S

Salihenkilökunta on nyt yhtä kuin ravintolan tunnetila – analyysia uudesta Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listasta

Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki on tulkinnut 20 vuoden ajan, mitä merkityksiä kukin uusi 50 Parasta Ravintolaa -lista kertoo. Lähes 450 äänestäjää ei voi olla väärässä. Listan muutokset ja sijoitukset kertovat trendeistä ja uusista signaaleista, jotka ennakoivat tulevaa. Salipalvelun nousu tunnelman luojaksi ja turvallisuuden tunteen takaajaksi on nyt merkittävä kehityssuunta. Salihenkilökunta saa viimein arvostusta.

Uudella listalla on käynyt kuhina. Listan sisäinen järjestys elää vahvasti. Nopeita nousuja ja laskuja on useita. Lisäksi uusia ravintoloita on 10, seitsemän teki paluun listalle – vastaavasti 17 edellisen vuoden listan ravintolaa on pudonnut Bubbling under -listan sijoille 51-100. Määrä on poikkeuksellinen ja se kertoo turbulenteista ajoista.

50 parhaan ravintolan edustajia sekä alan vaikuttajia ja mediaa julkistustilaisuudessa Helsingin Messukeskuksessa. Kuva Andres Teiss.

Bistronomia hallitsee ilmatilaa

Bistroutuminen jatkuu vauhdilla ja suurin osa listan ravintoloista edustaa bistronomian eri alalajeja: ranskalaista, pohjoismaista husmanskostia, lähiruokaa, italialaista, Aasia-vaikutteista, ronskia brutaalibistroa, mummobistroa sekä kokeilevaa neobistroa ym.

Klassisuus korostuu ja ranskalainen keittiö on tehnyt vahvan paluun. Klassisuus tarkoittaa peruskalliota ja pysyvyyttä aikana, joka on epävarma ja pelottavakin.

Ravintoloita poistuu ja uusia syntyy ennätysmäärin. Kyse ei ole vain ostovoiman leikkautumisesta, vaan myös asiakkaiden tarpeiden muutoksesta.

Yhä useampaa ravintolaa kutsutaan bistroksi. Aiemmin konseptia olisi kutsuttu joksikin muuksi. Bistro on taikasana. Bistro on lupaus matalasta kynnyksestä ja hyvästä ruoasta. Lisäksi bistro on lupaus oman rahan paikasta ja keskihintaisuudesta, joka sekin on inflaation ja kustannusten nousun jäljiltä yläviritteistä.

Bistroähky häämöttää. Lisäksi yhä useampi uusi ravintola suunnitellaan sisustusta myöten siten kuin se olisi aina ollut olemassa. Ideana on olla klassikko jo syntyessä. Muutamalta se onnistuu – muut joutuvat elämään klassikon elämän ennen tavoitteen täyttymistä.

Yhteisinä tunnusmerkkeinä bistroajattelussa ovat hyvä hinta-laatusuhde, klassisuus ja erityisesti lämmin kodikkuus.

Ulkomaailmalta suojaava lämpö ja turvallisuuden tunne korostuvat.

Valaistuksen hämärtäminen hankaloittaa kännykkäkuvien ottamista annoksista. Se on vinkki, että edes ruokailun yhteydessä voitaisiin elää tässä hetkessä ja olla läsnä yhdessä eikä somesfäärin algoritmien koukussa.

Hämäryyden ensisijainen syy lienee kuitenkin säästää sähkölaskussa, koska harvan hanuri kestää sähköpörssin villiintyneitä kuluja.

Samalla asiakas lakkaa olemasta ravintolan ambassadööri, joka toteuttaa somessa markkinointiviestintää ilmaiseksi. Ravintola ei ole kuitenkaan budjetoinut muuhun markkinointiin latiakaan, koska markkinointiin ja viestintään suhtaudutaan kulueränä eikä investointina jatkuvuudelle.

Tämä on myös vastaus siihen, miksi eri puolilla Suomea on ravintoloita, joihin ei löydetä – eivät listan äänestäjiksi kutsututkaan – vaikka laadullisesti listalle kenties kuuluisivatkin.

Palvelun henki ratkaisee

Lämmin, intiimi, mutkaton ja persoonallinen, mutta sujuva ja asiantunteva palvelu on osa turvallisuuden tunteen tarpeeseen vastaamista. Kylmänviileä, palveluprosessia suorittava sali tuntuu tässä ajassa jopa vihamieliseltä. Palvelu on kasvanut selkeäksi osaksi tunnelmaa ja ravintola on nyt näyttämö luonnonlahjakkuuksille, joilla on hyvä ihmisten ja tilanteiden lukutaito.

