H

Helsinkiläinen Forza valittiin maailman 100 parhaan pizzerian listalle

Italialainen Top 50 pizza -raati on nimennyt maailman 100 parasta pizzeriaa. Tämän vuoden alussa avattu helsinkiläinen Forza nousi ainoana suomalaispizzeriana listalle sijalle 86. Maailman parhaiden pizzeroiden listalla ykkössijan jakavat Una Pizza Napoletana New Yorkista sekä Italian Casertassa toimiva I Masanielli.

Italian Napolissa keskiviikkona järjestettyyn maailman 100 parhaan pizzaravintolan julkistamistilaisuudessa mukana oli pizzerioita eri puolilta maailmaa. Kärkisijan listalla jakavat pizzakokki Francesco Martuccin johtama I Masanelli Italian Casertasta sekä Anthony Mangierin omistama newyorkilainen Una Pizza Napoletana.

Kolmannella sijalla on pariisilaisen Peppe Cutraron Peppe Pizzeria. Kymmenen parhaan pizzerian listalle mahtuu ainoastaan kolme pizzaravintolaa Italian ulkopuolelta

Pohjoismaisista pizzeroista parhaina listalla ovat Kööpenhaminassa toimivat Bæst (20.) ja Pizzeria Luca (68.). Niiden jälkeen tulevat helsinkiläinen Forza (86.) ja kööpenhaminalainen Surt (95.).

Forzassa jokainen pizza viimeistellään omalla oliiviöljyllään sekä koristellaan mm. kukkasin.

Forzan erikoisuutena on kaikenlaisten pizzojen paistaminen. Punavuoressa toimivassa pizzeriassa on mahdollista maistella aidossa puu-uunissa paistettua napolilaista pizzaa sekä friteerattuja pizzoja tai roomalaista levypizzaa. Jokainen pizza viimeistellään oliiviöljyllä. Kaikilla annoksilla ovat omat viini- ja olutsuosituksensa.

”Kevyen ja rapean mortadella-pannupizzan löytäminen Helsingistä oli mieluisa yllätys. Tällaisia makuja saa vain Roomasta. Vain muutama kuukausi avaamisensa jälkeen Forzasta on jo syntynyt merkkipaalu Helsingin gastronimiselle kartalle”, maailman parhaat pizzeriat listaava Top 50 pizza -raati kehuu.

Palkinnon Napolista kävivät noutamassa Forzan perustajat Luca ja Salla-Maria Platani, jotka ovat ylpeitä päästessään reilun puolen vuoden toiminnan jälkeen suoraan maailman parhaiden pizzerioiden joukkoon.

”Saimme jopa paremman sijoituksen kuin muutamat itse fanittamamme italialaispizzeriat. Tarinamme on vasta alussa. Haluamme koko ajan tarjota asiakkaillemme mielenkiintoisempia elämyksiä, joten tästä on hyvä jatkaa”, ravintoloitsijat kertovat.

Viime keväänä Forza palkittiin Euroopan 22:nneksi parhaana pizzeriana.

Forzan ravintoloitsijat Luca ja Salla-Mari Platania saivat diplomin palkintona sijoituksestaan.

Roomassa syntynyt Luca Platani perusti Turun Hansakortteliin ensimmäisen roomalaistyylisen Pizzarium-ravintolan 2012. Hän myi Pizzariumin Royal Ravintoloille, jonka kanssa hän avasi 2015-2017 kahdeksan palapizzapaikkaa eri puolille Suomea.

Tamperelainen Restamax osti Royal Ravintolat 2018. Yhtiöt perustivat NoHo Partners -konsernin. Nykyisin NoHolla on yksi Pizzarium-tapahtumaravintola Tampereen Nokia Arenalla.

Pizzeriumin jälkeen Platani avasi yhdessä NoHon kanssa kuusi napolilaista pizzaa tarjoilevaa Luca-ravintolaa Suomeen ja Tanskaan. Luca-ravintoloita on jäljellä kolme, joista Kööpenhaminassa toimiva pizzeria on maailmanlistalla sijalla 68.

Facebook Comments