R

Ravintola Vår Porvoosta sai ensimmäisen Michelin-tähtensä

Porvoo liittyi Michelin-tähtikaupunkien joukkoon, kun ravintola Vår sai ensimmäisen tähtensä ja ravintoloitsija Niko Lehto sai pukea Michelin-kokin takin yllensä. Vår palkittiin myös Michelinin vihreällä tähdellä kestävän kehityksen mukaisesta toiminnastaan. Michelin-tarkastajien mukaan keittiömestarin läheinen suhde maanviljelijöihin, kalastajiin, metsästäjiin ja tuottajiin näkyy porvoolaisravintolan kauniisti valmistetuissa annoksissa.

Jalmari Kunnas helsinkiläisestä yhden Michelin-tähden Demo-ravintolasta palkittiin parhaana pohjoismaisena nuorena kokkina. Palkitsijoiden mukaan Kunnas palasi tähän ikoniseen ravintolaan vuonna 2021 sen jälkeen, kun hän oli käynyt laajentamassa kokemuspiiriään muissa keittiöissä. Keittiömestariksi hän on suhteellisen nuori, ja siitä huolimatta hän varmisti sen, että Demo säilytti Michelin-tähtensä myös tänä vuonna.

Tommy Myllymäen luotsaama Aira Tukholmasta ja korealaissyntyisen Kristian Baumannin Koan Kööpenhaminasta palkittiin kahdella tähdellä. Kaikkiaan 12 ravintolaa sai uusina paikkoina yhden tähden, 17 Michelinin Bib Gourmandin ja 7 Vihreä Tähti -maininnan. Helsinkiläinen Bona Fide palkittiin suomalaista ravintoloista hyvästä hinta-laatusuhteestaan Bib Gourmandilla.

Suomessa on  seitsemän Michelin-tähtiravintolaa, kun yhden tähden helsinkiläiset Ora ja Inari ovat sulkeneet ovensa.

Palace, Helsinki, kaksi tähteä
Demo, Helsinki, yksi tähti
Finnjävel Salonki, Helsinki, yksi tähti
Grön, Helsinki, yksi tähti
Kaskis, Turku, yksi tähti
Olo, Helsinki, yksi tähti
Vår, Porvoo, yksi tähti

Uudet yhden tähden ravintolat Pohjoismaissa:

À L’aise, Oslo, Norja
ARO, Odense, Tanska
Domæne, Herning, Tanska
Grand Royal – Vejle, Tanska
K2, Stavanger, Norja
Mon Oncle, Oslo, Norja
Mos, Grindavík, Islanti
Sabi Omakase Oslo, Norja
SAVAGE, Oslo, Norja
Signum, Mölnlycke, Ruotsi
Stallen, Oslo, Norja
Tri, Agger, Tanska
Vår, Porvoo, Suomi
Villa Vest, Lønstrup, Tanska

Vuoden 2023 painoksessa on mukana yhteensä 271 ravintolaa, joista 81:lle on myönnetty tähtiä, 34:lle Bib Gourmand -tunnustukset ja 38:lle Vihreä Tähti sitoutumisesta kestävään ravintolatoimintaan.

”Tällä mielenkiintoisella alueella on ollut jälleen kerran huippuvuosi. Eri pohjoismaiden korkeatasoiset keittiöt, keittiömestareiden nerokkuus ja kunnianhimo, ravintolasuunnittelijoiden luovuus sekä henkilökunnan ammattitaito ja innostus kaikilla tasoilla tekevät alueesta yhden maailman vaikutusvaltaisimmista”, kertoo Michelin Guiden kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.

Michelin-tähtiseremonia pohjoismaisten ravintoloiden palkitsemiseksi järjestettiin Turussa maanantaina. Ensimmäistä kertaa Guide Nordicin histoirassa palkinnot jaettiin Suomessa.

Michelin Guide Nordic Countries 2023 lyhyesti:
271 suositusravintolaa, joista 28 on Suomessa
4 kolmen tähden ravintolaa
14 kahden tähden ravintolaa (2 uutta)
63 yhden tähden ravintolaa (14 uutta)
39 MICHELIN Green Star -ravintolaa (7 uutta)
34 Bib Gourmand -ravintolaa (7 uutta)

Valokuvat: Eeva Mela

 

 

CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments