P

Piirakanmakuinen hiihtoretki Ylä-Karjalassa on vuoden kotimainen matkakohde

Majatalosta majataloon Nurmeksessa kiertävä karjalainen retkipaketti on Matkailutoimittajien Killan valitsema vuoden matkakohde Suomessa. Ulkomaan kohde on Kanarian toiseksi pienin saari La Gomera. Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti on vuoden matkailuhenkilö. Matkailutoimittajat jakoivat tunnustuspalkinnon kotkalaiselle Kristian Cruises -varustamolle.

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus on karjalainen retkipaketti Nurmeksessa. Vaellus alkaa Puukarin Pysäkiltä ja päätyy Laitalan Lomien kautta majatalo Pihlajapuuhun. Päivämatkat ovat 20–30 kilometrin pituisia. Hiihdon jälkeen pääsee nauttimaan majatalojen tarjoamaa palkittua Karelia á la carte -lähiruokaa.

Kesällä kierroksen voi tehdä pyörällä tai meloen. Tarjolla on myös paketteja, joissa tutustutaan karjalaiseen ruokakulttuuriin ja majatalosta majataloon siirrytään autolla. Uusin retki on herkkujen saunapolku, jossa matkailija voi kylpeä savu- ja maasaunoisssa.

Retkiä järjestävä Äksyt Ämmät on pohjoiskarjalainen matkailuyritys, joka tarjoaa luonnonläheisiä, vastuullisia ja ympäristöystävällisiä lomia. Elämyksiä voi saada yksinkertaisistakin asioista, kuten lempeistä löylyistä ja majatalon emännän leipomasta ruisleivästä.

Vuoden ulkomaan matkakohde on La Gomera Kanariansaarilla.

La Gomera on Kanariansaarten kätketty helmi. Kanarian toiseksi pienin saari sijaitsee tunnin laivamatkan päässä Teneriffasta. Paikka on onnistunut välttämään massaturismin. Niinpä aurinkovarjojen rivistöjä ja turismitungosta saarelta ei löydy.

La Gomeran ylängön kansallispuisto on UNESCO:n maailmanperintökohde. Mereltä puhaltava tuuli tiivistyy ylös noustessaan ylängöllä sumuksi ja sateiksi. Tiheät laakeripuumetsät ovat kuin satumetsästä.

Saari on vaeltajien paratiisi, sillä merkittyjä vaellusreittejä onlähes 70. Kirjo ulottuu helpoista tasamaan poluista vaativiin 20 kilometrin elämyksiin. Vaeltaessa myös saaren upea luonto aukeaa parhaiten. Paikalliseen ruokakulttuuriin pääsee tutustumaan pikku ravintoloissa eri puolilla saarta, myös kansallispuistossa.

La Gomera on vaeltajien ja aktiivilomailijoiden suosima kohde Kanariansaarilla. Kuva: Pixabay.

SMAL:in toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti on vuoden matkailuhenkilö.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti nousi keskeiseksi henkilöksi toimialaa
rajusti koetelleen Covid-19-pandemian aikana. Hän on pitänyt monenkirjavan elinkeinon puolia vuosina,
jolloin tuhansia ammattilaisia on lomautettu ja irtisanottu toimintamahdollisuuksien vaikeuduttua
viranomaismääräysten vuoksi.

Mäki-Fräntin työ on huomattu myös alan eurooppalaisessa edunvalvontaelimessä. Vuonna 2020 hänet valittiin jo toisen kerran Euroopan matkatoimistoliiton ECTAA:n johtoryhmään. Viime kesäkuisessa kokouksessa hänestä tuli liiton varapuheenjohtaja.

Heli Mäki-Fränti.

Matkailutoimittajien tunnustuspalkinto Kristina Cruisesille.

Koronapandemian iskiessä keväällä 2020 kotkalainen perheyritys Kristina Cruises ei jäänyt seuraamaan tumput suorana matkailun alhoa. Yhtiö uudisti brändiään ja tarjoaa suomalaisille tarkasti suunniteltuja yksilöllisiä yhteismatkoja niin ympäri Eurooppaa kuin kaukokohteisiinkin.

Päätuotteena ovat Euroopan jokiristeilyt. Kesällä 2021 Kristina Cruises toi markkinoille uuden matkailuinnovaation Kristina Rails -yhteismatkat, jossa liikutaan junalla hyödyntäen VR:n raideverkostoa. Matkan vierailukohteet sekä hotellit ja ruokailupaikat on valittu suosien yksityistä yrittäjyyttä ja uniikkeja kohteita.

Kristina Cruisesille on myönnetty ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä Travelife for touroperators -vastuullisuussertifikaatti. Kaikki yhtiön järjestämät matkat on luokiteltu niiden aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen mukaan. Asiakkaan ostaessa matkan sen hinnassa on 4H-yhdistyksen Taimiteko, jonka kautta Suomeen istutetaan uutta metsää.

Matkailutoimittajien Kilta on matkailualaa seuraavien ammattikirjoittajien ja kuvaajien yhdistys, jossa on noin 100 jäsentä. Yhdistys on perustettu vuonna 1969. Kilta on palkinnut ansioituneita matkailualan kohteita ja henkilöitä vuodesta 1972. Palkinnot jaettiin Helsingin Matkamessuilla torstaina.

Pääkuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen.

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments