K

Kriitikko Otso Kantokorpea muistellaan Tallinnassa ratikka- ja baarikierroksella

Ystävät ja tuttavat muistavat edesmennyttä kuvataidekriitikko Otso Kantokorpea ratikka- ja kapakkakierroksella Tallinnassa. Lauantaina järjestettävästä tapahtumasta on järjestäjien mukaan luvassa Kantokorven näköinen ja henkinen iloinen kierros Tallinnan keskustassa ja kaupungin reuna-alueilla.

Kriitikko, toimittaja ja tietokirjailija Otso Kantokorpi (1957-2018) menehtyi vuosi sitten äkilliseen sairauskohtaukseen. Kantokorpi oli Suomen tunnetuin kuvataidekriitikko, joka kuratoi kymmeniä näyttelyitä Suomessa ja Virossa.

Tallinna ja koko muu Viro olivat Kantokorven sydäntä lähellä. Hän tunsi laajasti Viron nykytaidetta sekä taiteilijoita, kirjailijoita ja arkkitehtejä.

Kantokorven Sankarimatkailija-oppaat ovat tuttuja tuhansille suomalaisille. Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa (Like) ilmestyi vuonna 2005. Sitä seurasivat Sankarimatkailijan Neuvosto-Tallinna (2006), Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa ja trolleybusseissa (2008) sekä Sankarimatkailija Tallinnan lähijunissa (2011).

”Kantokorven kirjat ovat kannustaneet lukijoita poikkeamaan Tallinnan lähiöihin sekä sukeltamaan niiden pieniin baareihin ja kahviloihin, joissa on kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Saimmepa niistä alkuinnostuksen omiin Baarimies Tallinnassa -kapakkaoppaisiimmekin”, kertoo Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen.

Kantokorpi toimi myös oppaana useille ryhmille esitellen Tallinnan lähiöitä ja kaupungin neuvostoaikaista arkkitehtuuria. Kantokorven kanssa kiertäneistä ryhmistä yksi ahkerimmista koostui suomalaisista ja virolaisista oluenystävistä sekä Olutsilta – Õllesild -olutseuran jäsenistä.

”Järjestimme Kantokorven kanssa ensimmäisen ratikkakierroksen museoraitiovaunulla vuonna 2008. Kantokorven persoonallinen kertomistapa sekä tinkimätön perehtyneisyys Tallinna lähihistoriaan arkkitehtuurin ja kuvataiteen kautta olivat vertaansa vailla”, muistelee toinen Tallinnan Baarimies Pekka Linnainen.

Tallinnan Baarimiehet järjestävät yhdessä oluehenkisen Tallinnan Kommandon (Tallinna Õllekomando) tilausraitiovaunulla kierroksen kapakkapysähdyksineen Tallinnassa ensi lauantaina 11. toukokuuta, jolloin tulee kuluneeksi tasan vuosi Kantokorven kuolemasta. Mukana on liki 50 Otso Kantokorven läheistä ja ystävää. Raitiovaunun liput on varattu ennakkoon loppuun.

Artikkelin pääkuva: Andres Teiss. Otso Kantokorpi ratikkakierroksen oppaana 27.9.2008, kuvat Heikki Kähkönen.

CategoriesOlut

Facebook Comments