N

Neljä vilnalaista ravintolaa sai Liettuan ensimmäiset Michelin-tähdet

Vilnalaiset Demo, Džiaugsmas, Nineteen18 ja Pas mus ovat saaneet Liettuan ensimmäiset Michelin-tähdet. Kullekin ravintolalle myönnettiin yksi tähti. Michelinin ravintolaoppaaseen pääsi mukaan yhteensä 34 ravintolaa, joista neljälle myönnettiin Bib Gourmand ja yhdelle Green Star -tunnustukset. Liettuan Michelin-opas julkistettiin torstaina Vilnassa.

Ravintola Demo on yksi Liettuan gastronomian uranuurtajista. Demo toimii päivisin kahvilana ja muuttuu iltaisin laadukkaaksi ravintolaksi. Keittiömestari Tadas Eidukevičiusin rohkeat ja mielikuvitukselliset menut täydentyvät herkullisilla jälkiruoilla, joista Michelin-tarkastajat erityisesti pitivät.

Vilnan vanhassa kaupungissa sijaitsevan Džiaugsmasin keittiötä johtaa Martynas Praškevičius, joka on yksi tämän hetken Liettuan arvotetuimmista keittiömestareista. Tarkastajat nostivat esille Praškevičiusin maistelumenun, joka sai kehuja monipuolisuudestaan ja pelkistetystä tyylistään.

Vilnan keskustan vanhassa teollisuusrakennuksessa toimiva Nineteen18 viehättää rennolla tunnelmallaan ja kymmenen ruokalajin maistelumenullaan. Keittiöpäällikkö Andrius Kubilius sai erityiskehut sienillä täytetyistä nyyteistä, joiden resepti on peräisin Kubiliusin äidiltä.

Neljäs tähtiravintola Pas mus on vapaasti suomennettuna ”Meidän talo”. Ravinoloitsija ja keittiöpäällikkö Vita Bartininkaitėn tiimi huokuu intohimoa ja energiaa. Vain 25-paikkaisen ravintolan rustiikki sisustus sekä lähiseudun puutarhojen ja metsien antimiin perustuvat annokset sopivat tarkastajien mukaan saumattomasti yhteen tarjolla olevien viinien kanssa.

”Olen vieläkin hämilläni saamastamme Michelin-tähdestä. Odotimme, että pääsemme ehkä listalle mukaan, mutta tähti oli suuri yllätys. Arvostamme tunnustusta paljon, sillä se tuo meille runsaasti näkyvyyttä. Varauskirjamme on jo täynnä jo useaksi viikoksi eteenpäin”, Bartininkaitė kertoo Viidelle Tähdelle.

Pas Musin omistaja Vita Bartininkaitė laittoi Michelinin tähtikyltin pienen ravintolansa ikkunaan. Kuva: Heikki Kähkönen.

Neljälle ravintolalle Bib Gourmand -maininta.

Michelin Green Star myönnettiin Vilnan pohjoispuolella Radiškisssa toimivalle maaseuturavintola Red Brickille. Bib Gourmand –maininnat saivat vilnalaiset 14 Horses, Le Travi ja Gaspar‘s sekä kaunasilainen Nüman.

Service Award –palkinto meni Gaspar’sin kettiömestari-ravintoloitsija Gaspar Fernandesille. Young Chef palkinnon sai Demon Tadas Eidukevičius. Sommelier-palkinnon pokkasi Kamilė Bartusevičiūtė viiden tähden Pacai-hotellin ravintolasta.

Ranskalainen Michelin Guide kattaa nyt kaikki Baltian maat, jotka ovat vähitellen nousemassa ravintolaoppaassa Pohjoismaiden rinnalle. Virossa on yksi kahden tähden ravintola, joka on 180° by Matthias Diether Tallinnasta. Yhden tähden ravintoloita Baltiassa ovat NOA Chef’s Hall (Tallinna), Max Cekot Kitchen (Riika) sekä vilnalaiset Demo, Džiaugsmas, Nineteen18 ja Pas mus.

Ravintola Džiaugsmas sai yhden MIchelin-tähden. Kuva: Lithuania Travel.

Liettuan valtio maksoi peräti 1,67 miljoonaa euroa Michelin-oppaaseen pääsemisestä sekä kolmen vuoden matkailuyhteistyöstä Michelin Guiden organisaation kanssa. Michelin-tarkastajat ulottivat alkuvuodesta arviointimatkansa Vilnan ohella muun muassa Kaunasin, Klaipedan ja Trakain ravintoloihin, joissa he  nauttivat sekä perinteisestä liettualaisesta ruoasta että kansainvälisistä keittiötaidon virtauksista.

Lithuania Travel -matkatoimiston johtaja Olga Goncharova on iloinen, että Liettuasta on tullut uusi matkailukohde maailman tunnetuimmalla gastronomisella kartalla.

”Monien maiden ja kaupunkien kokemukset osoittavat, että Michelin Guide -opas antaa huomattavaa lisäpontta matkailuun. Erilaiset tutkimukset ja kokemukset kansainvälisistä näyttelyistä ovat osoittaneet, että gastronominen matkailu on nopeasti kasvava markkinarako Liettuassa. Nyt on aika todistaa se käytännössä”, Goncharova sanoo.

Michelin Guide Lithuania 2024
14Horses (Bib Gourmand)
Amandus, Vilna
Apvalaus Stalo Klubo, Trakai
Arrivée, Kaunas
Augustin, Vilna
Da Antonio, Vilna
Demo, Vilna (yksi tähti)
DIA, Kaunas
Dine, Vilna
Džiaugsmas, Vilna (yksi tähti)
Elven, Vilna
Ertlio Namas, Vilna
Fabrikėlis, Vilna
Farmer & The Ocean, Vilna
Gaspar‘s, Vilna (Bib Gourmand)
Gastronomika, Vilna
HeJi, Vilna
Justa Pasta, Vilna
Le Travi, vilna (Bib Gourmand)
Momo Grill, Vilna
Monai, Klaipėda
Monte Pacis, Kaunas
Nineteen18, Vilna (yksi tähti)
Nüman, Kaunas (Bib Gourmand)
Pacai, Vilna
Pas mus, Vilna (yksi tähti)
Protėviai, Vilna
Red Brick, Radiškis
Somm, Vilna
Stebuklai, Vilna
Stikliai, Vilna
Telegrafas, Vilna
Uoksas, Kaunas
Vila Komoda, Palanga

Heikki Kähkönen, Vilna

Facebook Comments