K

Kalan kulutus kasvaa hitaasti – parhaiten suomalaisille maistuu Norjan tuontilohi

Kotimainen ruokakala maistuu edelleen varsin nihkeästi suomalaisille. Vaikka 95 prosenttia kertoo syövänsä mielellään kalaa, kotimaista kalaa kulutettiin vain hieman yli neljä kiloa ja tuontikalaa lähes kymmenen kiloa asukasta kohti vuonna 2017.

Lohikalat kattavat yli puolet kalamarkkinoista. Pääosa lohikaloista on tuotua. Tuontikalan syönti kasvoi vajaalla kilolla per asukas viime vuonna yhteensä 9,8 kiloon.

Sen sijaan kotimaisen kalan kulutus on pysytellyt muutaman viime vuoden ennallaan 4,1 kilossa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoissa kotimainen kala on laskettu fileepainona ja tuontikalan pääosin tuotepainona.

”Tuontilohen kulutuksen kasvuun on ilmeisesti vaikuttanut lohen edellisvuotta alhaisempi hinta”, arvioi yliaktuaari Pentti Moilanen Lukesta.

Valtaosa suomalaisten syömästä kalasta on kasvatettua lohta. Kuva: Pixabay,

 

Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,2 kg) ja ulkomaisista kasvatettua lohta (4,0 kg). Tuontilohen kulutus kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes 14 prosenttia.

Lohen ohella suomalaisille maistuvat muikku, hauki, ahven, kuha, silakka ja siika.

Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua (0,61 kg). Seuraavina olivat hauki (0,44 kg), ahven (0,41 kg), kuha (0,40 kg), silakka (0,31 kg) ja siika (0,29 kg).

Muikku on saaliin määrän ja arvon perusteella sisävesien ammattikalastuksen tärkein saaliskala. Vuotuinen saalis on on viime vuosina ollut 2,5–2,8 miljoonaa kiloa. Saimaan vesistä saadaan liki puolet ammattikalastuksen muikkusaaliista.

Me suomalaiset syömme kotimaista ahventa keskimäärin  400 grammaa vuodessa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Pro Kala ry:n kuluttajatutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista syö kalaa. Kotimaisen kalan osuus on moniin muihin raaka-aineisiin ja elintarvikkeisiin verrattuna ruokapöydässä erittäin pieni, vain 80 grammaa per viikko asukasta kohden.

Siialla, kuhalla ja ahvenella olisi kysyntää, mutta niiden tarjonta on kausiluonteista ja ammattikalastajien huvetessa vähäistä. Myös vapaa-ajankalastuksen saaliit ovat vähentyneet. Kasvatettu kala ja tuontikala ovat vuosien mittaan korvanneet kotimaista luonnonkalaa.

Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita, kasvatettua kirjolohta, sillisäilykkeitä, pakastettua seitiä sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita.

Pääkuva: Andres Teiss. 

CategoriesRuoka

Facebook Comments