O

Olut on suosituin kesäjuoma – Suomalaisille maistuu paremmin vehnäolut ja tumma lager kuin IPA

Olut on kesän suosituin panimojuoma. Panimoliiton teettämän kyselyn mukaan eniten suomalaiset ostavat perinteistä vaaleaa lageria. Oluttyyleistä toiseksi eniten maistuu vehnäolut ja kolmantena oluenjuojat suosivat tummaa lageria. Oluen jälkeen toiseksi parhaaksi kesäjuomaksi kiri suosiotaan kasvattava lonkero. Kolmantena olivat kivennäisvedet.

Oluen asema kesän suosikkijuomana on selkeä. Yli neljännes (28 %) suomalaisista pitää olutta parhaana kesäisenä panimojuomana. Toiseksi tullutta lonkeroa suosi viidesosa (20 %) Panimo- ja virvoitusteollisuusliiton kyselyyn osallistuneista vastaajista.

Oluen suosio on laskenut ja lonkeron on kasvanut edellisestä kyselystä. Kolmanneksi kyselyssä tulleen kivennäisveden suosio laski viime vuodesta 19 prosenttiin.

Miesten mielestä paras kesäinen panimojuoma on olut ja toisena tulee lonkero. Naisilla sen sijaan eniten kannatusta saa kivennäisvesi ja toiseksi eniten lonkero. Lonkero ja virvoitusjuomat ovat molemmat nostaneet suosiotaan aiemmista vuosista.

Long drink -juomat maistuvat suomalaisille aikaisempaa paremmin. Kuva: HDCO.

Onko India Pale Alen ja muiden vahvasti humaloitujen oluiden suosio hiipumassa?

Kyselyn perusteella jopa 90 prosenttia olutta juovista suomalaisista ostaa vaaleaa lageria. Oluttyyleistä toiseksi eniten maistuu vehnäolut. Kolmantena oluenjuojat suosivat tummaa lageria. Vaalea lager oli ostetuin olut sekä miesten että naisten keskuudessa ja kaikissa kyselyn ikäryhmissä.

Suurimmat muutokset vuosien varrelta löytyvät tumman lagerin suosion laskusta ja pilsin suosion kasvusta. Vuonna 2018 tummaa lageria sanoi ostaneensa 69 prosenttia vastaajista, mutta tänä vuonna tumma lager päätyi ostoskoriin vain 60 prosentilla vastaajista.

Sen sijaan pilsiä sanoi ostaneensa 51 prosenttia vastaajista vuonna 2018 ja tänä vuonna se maistui 57 prosentille suomalaisista.

Merkille pantavaa on, että lageroluita yleensä voimakkaammin humaloidut India Pale Ale (IPA) ja American Pale Ale (APA) eivät pärjänneet kyselyssä perinteisille oluttyyleille lainkaan.

”Vaaleat lagerit ovat suosituimpia oluita ympäri vuoden. Ne sopivat niin sauna- kuin seurustelujuomaksi sekä erilaisten ruokien parina. Kesällä on panimojuomien suurin sesonki, mutta helteet kasvattavat erityisesti alkoholittomien juomien kuten vesien ja virvoitusjuomien myyntiä”, sanoo Panimoliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen.

Erityisesti pienpanimoiden suosimat IPA- ja APA-oluet sekä portterit ja stoutit eivät maistu suomalaisille yhtä hyvin kuin perinteiset lagerit ja vehnäoluet. Kuva: Pixabay.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajilla oli seitsemän vastausvaihtoehtoa. Niitä sai valita kaikki ne, joita on ostanut edes joskus. Vaihtoehdot olivat vaalea lager, India Pale Ale, American Pale Ale, vehnäolut, tumma lager, pils ja portteri/stout.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin online-kyselynä Taloustutkimuksen kuluttajapaneelissa 6.−12.2.. Tutkimukseen vastasi 1289 suomalaista, jotka olivat 18–70-vuotiaita. Vastaajajoukko on painotettu vastaamaan täysi-ikäisiä suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

CategoriesJuomat Kansi Olut

Facebook Comments