M

Maukas lähiruoka vahvistaa matkailijan luontoelämystä

Lähi- ja villiruoasta voi muodostua kaupunkilaismatkailijalle jopa maaseutumatkan huippukokemus. Paikallisia tuotteita paljon käyttävät ravintolat uskovat, että lähiruoka tuo yritykselle kilpailuetua sekä auttaa asiakkaiden tarpeiden ja käyttäytymisen ymmärtämisessä.

Aidot vatruskat suorastaan sulavat suussa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Aidot vatruskat suorastaan sulavat suussa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Siksi lähiruoka on osa monien yrityksen toiminta-ajatusta ja ydintoimintaa. Sitä myös markkinoidaan aktiivisesti, jolloin ruokalista ja tarjoilijat toimivat tärkeinä suosittelijoina ja tarinankertojina.
Hinta, toimitusvarmuus ja jalostusaste ovat matkailuyritysten lähiruoan käyttämisen suuria haasteita. Yritysten välillä on eroja suhtautumisessa yhteistyöhön tuottajien kanssa.

Asenne ratkaisee yhteistyössä

Luonnonvarakeskus (Luke) on selvittänyt ravintoloiden suhtautumista lähiruokaan Levin ja Saariselän matkailukeskuksissa. Matkailuyritysten koko ei vaikuta tarjonnan määrään. Sen sijaan ratkaisevaa on yhtiön strategia ja ruokahankinnoista päättävien asenne.

Kolilla matkailuyritykset tarjoavat lähiruokaa myös luonnon helmassa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Kolilla matkailuyritykset tarjoavat lähiruokaa myös luonnon helmassa. Kuva: Heikki Kähkönen.

”Haastatellut kuvailivat suhteitaan lruokatoimittajiin hyviksi ja luottamuksellisiksi. Tilakäyntejä pidettiin tärkeinä muun muassa lähiruokatarinan rakentamisessa”, perustelee erikoistutkija Olli Wuori Luonnonvarakeskuksesta.
Lähiruoka on yhä kasvava trendi, joten sen tarjonta tulee jatkuvasti lisääntymään matkailukeskusten ravintoloissa. Ravintolat kaipaisivat markkinoille enemmän ja monipuolisempaa lähiruokaa, muun muassa juureksia, vihanneksia ja villiyrttejä.
”Aiempien kyselytutkimusten perusteella matkailukeskuksista löytyy lähi- ja villiruokamyönteisiä asiakkaita. Matkailijat ovat huomanneet, että paikallisten tuotteiden nykyisessä tarjonnassa on myös toivomisen varaa”, tutkija Marja Uusitalo Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Facebook Comments