T

Turkuun vihdoin Michelin-tähtiravintola – Kaskis nappasi yhden ja Palace Helsingissä kaksi tähteä

Suomen Michelin-tähtiravintoloiden määrä nousi kahdeksaan turkulaisen Kaskiksen napattua ensimmäisen tähden Helsingin ulkopuolelle. Helsinkiläinen Palace sai odotetusti toisen tähden ja nousi Suomen tämän hetken ainoaksi kaksi tähteä ansainneeksi ravintolaksi. Pohjoismaiden uudet Michelin-tähdet julkistettiin maanantai-iltana.

Turkulainen fine dining -ravintola Kaskis palkittiin antaumuksellisesta työstä ensimmäisellä Michelin-tähdellään Stavangerin konserttitalossa Norjassa. Michelinin sommelier-palkinnon pokannut Kaskiksen Christina Haukka sai rinnalleen työtoverinsa Erik Mansikan ja Simo Raision, jotka astuivat lavalle noutamaan Michelin-tähtikokkien himoitut valkoiset takit.

Michelin-tarkastajat eivät tehneet turhaa reissua Turkuun. Tarkastajien mielestä kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Christina Haukka (2. vas) sekä Michelin-tähtikokkien takit päälleen pukeneet Erik Mansikka ja Simo Raisio juhlivat Stavangerissa Michelin-palkintojaan. Kuva: Steffen Vidar Jenssen & Fabel Media.

Helsinkiläisen Palacen toinen tähti on ollut julkinen salaisuus pääkaupungin ravintoiolapiireissä jo useita kuukausia. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen toukokuussa jo kolmannen kerran voittanut Palace ei joutunut tälläkään kertaa pettymään.

Palace sai toisen tähtensä toisena ravintolana Suomessa. Ensimmäinen kahden tähden ravintola oli Hans Välimäen luotsaama Chez Dominique vuosina 2003–2013.

Michelin-tarkastajien mielestä Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen ja hänen tiiminsä tarjoavat hienostuneen maistelumenun, jossa moderneihin pohjoismaisiin resepteihin yhdistetään japanilaisia ja ranskalaisia vaikutteita.

”Erinomaiset raaka-aineet kannattelevat huolella tasapainotettuja annoksia, jotka ovat täsmällisiä, jalostettuja ja aseteltu taiteellisesti lautaselle. Kokit tuovat annokset itse pöytään ja viimeistelevät ne siinä, mikä tuo ruokailuun uuden upean tason. Toisen tähden saaminen on erityisen upeaa, sillä vuonna 1987 Palace oli ensimmäinen Michelin-tähden Suomessa saanut ravintola”, perusteluissa todetaan.

Kaskiksen juhlaa. Christina Haukka on vuoden Michelin Sommelier Nordic.Kuva: Steffen Vidar Jenssen & Fabel Media.

Christina Haukka Kaskiksesta sai Michelin Sommelier -palkinnon. Perustelujen mukaan Haukan rento ja samalla erittäin tarkkaavainen lähestyminen teki vaikutuksen Michelin-tarkastajiin hänen esitellessään tietojaan viineistä. Haukka on kouluttautunut Ranskassa ja hankkinut kokemusta monissa huippuravintoloissa

”Christina Haukka jatkaa tietomääränsä kasvattamista ja on avoin uusilla ideoille, mistä kertoo hänen innostuksensa sakeihin”, tarkastajat kehuvat.

Suomen kahdeksan Michelin-tähtiravintolaa
Palace, kaksi tähteä
Demo, yksi tähti
Finnjävel Salonki, yksi tähti
Grön, yksi tähti
Inari, yksi tähti
Kaskis, yksi tähti UUSI
Olo, yksi tähti
Ora, yksi tähti

Eero Vottonen on toinen suomalainen keittiöpäällikkö, joka on ansainnut kaksi Michelin-tähteä. Palace oli ensimmäinen suomalainen ravintola, joka sai yhden tähden vuonna 1987. Kuva. Andres Teiss.

Stavangerissa julkistettiin pohjoismaihin kaksi uutta kahden tähden, yksitoista yhden tähden ja viisi Michelin Green Star -ravintolaa, jotka saavat tunnustuksen paneutumisestaan ympäristön huomioon ottavaan gastronomiaan. Uusien Green Star-palkittujen joukossa on helsinkiläinen Natura / David Alberti.

Michelin Guide Nordic Countries -oppaan vuoden 2022 painoksessa on yhteensä 255 ravintolaa, joista 74 on tähditettyjä, 32 on saanut Bib Gourmand -arvion ja 38 palkitaan Green Starilla.

Uudet Michelin-tähdet pohjoismaissa
Suomi: Palace kaksi tähteä ja Kaskis yksi tähti.
Ruotsi: Nour ja Adam / Albin (Tukholma), Knystaforsen (Rydöbruk)
Norja: Hot Shop, Hyde ja Schlägergården (Oslo), Lysverket (Bergen)
Tanska: MOTA (Nykøbing Sjælland) ja Jatak (Kööpenhamina)
Islanti: ÓX (Reykjavik)

Pääkuvassa Palacen kettiötiimi. Kuva: Andres Teiss.

Facebook Comments