S

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -äänestys käynnistyi – lista julki Kevätmessuilla maaliskuussa

Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -äänestys käynnistyi lauantaina Helsingin Matkamessuilla. Äänestysaikaa on viisi viikkoa eli 26. helmikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Kevätmessuilla Messukeskuksessa torstaina 30. maaliskuuta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -listan äänestäjiksi kutsutaan yli 1000 ruokakulttuurin vaikuttajaa eri puolilta maata. Heidän joukossaan on ravintoloitsijoita, kokkeja ja keittiömestareita, salityöntekijöitä sekä alkoholi- ja ruoka-alojen ammattilaisia ja journalisteja.

Äänestys järjestetään jo 15. kerran. Tulosten julkistamisen yhteydessä paljastetaan myös listan sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat.

Äänestyksen ja listauksen toteuttaa Viisi Tähteä Media. Pääyhteistyökumppani on Helsingin Messukeskus. Kumppaneina ovat Quandoo-pöytävarausjärjestelmä ja Estrella Damm -olut.

”On jännittävää nähdä, miten lista muotoutuu koronasulkuajan jälkeen. Uusia kunnianhimoisia ravintoloita on perustettu eri puolilla Suomea, ja vielä useampien ravintoloiden konseptia ja toimintaa on terävöitetty. Ilmassa on odotusta, että listalla tapahtuu kiinnostavia asioita”, kertoo Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa on maan arvostetuin ja luotettavin ravintolalistaus.

Viisi Tähteä käynnisti Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen vuonna 2004. Kaikki ykkössijat ovat menneet helsinkiläisille ravintoloille.

Alkuvuosina ykkössijaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen luotsaama Chez Dominique. Vuonna 2011 paras oli Farang ja 2012 Ravintola Olo. Listaus oli tauolla vuodet 2013–2017.

Parhaimmaksi ravintolaksi alan ammattilaiset valitsivat vuosina 2018 ja 2019 Ravintola Grönin. Vuosina 2020–2022 ykkönen on ollut Ravintola Palace.

”Suomen 50 Parasta Ravintolaa on selkeästi arvostetuin ja luotettavin ravintolalistaus Suomessa. Perustuuhan se satojen alan ammattilaisten arvioon. Listan julkistaminen saa koko ravintola-alaa seuraavan median ja alan ammattilaisten huomion”, Rislakki sanoo.

Eero Vottosen (kesk.) luotsaama Palace on vienyt nimiinsä Suomen 50 Paras Ravintola -tittelin kolme kertaa peräkkäin. Kuva: Andres Teiss.

Alakategoriat nostavat osaajat esille.

Åänestyksessä on listauksen ohella eri alakategorioita, Kuusi kategorioista koskee ravintoloita: Paras Palvelu, Paras Tunnelma, Paras Innovatiivinen, Paras Tulokas (kumppani: Quandoo), Paras Viinilista ja Paras Olutlista.

Kahteen kategoriaan haetaan henkilöehdokkaita: Ammattilaisten Ammattilainen (Messukeskus) ja Paras Muutoksentekijä (Estrella Damm). Ammattilaisten Ammattilaiseksi ei voi äänestää kolmen edellisen vuoden äänestyksen voittajia, jotka ovat Pekka Terävä, Henri Alén ja Tommi Tuominen.

”Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listaus ja messut ovat loistavia tilaisuuksia tuoda esille kansainvälisen tason suomalaista ravintola- ja keittiöosaamista. Ilmiöiden, yritysten ja menestystekijöiden takana on aina osaavia ihmisiä, jotka ovat niitä suunnittelemassa ja rakentamassa. Messut ja ravintolat eivät pärjää ilman ihmisiä”, tähdentää liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila Helsingin Messukeskuksesta.

Viiden Tähden Heikki Kähkönen (vas.) ja Eeropekka Rislakki sekä Tanja Pasila Messukeskuksesta julkistivat Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen alkaneeksi lauantaina Matkamessuilla Kuva: Andres Teiss.

Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako Kevätmessuilla 30. maaliskuuta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -äänestys päättyy sunnuntaina 26. helmikuuta, jolloin äänestyslomake sulkeutuu. Äänestysaikaa on peräti viisi viikkoa.

”Pitkällä äänestysajalla haluamme kannustaa ravintola- hotelli- sekä ruoka- ja juoma-alojen ammattilaisia tutustumaan kollegoidensa ja asiakkaidensa ravintoloiden tarjontaan. Taloudellisten haasteiden keskellä ravintolat edustavat kuitenkin uskoa tulevaan. Ne tarjoavat ihmisille paikan tavata toisiaan sekä nautintoja arkeen ja juhlaan”, Rislakki muistuttaa.

Äänestys huipentuu torstaina 30. maaliskuuta klo 11.00 alkaen Kevätmessujen päälavalla Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään julkistukseen, joka nähdään myös suorana Viiden Tähden YouTube-kanavalla 30.3. 2022 klo 10.45 alkaen.

Vuoden 2022 Paras Tulokas oli Boulevard Bar & Seafood Helsingistö, kumppanina Quandoo. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat

2022 Palace
2021 Palace
2020 Palace
2019 Grön
2018 Grön
2012 Olo
2011 Farang
2010 Chez Dominique
2009 Chez Dominique
2008 Chez Dominique
2007 Chez Dominique
2006 Chez Dominique
2005 Chez Dominique
2004 Chez Dominique

Facebook Comments