BasBasin tuuletusta julkistamistilaisuudessa. Vasemmalla Paras Tunnelma -palkinnon yhteistyökumppani Teija Sääksmäki E.Ahlströmiltä, Niki Thieulon ja basbasilaisia. Kuva Andres Teiss.

BasBas-ravintolan ravintoloitsija Nicolas ”Niki” Thieulonin saama tunnustus Ammattilaisten ammattilainen osuu juuri tähän salitunteeseen, jota ravintola-ala pitää tämän hetken tavoitetilana. Ruoan ohella juuri salin henki on nostanut BasBasin usean vuoden ajan listan kärkikolmikkoon ja välillä tunnustuksena on ollut Paras palvelu -kategorian voitto.

Huippu- ja julkkiskokkivetoisuus on hiipunut jo vuosia – nyt salin työskentelyn maine ja tunnetilan luomisen kyky ovat se juttu.

Valumateoria toimii, ja moni ravintola pyrkii palvelun lämmössä ja salin hengessä BasBasin kaltaiseen maagiseen taikapiiriin. Magia tarkoittaa vaikuttamista, mutta tässä tapauksessa valkoista magiaa, joka on sielun valon puolella.

Kaikki ei ole kuitenkaan pelkkää turvallisuushakuisuutta. Myös outous, jännittävyys ja persoonallisuus puhuttelevat. Hauskasti omaäänisiä ravintoloita ei ole koskaan ollut listalla näin monta kuin nyt, ja ne selittävät toinen toisiaan (mm. Outo, Luovuus kukkii kaaoksesta, Gastro Cafe Kallio).

Hullut ajat vaativat positiivisesti hulluja ideoita, jotka vapauttavat meidät arjen negatiivisesta ja tuhovoimaisesta hulluudesta.

Karnevalisoinnissa on voimaa, mutta se pitää tehdä uskottavasti ja laatu edellä.

Lähiruoka ei ole enää taikasana

Lähiruoka ja raaka-aineiden kotimaisuus eivät ole enää kaiken määrittävä tai edes tavoiteltava hyve ja vaatimus. Uuden Pohjoisen Keittiön manifestista, joka vannoi pohjoisiin, pienten tuottajien raaka-aineisiin, on jo 20 vuotta. Heiluri liikkuu nyt toiseen suuntaan, mutta laadun vaatimus ja raaka-aineen ominaismaun puhtaus ovat jääneet. Myös sesonginmukaisuus ja tuoreus ovat tulleet jäädäkseen.

Eettisyys ei rajoitu enää raaka-aineisiin, hävikin minimointiin tai kierrättämiseen. Mukaan on astunut myös henkilökunnan jaksaminen vastavoimana ilmiölle, jossa huipulle pääsy on vaatinut erityisesti keittiössä 12 -tuntisia työpäiviä kuusi päivää viikossa. Yhä useampi ravintola on auki enää neljänä päivänä viikossa kuten BasBas, Bona Fide ja Outo.

Näin henkilökunnalle jää aikaa parisuhteelle ja ystäville sekä ajattelulle, ja töissä jaksaa antaa itsestään parasta ja sen yli.

Samaan aikaan, kun yhteiskunnassa käydään keskustelua nelipäiväisen työviikon mahdollisuudesta tai mahdottomuudesta, ravintola-ala toteuttaa jo sitä.

Tähdet sinkoilevat

Koskaan aiemmin Michelin-tähtiravintolat eivät ole hajaantuneet listalla niin laajasti kuin nyt sijoille 1-16. Sekin aika on nähty, että kaikki Misukat olivat Top kympissä. Nyt arvostetaan muita ominaisuuksia kuin korkeinta mahdollista teknistä osaamista sekä vaativien yksityiskohtien perfektionismia.

Ilmiö on sama kuin korkeakulttuurin arvostuksen rapautumisessa viihteen tuottaman nopean ja helposti saavutettavan tunnepalkinnon noustua hyväksytyksi ja kulttuuriksi. Siksi olen jo useamman vuoden muistuttanut, että fine diningin on perusteltava olemassaolonsa ja keksittävä itsensä uudelleen. Myös Michelinin on uudistuttava, koska sillä on ohjaavaa voimaa.

Huomioitavaa on, että tähtiravintolat eivät saa äänestäjiltä montakaan oivaltavaa kommenttia.

