin alennuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alkoholijuomien verot ja niiden hinnat etelänaapurissa laskevat. Se johtaa väistämättä viinarallin kasvuun Suomen ja Viron välillä, mikä pakottaa Suomen tulevan hallituksen luopumaan jo nyt monen puolueen listalla olevista alkoholiverojen nostamisaikeista.

Viron Keskustapuolue, EKRE ja Isänmaa-puolue julkistivat lauantaina sopimuksensa hallituspohjasta sekä yhteisen ohjelmaluonnoksensa. Ohjelmapaperi ei sisällä suoraa viittausta alkoholiverojen laskemisesta, mutta ohjelman tavoitteena on kuitenkin laskea voimassa olevia valmisteveroja.

Viron edellisen hallituksen alkoholijuomien valmisteverojajen nostot kohdistuivat erityisesti panimojuomiin. Korotusten seurauksena Latvian ja Viron välinen rajakauppa muuttui silkaksi viinaralliksi, joka on heijastunut myös Suomeen asti. Yhä useampi suomalainen on hakenut tuliaisviinansa Latviasta.

Suomessa THL kertoi helmikuussa, että alkoholijuomien matkustajatuonnin litramäärä väheni 10 prosenttia vuonna 2018 edelliseen vuoteen verrattuna. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti kuitenkin kasvoi 3,8 prosenttia. Matkustajat toivat siis aiempaa enemmän väkeviä alkoholijuomia ja vähemmän miedompia juomia, mikä heijastui myös Alkon viinan myynnin vähenemiseen.

Puolueet valmistautuvat Suomessa vaalien jälkeiseen alkoholiverojen korotukseen. Nyt verojen korotuksilla pelottelu on syytä lopettaa.

Kirjoitin kolumnissani vajaat kuukausi sitten, että haaveet oluen ja viinin valmisteverojen laskemisesta on meillä syytä unohtaa. Suomi jatkaa korkean verotuksen tiellä. Suurimmat puolueet ovat valmiita nostamaan tupakka- ja alkoholiveroja tulevasta hallituspohjasta riippumatta.

Näkemykseni perustana minulla olivat VM:n publikaanien helmikuussa julkistamat valtiontalouden madonluvut. Niiden mukaan tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja kaksi miljardia euroa talousvyötä kiristämällä ja välillisiä veroja korottamalla.

Puoluejohtajat Pekka Haavisto (vas.), Petteri Orpo, Antti Rinne ja Juha Sipilä. Kuvakaappaus Veronmaksajien vaalipaneelin videolähetyksestä.

Valmisteverot, joista monia myös haittaveroiksi kutsutaan, ovat helppo pajatso erilaisten reikien täyttämisessä. Niinpä suurimmat puolueet kokoomuksesta demareihin ja vihreisiin sekä pienimmät kristillisistä vasemmistoon ovat huutaneet yhteen ääneen alkoholiverojen korottamisen puolesta tulevalla vaalikaudella. Ja keskustahan on aina ollut korkeiden alkoholiverojen kannalla.

Suomen poliittisten päättäjien sekä erityisesti VM:n ja STM:n satraappien tulee suunnata entistä vahvemmin katseensa kohti Suomenlahden takaista etelää. Jos Viro laskee merkittävästi eli lähellekään vuoden 2017 tasoa alkoholiverojaan, kuten EKRE on vaatinut, viinaralli Suomesta saa aivan uutta vauhtia.

Viinaralli kirpaisee pahiten Alkon monopolikauppaan.

Suomalaisten poliitikkojen suurin huoli on Alkon monopolin säilyttämisessä ja viinayhtiön hengissä pitämisessä sen bisneksen huvetessa pikkuhiljaa. Alkoholijuomien myynti väheni Alkossa vuonna 2018 edellisvuodesta noin 8 miljoonaa litraa ja liikevaihto sakkasi samalla 21 miljoonaa euroa.

Vaikka Alkon bisneksen hiipumisen syiksi toimitusjohtaja Leena Laitinen kertoi tällä kertaa alkoholiverojen korotukset sekä päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien prosenttirajan nostamisen tosiasiassa Alko sai viime vuonna eniten takkiin perustehtävässään eli etanolin myynnissä väkevänä viinana.

Alkon olutbisnes on aivan kuralla. Viinikaupassa Alko on menettänyt jo otetta matkustajatuonnille ja nettikaupalle. Monopoliyhtiön hengissä pitävä voima on ollut korkeasti verotetun väkevän viinan myynti humalatietoisille kansalaisille.

Alkon osuus suomalaisesta etanolikaupasta on enää noin 32 prosenttia. Jos ja kun osuus painuu alle 30 pinnan, monopolin uskottavuus kansanterveyden vaalijana ja verotulojen kerääjänä murtuu lopullisesti.

Pelastaakseen Alkon nykyisen monopolin ja turvatakseen edes tämän hetken tasoon yltävän alkoholiverojen tuoton kansanedustajien tulisi itse asiassa laskea alkoholiveroja heti vaalikauden aluksi eikä suunnitella niiden nostamista.

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka nautti viime viikolla kahtena peräkkäisenä päivänä alkoholipitoisia juomia. Niistä yksikään tuote ei ollut ostettu Alkon myymälästä.

Facebook Comments