G

Grön on Suomen Paras Ravintola 2019 – klassikkoarvot tekemässä paluuta

Helsinkiläinen Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset BasBas ja Olo. Listan tulokset julkistettiin keskiviikkona Helsingissä.

Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama Grön vei toistamiseen nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen. Ravintola oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti.

Horeca-alan ammattilaisten äänestyksessä neljä seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas Bistro, kolmas oli Olo ja neljäs vastikään Michelin-tähtikantaan palannut Palace. Viides oli listan yllättäjä, vasta vajaan vuoden toiminut ravintola Inari.

Grön kulkee menestyksen tiellä., ja kollegat arvostavat Joka kolmas äänestäjä arvosti Grönin omalle TOP5-listalleen. Kuva: Julius Konttinen.

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Kärkikuusikko erottui selvästi edukseen muista. Grönin arvostusta listan kärjessä korostaa se, että jopa joka kolmas äänestykseen osallistuneista alan ammattilaisista sijoitti sen omalla listallaan viiden parhaan ravintolan joukkoon.

Vaihtuvuus listalla yllättävän suurta – klassinen keittiö tekemässä vahvaa paluuta

50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Pudonneista ja laskijoista on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeena.

”Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys”, pohtii Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

50 parhaan ravintolan kunniakirjojen saajien joukossa oli monta uutta kasvoa. Kuva: Julius Konttinen.

Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassikkoutta on mm. annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.

”Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia”, Rislakki tähdentää.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista 20 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 30 Helsingistä ja 20 muualta maasta, joista Turussa on seitsemän ja Tampereella viisi. Viime vuonna valtakunnallinen jakautuminen oli käytännössä puolet ja puolet. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on nyt Aanaar Inarista (46:s).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Äänestäjien valinnoissa oli jälleen aika paljon hajontaa, mikä kertoo osaltaan, että hyvää ruokaa valmistetaan eri puolilla maata.

BasBasin Nicolas Thieulon oli hetken jopa hämillään ravintoloidensa kerämästä humiosta ja arvostuksesta. Tuloksena listan kakkossija sekä kolme sarjavoittoa. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.

Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa. Food Camp Finland tunnetaan laadukkaiden ruokakulttuuritapahtumien järjestäjänä sekä ruokaan ja ravintolaliiketoiminnan kehittämiseen liittyvän koulutuksen ja konsultoinnin asiantuntijana.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia. Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Palacen Eero Vottpnen nousee kovaa vauhtia suomalaisten kokkien raskaaseen sarjaan. Tuloksena listan 4. sija ja Paras ruoka -lunniakirja. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat mm. Paras ruoka (kumppanina Arla), Paras tulokas (Kespro), Paras palvelu (Vihannespörssi) ja Paras tunnelma (Sumpli).

Paras palvelu (Vihannespörssi): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
Paras ruoka (Arla): Ravintola Palace, Helsinki
Paras tulokas (Kespro): Inari, Helsinki
Paras työnantaja (Sumpli): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
Paras viinilista: Ravintola Muru, Helsinki
Paras olutvalikoima: Gastropub Tuulensuu, Tampere
Paras ravintolatapahtuma: Taste of Helsinki
Paras klassikkoravintola: Savoy, Helsinki

Paras tunnelma: Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
Paras eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019
1 Grön, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Olo, Helsinki
4 Palace, Helsinki
5 Inari, Helsinki
6 Kaskis, Turku
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Ora, Helsinki
9 Demo, Helsinki
10 Ask, Helsinki

11 Chapter, Helsinki
12 C, Tampere
13 Nolla, Helsinki
14 Mami, Turku
15 Ravinteli Bertha, Tampere
16 Muru, Helsinki
17 Wino, Helsinki
18 Kajo, Tampere
19 Ravinteli Huber, Tampere
20 Emo, Helsinki

21 Ultima, Helsinki
22 Savoy, Helsinki
23 SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
24 BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
25 Nude, Helsinki
26 Mannos, Helsinki
27 Smör, Turku
28 Yes Yes Yes, Helsinki
29 Kosmos, Helsinki
30 Kuurna, Helsinki

31 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
32 Mikko Utter, Lohja
33 Ragu, Helsinki
34 Farang, Helsinki
35 Kuori, Turku
36 Local Bistro, Joensuu
37 Hella ja Huone, Tampere
38 Karu Izakaya, Turku
39 Paakari, Kangasala
40 Ludu, Turku

41 Pastis, Helsinki
42 Bistro O Mat, Kirkkonummi
43 Carelia, Helsinki
44 Sesonki Gastro Bar, Järvenpää
45 Juuri, Helsinki
46 Aanaar, Inari
47 Ostroferia, Oulu
48 Tintå, Turku
49 Passio Keittiö ja Baari, Helsinki
50 Pastor, Helsinki

Facebook Comments