V

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuista odotetaan poikkeuksellisen jännittäviä – Kisoihin ilmoittautuminen on käynnissä

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2021 -kilpailijoiden haku on parhaillaan käynnissä. Kisat ovat herättäneet ennakkoon laajaa kiinnostusta. Tänä vuonna kilpailut nostavat erityisesti salityöskentelyn esille. Voittajille on luvassa kunnian ja menestyksen ohella arvokkaita raha- ja tuotepalkintoja. Kilpailujen vastuullisena järjestäjänä toimii Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku,

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat alan SM-kisat, joissa kilpaillaan vuosittain. Vuoden Kokki on järjestetty vuodesta 1995 ja Vuoden Tarjoilija vuodesta 2013 lähtien

Kilpailujen vastuullinen järjestäjä on Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, jonka tukena ovat Vuoden Tarjoilija -verkosto, Vuoden Kokki Akatemia sekä lukuisat yhteistyökumppanit. Molempien kisojen finaalit käydään ensi lokakuussa Viini ja Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Wihurin Metro-tukku on ollut Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen pääkumppani kisojen alusta eli vuodesta 1995 lähtien.

”Nyt olemme saaneet kunnian ottaa kilpailujen pääjärjestäjän soihdun kannettavaksemme. Vaalimme tehtävää suurella ylpeydellä tiedostaen soihdun valaisevan tietä niin kotimaisen ravintola-alan kuin ruokakulttuurinkin edistämiselle”, Wihurin markkinointipäällikkö Fredrik Grahn sanoo.

Grahn kertoo, että yhteistyössä kumppaneiden kanssa alan tunnetuinta kilpailubrändiä viedään eteenpäin aivan uudelle tasolle. Uutta tullaan näkemään jo tänä keväänä, ja lisää on luvassa tulevina vuosina.

”Metro-tukulla on talona vahva tausta ja paljon annettavaa kilpailuille. Keittiömestarimme ja tämän vuoden kilpailujohtaja Juuse Mikkonen on Vuoden Kokki 2004 ja kenttämyynnin päällikkömme Antti Leistén mitalisti vuosilta 2000 ja 2003. Tunnemme kilpailut siis sekä kisaajan että järjestäjän näkökulmasta”, Grahn perustelee.

Tämän lisäksi Metro-tukusta löytyy muutoinkin hyvin vahvaa osaamista ja näkemystä kilpailujen ajassa pysymisen ja kiinnostavuuden ylläpitämiseksi.

”Haluamme aiheuttaa kilpailujen ympärille entistä suurempaa kuhinaa ja herätellä median kiinnostusta”, Grahn täsmentää.

Vuoden Tarjoilija 2020 voittaja on Christian Angelov (vas) ja Vuoden Kokki Lari Helenius. Kuva: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Kilpaileminen on hyvä keino kehittää omaa ammatillista osaamista.

Kisoissa kilpailijat pääsevät tapaamaan toisiaan. He saavat palautetta alan ammattilaisilta sekä aiempien vuosien voittajilta. Lisäksi he pääsevät verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa.

”Tänä vuonna haluamme nostaa erityisesti esille salipuolen työntekijöiden ammattiosaamisen. Vuoden Tarjoilija -kisa on saliammattilaisten merkittävin tapahtuma. Toivomme hakijoilta ennen kaikkea kykyä heittäytyä sekä mukautua tilanteeseen kuin tilanteeseen”, kertoo kisojen projektikoordinaattori Heli Kähkölä.

Kähkölä toivoo, että mahdollisimman moni tarjoilija, hovimestari, sommelier sekä salitehtävissä oleva ammattilainen ottaa rohkeasti kilpailuun osaa.

”Vuoden Tarjoilija -tapahtumassa vallitsee aina hyvä henki kilpailijoiden kesken. Vaikka kyseessä on kilpailu, on ilmapiiri aina kannustava. Tapahtuma tunnetaan ennen kaikkea yhteisöllisyydestään”, Kähkölä sanoo.

Vuoden Tarjoilija -kilpailu kehittää ammattitaitoa. Kuva: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Kilpailemalla pysyy ajan tasalla oman alansa virtauksista.

Vuoden Tarjoilija 2021 -kilpailuun ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 4.4. Semifinaali kilpaillaan siitä kuukauden kuluttua eli 4.–5.5. Ravintolakoulu Perhossa Helsingissä.

Finaaliin etenee saliammattilaisten parhaimmisto. He ovat todellisia tulevaisuuden kykyjä ja alan edistäjiä. Jokainen loppukilpailuun edennyt saa kesän ajaksi itselleen mentorin, joka tukee, ohjaa ja kannustaa kohti finaalia.

