S

Suomen Paras Olut tekee paluun maltaisten oluiden juurille – Voittaja on Takatalo & Tompurin Kaski Savubock

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voittaja on virolahtelaisen Takatalo &Tompuri Breweryn Kaski
Savubock, 6,5 %. Takatalo & Tompuri on aito maatilapanimo, jonka oluissa käytettävät viljat tulevat omilta pelloilta. Perheyrityksessä yrittäjinä toimivat Mikko ja Marjo Suur-Uski.

Takatalo & Tompuri Breweryn Kaski-sarjaan kuuluva Savubock on meripihkan värinen sekä tuhti ja voimakkaan maltainen lagerolut.

Maultaan Kaski Savubock on kuohkea, karamellisen pehmeä ja lempeän savuinen. Tuoksua kuvaillaan savuiseksi, yrttiseksi ja raikkaaksi.

Kyseessä on hieman hedelmäinen, raikas ja hyvin juotava bock-olut. Katkero on taustavoimana, mutta juuri sopivan hillittynä.

Suomen Paras Olut 2022 –kilpailun raadin mielestä Savubock on hitaasti avautuva, tasapainoinen ja moniulotteinen savuolut.

”Finaalin tuomaristo lämpeni Savubockille vasta usean maistelun jälkeen, mutta ylistykselle ei
ollut tulla loppua, kun tuomarit sen makuun kerran pääsivät”, kisan tiedotteessa todetaan.

Bock (suom. pukki) on perinteinen olut, jota valmistettiin Saksan Einbeckin kaupungissa jo 1200-luvulla. Bockit ovat tukevia ja maltaisia pintahiiva- eli lageroluita, joissa alkoholiprosentti ja kantavierreväkevyys ovat tavallisia lagereita hieman korkeampia.

Kaski Savubock on 6,5 %:n vahvuinen olut, joka on saatavissa panimon omasta puodista, Alkon myymälöistä sekä olutravintoloista.

Panimon ajatuksena on kattaa oluen tie omalta pellolta nautiskelijan lasiin saakka.

Vuonna 2015 perustettu Takatalo & Tompuri Brewery toimii Suur-Uskin kotitilan yhteydessä Virolahden Ravijärven kylässä, Kymenlaaksossa. Tila on perustettu yli 300 vuotta sitten.

Panimo on erikoistunut lageroluiden valmistukseen. Oluissa käytettävät mallasohra ja kaura tulevat Takatalon tilan pelloilta ja vesi omasta kaivosta. Puhtaus, tuoreus ja tasalaatuisuus ovat Kaskii-oluiden avainsanoja.

Taktalo & Tompuri Brewery on Mikko ja Marjo Suur-Uskin perheyritys. Kaski-oluet ovat saaneet nimensä tilalla aikoinaan harjoitetusta kaskenpoltosta.

Laaduntarkkailu on tärkeä osa Mikko Suur-Uskin oluenvalmistusta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Saksalaiset oluttyylit ovat oluenpanija Mikko Suur-Uskin sydäntä lähellä. Useita vuosia ravintolakokkina ja keittiömestarina työskennellyt Suur-Uski savustaa savuoluidensa maltaat itse.

Panimon tilat on rakennettu maatilan pihapiirissä olevan navetan päätyyn. Nykyaikaista panimoa on laajennettu jo pariinkin kertaan tuotannon kasvaessa.

Maltillisesti humaloidut oluet maistuvat syksyisten ruokien kanssa.

Mikko Suur-Uski on eri tapahtumissa ja alan tilaisuuksissa tuonut esille maaseudun ja sen yrittäjien tilannetta, lähituotteita sekä puhunut kovasti myös oman alueensa yrittäjien yhteistyöstä. Hän haluaa mieluummin parantaa tuotannossa olevien oluidensa ja laatua makua kuin tuoda joka kuukausi uutuustuotteita markkinoille.

“Kokkitaustastani on ollut selkeä hyöty sekä oluen valmistamisessa että erityisesti oluidemme yhdistämisessä erilaisiin ruokiin. Kaski-oluet ovat makuprofiililtaan suhteellisen maltillisesti humaloituja, mutta tukevan maltaisia. Ne sopivat sekä ruokien valmistukseen antamaan makua, mutta luonnollisesti kaikenlaisten ruokien kanssa nautiskeluun”, Suur-Uski perustelee.

Takatalo & Tompurin oluissa käytettävät viljat tulevat omilta pelloilta. Kuva: Annika Ruohonen.

Takatalo & Tompurin oluet ovat saaneet lukuisia palkintoja, mm. kansainvälisistä European Beer Challenge, European Beer Star ja Frankfurt International Trophy -kilpailuista. Kaski Kylmäsavulager, 5,0 %, voitti vaaleiden lageroluiden sarjan Suomen Paras Olut -kilpailussa 2017.

Suomen Paras Olut -kilpailun järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimoliitto ja Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto.

Suomen Paras Olut 2022 -sarjavoittajat:

Suomen Paras Olut: Kaski Savubock 6,5 %, Takatalo ja Tompuri Brewery, Virolahti
Vaalea lager: Stadin Mosaical Lager 5,3 %, Stadin Panimo, Helsinki-Uusikaupunki
Pils: Hoppa Extra Pils 5,9 %, Panimo Hoppa, Kouvola
Tumma tai värillinen lager: Bock’s Doppelbock 7,5 %, Bock’s Corner Brewery, Vaasa
Vaalea tai keskitumma ale: Wee Doze 10,5 %, Olarin Panimo, Espoo
APA ja Sessio IPA: Stadin West Coast IPA 5,3 %, Stadin Panimo, Helsinki-Uusikaupunki
NEIPA: Mallaskoski Hazy IPA 5,5 %, Mallaskoski, Seinäjoki
IPA: Every Time We Touch 8,0 %, Etko Brewing, Helsinki
Stout ja portteri: Imperial Stout 10,0 %, Maku Brewing, Tuusula
Vehnäolut: Unison Vehnäolut 4,8 %, Unison Brewing, Joensuu
Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Zesty Case 5,3 %, Olarin Panimo, Espoo
Maustetut oluet: Mufloni Vadelma B-Weisse 5,0 %, Beer Hunter’s, Pori
Kypsytetyt oluet: Space Noir 10,0 %, Etko Brewing, Espoo
Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet: Saimaa Brewer’s Special Utah Rye IPA 0,3 %, Saimaa
Brewing Company / MBH Breweries, Mikkeli
Muut oluet: KaskiSavubock 6,5 %, Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti

Facebook Comments