K

Kantapöydässä: Viinaa vaikka kukkakioskista

Maanantaina nousi jälleen julkiseen keskusteluun epätasa-arvoinen ja holhoava pykälä suomalaisesta alkoholilainsäädännöstä. Alko saa myydä ja välittää väkevää viinaa kukkakioskin, huoltoaseman tai tapettikaupan kautta, mutta pienpanimo-oluen verkkokauppa ei ole sallittua Matkahuollon asiamiespisteistä, joilla ei ole omaa oluen myyntilupaa.

Juomien Nettimyynnille ei ole estettä, mutta niiden luovuttaminen on jo toinen juttu.

Helsinkiläinen armeija- ja retkeilytarvikkeita myyvä Varusteleka on rakentanut jo pitkään enintään 4,7-prosenttisten kotimaisten pienpanimo-oluiden verkkokauppaa. Nettimyynnille ei näytä olevan mitään laillista estettä, mutta juomien luovuttaminen onkin kokonaan toinen juttu.
Yhtiön jakelupisteinä olisivat Matkahuollon asiamiespaikat. Matkahuollolla on lähes 2000 paketin luovutuspaikkaa ympäri maan. Näistä 30 on omia ja loput asiakasyrityksiä, joista osa on oluen anniskeluoikeudet saaneita ravintoloita. Kaikissa toimipisteissä tarkistetaan aina jokaisen luovutettavan paketin kohdalla asiakkaan henkilöllisyys.
AVI ei myöntänyt Varustelekalle lupaa välittää pienpanimo-oluita myyntipisteistä, joilla ei ole oluen vähittäismyyntilupaa. Sen sijaan samasta paikasta saa jakaa valtion viinaa ja muita Alkon tuotteita, koska Alkolla on tähän alkoholilain sekä sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen määrittelemä erityisoikeus.
Varusteleka aikoo valittaa AVI:n päätöksestä. Tässä on jälleen esimerkki siitä, miten väkevän viinan välittäminen on monopoliyhtiölle sallittua, mutta mietojen oluiden jakelu yksityiselle yritykselle kiellettyä.

Kukkakaupasta voit hakea viinaa, mutta viereisestä kahvilasta saat vain rapakaljaa.

Varustelekan pienpanimo-oluiden verkkokauppa olisi periaatteessa kunnossa ja diili Matkahuollonkin kanssa tehty. Postimyyntilupaa ei ole, joten verkkokaupassa myytävien oluiden noutaminen on mahdollista vain omasta myymälästä Helsingin Konalasta.
Varusteleka on ilmoittanut valittavansa AVI:n päätöksestä. Toivottavasti järki tässäkin asettuu byrokratian edelle, ja viranomaiset sallivat enintään 4,7 prosenttisten – ja jatkossa myös kaikenvahvuisten – oluiden nettikaupan sekä juomien luovutuksen.
Onhan se vähintäänkin outoa, että kukkakaupasta voit hakea viinaa, mutta viereisestä hyvämaineisesta Matkahuollon kahvilasta saat mukaasi vain rapakaljaa. Ulkomaisesta verkkokaupasta tilattuna oluet ja viinat tuodaan vaikka kotiovelle.
Heikki Kähkönen

Facebook Comments