Vuosi sitten Vuoden Tarjoilija 2020 -tittelin vei nimiinsä Christian Angelov Finnjävel Salongista, Helsingistä. Viime vuosien mestareiden joukossa ovat myös Vuoden Sommelier -tittelin peräti neljä kertaa nimiinsä vienyt Taneli Lehtonen sekä Saara Alander, jolle Vuoden Tarjoilija 2015 -kisan voitto on tuonut menestystä kansainvälisistä ja kotimaan kilpailuista.

”Kilpailuun osallistumista harkitseville sanoisin, että hae ihmeessä! Voit vain voittaa, sillä kehität samalla omaa ammattitaitoasi, saat kokemusta ja suhteita. Et häviä mitään”, Vuoden Tarjoilija 2021 -kilpailun johtaja Alander sanoo.

Vuoden Tarjoilija palkitaan MaRa ry:n Henrik Bitten stipendisäätiön 10 000 euron apurahalla, joka on tarkoitettu ammattitaidon kehittämistä varten. Lisäksi voittaja pääsee toteuttamaan erilaisia edustustehtäviä ja yhteistöitä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Kilpailijat pääsevät tutustumaan alan tuoreimpiin innovaatioihin. Kuva: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Vuoden kokki -kilpailu tarjoaa oikoportaat uralla etenemiselle.

Viime keväänä Vuoden Kokki -tittelin vei nimiinsä Lari Helenius Ravintola Olosta Helsingistä. Tämän vuoden kilpailussa on ilmoittautumisaikaa pari viikkoa eli keskiviikkoon 24.3. saakka.

Vuoden Kokki -semifinaali kilpaillaan 19.4.–1.5. Korona-aika tuo haasteensa kisan järjestämiselle, mutta antaa samalla mahdollisuuden kokeille treenata itsensä huippukuntoon.

”Tuomaristo kiertää jokaisen semifinalistin ravintolassa, jossa kilpailija valmistaa tuomaristolle alkukilpailun tehtävän mukaisen annoksen. Jos kokki toimii freelancerina tai ei jostain muusta syystä työskentele tällä hetkellä ravintolassa, hakeminen kisaan onnistuu silti. Rohkeasti mukaan vain”, kilpailujohtaja Juuse Mikkonen perustelee.

Jokainen finalisti saa itselleen kesän ajaksi mentorin, joka tukee, ohjaa ja kannustaa kilpailijaa kohti lokakuun finaalia.

Kilpailijat pääsevät osaksi suomalaisten huippukokkien ammattiverkostoa. Kuva: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Vuoden kokkien joukossa on ollut monia suomalaisen gastronomian huippunimiä, kuten Pekka Terävä, Aki Wahlman, Michael Björklund, Matti Jämsén, Peppi Aralehto ja Eero Vottonen.

Useat Vuoden Kokeista ovat jatkaneet kilpailu-uraansa Suomen Bocuse d’Or -edustajina ja niittäneet kansainvälistä mainetta. Viime vuosilta tuttuja ovat huippuravintoloissa kannuksensa hankkineet Ismo Sipeläinen, Erik Mansikka, Toni Kostian, Mattias Åhman, Kalle Tanner ja Mikko Kaukonen.

Vuoden Kokki -kilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön 10 000 euron apurahan ammattitaidon kehittämistä varten. Lisäksi voittajalla on edessään ikimuistoinen edustusvuosi, jonka aikana voittajalla on mahdollisuus luoda uusia verkostoja elintarvikealan edelläkävijöiden kanssa.

Linkit: 
Vuoden Tarjoilija 2021 -kilpailun tehtävät ja hakuohjeet.
Vuoden Kokki 2021 -kilpailun tehtävät ja hakuohjeet 
Vuodentarjoilija.fi 
Vuodenkokki.fi 

Vuoden Tarjoilija -voittajat 2013–2020
2013 Mari Suihkonen
2014 Toni Yksjärvi
2015 Saara Alander
2016 Taneli Lehtonen
2017 Ronny Malmberg
2018 Noora Sipilä
2019 Heidi Martikainen
2020 Christian Angelov

Vuoden Kokki -voittajat 1995–2020
1995 Pekka Terävä
1996 Aki Wahlman
1997 Michael Björklund
1998 Petteri Luoto
1999 Markus Aremo
2000 Peppi Aralehto
2001 Henry Tikkanen
2002 Marko Palovaara
2003 Ari Ruoho
2004 Juuse Mikkonen
2005 Matti Jämsén
2010 Mika Palonen
2011 Henri Kotkavuori
2012 Eero Vottonen
2013 Erik Mansikka
2014 Heikki Liekola
2015 Ismo Sipeläinen
2016 Toni Kostian
2017 Mattias Åhman
2018 Kalle Tanner
2019 Mikko Kaukonen
2020 Lari Helenius

Facebook Comments