Porvoon VÅR nousi syntyessään tutkainta vastaan. Marjo Lindbergin (sali) ja Niko Luodon (keittiö) 24-paikkainen ravintola tarjoaa kunnianhimoista fine diningia pikkukaupungissa 50 km Helsingistä samaan aikaan, kun kilpailu ajaa muita tarjoamaan neobistroruokaa ja rentoa tunnelmaa. Tuloksena oli Michelin-tähti Helsingin ulkopuolella. Siihen oli kyennyt aikaisemmin vain Kaskis Turussa.

Rentoudesta on kyse VÅR:issakin ja se rikkoo fine dining -pönötyksen tunnelmalla ja mm. musiikilla, joka on ristiriidassa mielikuvan kanssa ”hienosta paikasta”.

Porvoon vanhassa keskustassa, Papinkadulla idyllisessä, täysin remontoidussa Villa Borgissa sijaitseva VÅR on kertomus porvoolaisesta paikallisuudesta, identiteetistä, yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä. VÅR on ideaali siitä, keitä me olemme ja mistä tulemme. VÅR on tulkinta ympäröivästä luonnosta, saaristosta, metsistä, niityistä ja paikallisista maatiloista. VÅR on kollektiivi ravintolatyöntekijöitä sekä maanviljelijöitä, kalastajia, metsästäjiä ja kirjo paikallisia palvelutuottajia.

VÅR edustaa kunnianhimoista ja ensiluokkaista käsityötä. Raaka-aineiden valinta on perusteellisesti harkittua ja niiden käyttö on uskomattoman monipuolisesta, jossa hävikki todella minimoidaan. Siten esimerkiksi siika voi tulla vastaan useammassa eri annoksessa eri tavoin käytettynä ja koko kala hyödynnetään todella kauniissa annoksissa.

On hyvä muistaa, että Porvoo sai kaupunkioikeudet jo 1300-luvulla, joten VÅR:illa on perspektiiviä tutkia mennyttä, nykyisyyttä mutta myös tulevaa. Ruoka ja juoma ovat ravintola VÅR:in ymmärryksen väline arvoihin, kestävyyteen, paikkaan ja aikaan – omilla ehdoilla.

Äänestäjiltä
”Huikea esitys nuorilta taitajilta. Todella hienoksi hiottu konsepti. Ruoka on mahtavaa ja salin työskentely silmiinpistävän osaavaa olematta alleviivattua. Helsingin ulkopuolella innovatiivisin ja mielenkiintoisin ravintola tällä hetkellä. Pystyvät toteuttamaan pienellä porukalla vastuullisesti Michelin-tason ruokaa ja palvelua.”

Kuva: VÅR.

VÅR
Papinkatu 17, 06100 Porvoo
Verkossa
Facebook 
Instagram

CategoriesYleinen

Facebook Comments