O

Olvi suunnittelee Ruotsin valloitusta – Ikean pääomistaja oli Olvin osakas

Iisalmelainen panimoyhtiö Olvi aikoo ottaa nykyistä tukevamman jalansijan Ruotsin juomamarkkinoista. Maahantuontiyhtiö Servaalin ostaminen tukee Olvin laajentumispyrkimyksiä.
Olvi Oyj ilmoitti torstaina ostavana 80 prosentin osuuden yksityisestä alkoholijuomien maahantuonti- ja tukkuyhtiöstä Servaali Oy:stäMomentin Group myy kokonaan omistamansa yhtiön Suomen ja Ruotsin liiketoiminnot lähes 16 miljoonalla eurolla. Kaupan kohteena olevan yhtiön liikevaihto oli päättyneellä tilikaudella 27 miljoonaa euroa.
Kaupan myötä Olvi aikoo siirtyy nykyistä vahvemmin Ruotsin markkinoille. Olvi ja Servaali ovat jo toimineet useita vuosia yhdessä Ruotsissa. Vuonna 2013 perustettu Servaali Sweden AB on vastannut Olvin valmistamien Angry Birds -limonadien maahantuonnista länsinaapurissa.

Servaali vastannut muutamien suomalaisten pienpanimoiden jakelusta Ruotsissa.

Servaali Sweden on myös hoitanut joidenkin suomalaisten pienpanimo-oluiden myyntiä Ruotsissa. Servaalin kautta ainakin tamperelainen Panimoravintola Plevna ja Mikkelissä toimiva Saimaan Juomatehdas ovat saaneet oluensa Systembolagetin valikoimiin.
Takavuosina Servaali ja Olvi käyttivät yhteisen maahantuojan palveluita myös Venäjän markkinoilla Pietarissa.
Olvi-konsernin toimitusjohtaja Lasse Aho sanoo, että Servaalin hankinta on yksi osa Olvin uutta kasvustrategiaa. Servaalin edustamat brändituotteet täydentävät Olvin tuotevalikoimaa entistä kilpailukykyisemmäksi.

Ikean menehtynyt pääomistaja Ingvar Kamprad oli Olvin osakas.

Viime lauantaina menehtynyt huonekalujätti Ikean perustaja ja pääomistaja Ingvar Kamprad, 91, oli takavuosina yksi suurimmista Olvin pienosakkaista. Kamprad tutustui panimon toimintaan Iisalmessa vuonna 2007.
Iltalehden tietojen mukaan Kampradin omistaman osakesalkun arvo on nykyisin vajaat viisi miljoonaa euroa.
Tehty yrityskauppa kauppa ei koske Servaalin Baltian maiden toimintoja. Olvi on yksi johtavista panimoyhtiöstä Latviassa, Liettuassa ja Virossa, jossa sen omistukseen kuuluu perinteikäs A. Le Coq -panimo Tartosta.
Oman mielenkiintonsa on siinä, että nyt Olvin omistaman Servaalin tuontivalikoimaan kuuluu suomalaisyhtiön pahimman virolaisen kilpailijan eli Carlsbergin omistaman Sakun panimon oluita ja Mõdu-panimosimaa.

CategoriesOlut

Facebook Comments