Kaikki on niin täydellistä, ettei sanotuksi saa – tai sitten ollaan epävarmoja siitä, mistä on kysymys ja arkaillaan sanottaa huomioita, jottei näyttäydytä ymmärtämättömänä mestariteoksen edessä. Onko tämä asiakkaan vika, vai viestinnällinen ongelma, sanojen vaje ja keskustelemattomuuden aiheuttama pulma?

Aasia kelpaa, mutta Kiina ei

Aasia-vaikutteilla säätäminen jatkuu, vaikka keittiö tukeutuisi muutoin ranskalaisiin tekniikoihin tai pohjoismaisuuteen. Japanin arvostus on korkealla, Korea kurkkii olan takaa, Thai-keittiön nostaminen kuuluu Thaimaan valtion gastrodiplomatian keinoihin.

Historiallisista syistä, jossa kiinalaisravintoloita on ollut Suomessa jo 1980-luvulta lähtien, kiinalaista keittiötä ei mielletä korkean tason gastronomiaksi.

Ei, vaikka Kiinan vaikutus tekniikoihin ja ruokalajeihin on kiistaton kaikkien Aasian keittiöiden taustalla. Kiina ja Intia ovat kohta maailmantalouden ykkösvetureita, ja niiden kulttuurinen vaikutus nousee voimakkaammin lautasille. Kiinan Vyö ja Tie -hanke tuonee edetessään muassaan myös vanhan Silkkitien mausteet, jotka nostavat Lähi-Idän ruoan inspiraation lähteeksi muutoinkin.

Etniset tekijät ja etninen autenttisuus

Sijat 51-100 ovat kaikkiaan kiintoisa lista, joka kertoo, mitä heti päälistan kannassa tapahtuu. Ja HUOM! tasan puolet ravintoloista on muualta Suomesta kuin Helsingistä.

Suomessa on arviolta 13 000 ravintolaa, joten sadan parhaan joukko on Suomen ehdotonta huippua.

On selvää, että suurimmalla osalla on mahdollisuus päälistalle kunhan vain ne saavat itsensä näkyviin ja kuuluviin. Periaate on selkeä: jos ravintolasta ei tiedetä, kukaan ei osaa etsiytyä sinne.

Vaikka suomalainen keittiö on muun maailman silmissä etninen, on häkellyttävää, kuinka vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta maailman muut etniset ravintolat – erityisesti sellaiset ravintolat, joiden takana ovat maahanmuuttajataustaiset tekijät itse – loistavat poissaolollaan päälistalta.

Sen sijaan sijoilla 51-100 ovat mm. Boon Nam, Pobre ja The Room by Kozeen Shiwan. Näistä kaksi viimemainittua eivät ole kulttuurisen omimisen kautta väitettyä autenttisuutta, vaan ne nousevat tekijöiden omista juurista. Täysi peukutus!

Etnisten ravintoloiden paremman sijoittumisen esteenä on tietämättömyys Euroopan ulkopuolisten keittiöiden perusteista.

Siis sama ilmiö, miten suomalaisen keittiön alueelliset ominaispiirteet ovat jopa meille itsellemme epäselviä.

Tomi Björckin ja kumppaneiden Boon Nam jäi vain parin äänen päähän sijoittumisesta päälistalle. Vauhti on kuitenkin lupaava, sillä samalla hetkellä kuin julkistimme Messukeskuksessa uuden listamme, Boon Nam vastaanotti Thaimaan suurlähettiläältä Thaimaan valtion myöntämän Thai Select Signature -palkinnon, joka on tae ruoan autenttisuudesta.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Andres Teiss

 

SUOMEN 50 PARASTA RAVINTOLAA 2024 – TULOKSET
(suluissa sijoitus 2023)

1 (1) Palace                                Helsinki
2 (8) Grön                                    Helsinki
3 (2) BasBas                               Helsinki
4 (3) Kaskis                                 Turku
5 (7) Savoy                                  Helsinki
6 (5) Vinkkeli                              Helsinki
7 (22) Smör                                Turku
8 (6) Luovuus kukkii kaaoksesta Helsinki
9 (16) Bona Fide                        Helsinki
10 (4) Bistro Bardot                   Helsinki

11 (38) Vår                                  Porvoo
12 (–) Le Coucou Vert              Helsinki
13 (9) Café Savoy                      Helsinki
14 (20) Demo                             Helsinki
15 (10) Alexanderplats             Helsinki
16 (12) Olo                                  Helsinki
17 (14) Kuurna                           Helsinki
18 (–) ravintola 305                   Helsinki
19 (19) Brasa                              Helsinki
20 (18) Kajo                                Tampere

