Alati liikkeessä oleva ja kehittyvä Grön on Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen vetämä pohjoisten makujen sivistynyt villi. Pienestä koostaan huolimatta Grön edustaa ravintoloiden pohjoismaista kärkeä.

Grön on uuden ajan ravintola, joka kunnioittaa mennyttä, mutta katsoo erityisesti tulevaan. se luo sitä. Grön on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikka sekä ruoan valmistuksen metodit Michelin-tähtitasolla. Grön on yksi harvoista kansainvälisen tason ravintoloista Suomessa.

Niukoista raaka-aineista kuten villiyrteistä, fermentointitekniikoista ja lähituottajien aarteista syntyy huikeita makuja ja kauniita annoksia, jotka hipovat täydellisyyttä. Usein voi vain miettiä, miten noin kauniiseen ja siroon on saatu niin paljon makua. Grön sukeltaa syvälle ekofilosofiansa ytimeen intohimoisesti, luovasti ja leikkisästi.

Pohjoinen vuodenaikojen niukkuus on käännetty omaperäisesti eduksi. Myös kasvisten käytön uutta reseptiikkaa luova vegemenu osoittaa innovatiivisuutta ja leikkisyyttä. Evoluutio, omistautuminen ja kunnianhimo ovat huikealla tasolla. Tarjolla on vain kasvis- ja fleksitaari-menuvaihtoehdot, jotka vaihtuvat neljästi vuodessa.

Grönillä on upea ote vastuulliseen toimintaan muuallakin kuin keittiössä. Se ei kalusteilla koreile, ja aterimet ovat kierrätettyjä. Itseironista Grön-huumoria sisältyy siihenkin, että kaikki palkinnot sekä viinikaappi sijaitsevat wc-tiloissa. Pienehkön 24-paikkaisen salin seinällä on syvistä metsistä ja aakeilta niityiltä kerättyjä villiraaka-aineita läpinäkyvissä säilytysrasioissa. Villi Pohjola ja luonnolliset prosessit, yötön yö ja kaamos muuttuvat mauiksi.

Sesonkeja seuraava, pienillä eleillä pelaava, lumoavuudella ja jännitteitä luovilla yhdistelmillä soittava Grön-kamariorkesteri on monen mielestä parasta A-ryhmää. Umamin, makeuden, suolaisuuden ja mm. happojen onnellinen törmäyttäminen jättää vahvan tunnekokemuksen. Myös Michelin-tarkastajien mielestä.

HUOM! Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Toni Kostianin Paras Muutoksentekijä -tittelin kantajaksi vuonna 2024.

Äänestäjiltä
”Omaleimaisempi kuin koskaan, todella maukasta ruokaa ja upea kokonaisuus. Ruoka on maan persoonallisinta, kiinnostavinta ja maukkainta. Ihanan rento ja välitön palvelu ja tunnelma, ja samalla viimeisen päälle loppuun asti ajatellut ruoka, juoma ja niiden yhdistäminen. Kun osataan kaikki, ei tarvitse pingottaa.

Kuvat: Anders Husa & Kaitlin Orr / My Helsinki. Ravintola Grön.

Grön
Albertinkatu 36, 00180 Helsinki
Verkossa
Facebook
Instagram

CategoriesYleinen

Facebook Comments