21 (–) Ristorante Scolare          Helsinki
22 (13) Finnjävel Salonki           Helsinki
23 (27) Wellamo                         Helsinki
24 (17) Nolla                                Helsinki
25 (11) Boulevard Bar & Seafood Helsinki
26 (21) Mami                              Turku
27 (28) Ravinteli Huber              Tampere
28 (15) Muru                                Helsinki
29 (26) SicaPelle                         Porvoo
30 (–) Solitary                             Rantasalmi

31 (–) Restaurant Outo              Helsinki
32 (48) Ragu                                 Helsinki
33 (29) Nokka                              Helsinki
34 (–) Le Ankka                           Helsinki
35 (–) Bistro Gina                        Helsinki
36 (23) Pastis                              Helsinki
37 (25) Mat Distrikt                     Helsinki
38 (59) Bistro O Mat                   Kirkkonummi
39 (31) Kosmos                           Helsinki
40 (66) Gastro Cafe Kallio          Helsinki

41 (63) The Bull & The Firm       Helsinki
42 (53) Goose Pastabar             Helsinki
43 (51) Sky Kitchen & View        Rovaniemi
44 (41) LiV                                    Tampere
45 (–) Bistro Le Coin                   Helsinki
46 (58) Pompier Espa                 Helsinki
47 (82) Tertin Kartano                 Mikkeli
48 (–) Bistro Eloisa                      Tampere
49 (45) Spis                                   Helsinki
50 (42) Ravinteli Bertha              Tampere

KATEGORIAVOITTAJAT 2024

Paras Tunnelma – BasBas – Yhteistyössä E. Ahlström
Paras Tulokas – Ravintola 305 – Yhteistyössä Quandoo
Paras Innovatiivinen – Outo – Yhteistyössä Wihuri Metro-tukku
Ammattilaisten Ammattilainen – Nicolas Thieulon, BasBas – Yhteistyössä Helsingin Messukeskus
Paras muutoksentekijä – Toni Kostian, Grön
Paras Viinilista – Muru
Paras Olutlista – Nolla
Paras Palvelu – Palace

SIJAT 51-100 / BUBBLING UNDER
(suluissa sijoitus 2023)

51 (93) Boon Nam                       Helsinki
52 (–) Havu Kitchen & Bar          Kuopio
53 (–) Taivaanranta                     Lahti
54 (–) Tintå                                  Turku
55 (–) Pobre                                Helsinki
56 (–) Sekel                                 Helsinki
57 (96) Siro                                 Turku
58 (–) Bistro O Mat Lyyra            Helsinki
59 (83) Ateljé Finne                    Helsinki
60 (46) Apaja                              Tampere

61 (–) Gustavo                            Turku
62 (–) Aihki                                 Pelkosenniemi
63 (–) Mikko Utter                       Lohja
64 (57) Sake Bar & Izakaya          Helsinki
65 (36) Ego                                  Helsinki
66 (44) Plein                               Helsinki
67 (37) Kakolanruusu                 Turku
68 (–) Musta Lammas                 Kuopio
69 (50) Viinibaari Apotek            Helsinki
70 (62) Oobu                              Turku

71 (24) Elm                                 Helsinki
72 (30) Paulette                           Helsinki
73 (78) Carelia                            Helsinki
74 (64) Juurella                           Seinäjoki
75 (35) Aanaar                            Inari
76 (–) Näsinneula                       Tampere
77 (60) 4 vuodenaikaa                Tampere
78 (76) Urban                             Kuopio
79 (40) Bistro O Mat Tapiola       Espoo

80 (33) Hella & Huone                Tampere
81 (–) The Rook                           Helsinki
82 (49) Paakari                           Kangasala
83 (92) Young Hearts                  Helsinki
84 (32) Albina                             Helsinki
85 (–) Armiina                             Helsinki
86 (–) Nolita                                Helsinki
87 (52) Wino                               Helsinki
88 (75) Gösta                              Mänttä-Vilppula
89 (56) Gustav Kitchen & Bar      Rovaniemi

90 (88) Karu Izakaya                    Turku
91 (–) The Room by Kozeen Shiwan Helsinki
92 (73) Lehtovaara                      Helsinki
93 (65) Kielo                               Joensuu
94 (39) Fiasco?                            Helsinki
95 (55) Fröj                                 Vaasa
96 (–) Vintero                              Vantaa
97 (–) Yeastie Boi                        Helsinki
98 (–) Dining 26 by Arto Rastas   Tampere
99 (97) Locanda Scappi               Helsinki
100 (87) Gastropub Mylly           Lahti

 

Facebook Comments