M

Mikko Kaukosen Bocuse d’Or -joukkue aloitti harjoittelun – tavoitteena Suomen ensimmäinen mitalisija

Keittiömestari Mikko Kaukosen kipparoima Suomen Bocuse d’Or -tiimi tähtää mitalisijaan Lyonissa Ranskassa ensi tammikuussa käytävässä maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa. Joukkueen ensimmäinen tosi koitos on toukokuun lopussa Tallinnassa pidettävä Euroopan karsintakilpailu.

Helsinkiläinen Food Camp Finlandissa työskentelevä keittiömestari Mikko Kaukonen, 39, on aloittanut intensiivisen harjoittelun kohti Ranskan Lyonissa järjestettävää Bocuse d’Or -finaalia. Suomen tavoite kokkien MM-kilpailuiksi kutsutuissa kisoissa on kautta aikojen ensimmäinen mitalisija.

Suomi osallistuu kilpailuihin 15. kerran. Paras sijoitus tähän mennessä on neljäs sija, jonka ovat saavuttaneet Matti Jämsen 2015 ja Ismo Sipeläinen 2019.

Kaukosen assistenttina toimii raisiolaissyntyinen kokki Anni Peräkylä, 22. Valmentajana on rutinoitunut kilpailija, yrittäjä ja Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola.

”Tavoitteenamme on menestyminen finaalissa eli Suomen ensimmäinen podium-sijoitus. Kovimmat vastustajat tulevat naapurimaistamme Ruotsista ja Norjasta. Lyonin-finaalissa Yhdysvallat tulee olemaan myös vahva ehdokas mitaleille”, Kaukonen kertoi joukkueen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Suomen Bocuse d’Or -kolmikko Heikki Liekola (vas,), Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä on aloittanut harjoittelun kohti Tallinnan karsintakisaa. Kuva: Elo-säätiö.

Tiimin ensimmäinen etappi on Tallinnassa pidettävä Euroopan osakilpailu 28.–29. toukokuuta. Kilpailun pakollisiksi raaka-aineiksi on ilmoitettu viiriäinen, viiriäisen munat sekä kaksi vegaanista lisuketta. Lautasannoksen raaka-aineet ja kilpailujärjestys selviävät 18. maaliskuuta.

Tallinnasta jatkoon pääsee 10 maata eli puolet karsintojen osallistujista. Harjoitteluaikaa finaalipaikan lunastamiseen jää reilut kolme kuukautta.

”Meillä on takana kaksi virallista harjoituspäivää. Nämä reilut kolme kuukautta riittävät meille. Voitimmehan samalla kokoonpanolla jo Suomen karsinnat viime syksynä, eli tunnemme hyvin toisemme”, Kaukonen sanoo.

Euroopan karsintakilpailu järjestetään Talinnassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Kuva: Andres Teiss.

Mikko Kaukonen on kokenut kilpailija ja Vuoden Kokki 2019. Assistentti Anni Peräkylä tuo tiimiin näppäryyttä ja nuoruuden intoa.

Työuransa Kaukonen on tehnyt muun muassa Food Camp Finlandissa. Taustalta löytyvät myös ravintolat Olo, Grotesk, Havis, Lyon, Frescorante ja Bellevue. Assistentti Anni Peräkylä, 22 on työskennellyt muun muassa Palacessa ja Food Camp Finlandissa.

Bocuse d’Or Academy Finlandin presidenttinä toimii ravintoloitsija Matti Jämsen. Akatemia satsaa aiempaa enemmän yhteistyöhön joukkueen valmennuksessa ja kilpailun kumppaneiden hankinnassa.

”Suomen joukkue on entistä vahvempi. Olemme saaneet paljon kokeneita kilpailijoita mukaan laajaan valmennusryhmään. Mikon tiimin matkaa Tallinnaan ja Lyoniin tukevat monta Bocuse d’Or -kautta nähnyt valmennusryhmä, jossa ovat mukana Kalle Tanner, Miikka Manninen ja Johan Kurkela”, Jämsen kertoo.

Mikko Kaukonen (vas.), Anni Peräkylä ja Heikki Liekola harjoitttelevat seuraavat kolme kuukautta liki yötä päivää. Kuva: Heikki Kähkönen.

Suomen Bocuse d’Or Akatemian budjetti sekä karsintaa että finaalia varten on 300 000 euroa. Se on tuntuvasti pienempi kuin muilla skandinaavisilla suosikkimailla.

Kilpailuihin osallistumisesta vastaa ELO-säätiö, joka on koonnut kisaa varten tukevan joukon yrityksiä ja alan oppilaitoksia. ELO-säätiön kumppaniverkosto tukee joukkuetta harjoittelussa. Bocuse d’Or -kilpailuissa palkintosijoille pääsy tarkoittaa nousua gastronomiselle maailmankartalle.

”Kumppanipohja varmistaa Suomen osallistumisen näihin kilpailuihin. Meidän budjettimme on ehkä puolet siitä, mitä naapurimaillamme eli noin 300 000 tuhatta euroa. Samalla meillä on koossa suuri joukko intohimoisia ruokakulttuurin edistäjiä, jotka vievät eteenpäin koko alalle tärkeitä asioita”, Elo-säätiön toimitusjohtaja Bettina Lindfors sanoo.

Bettina Lindfors ja Matti Jämsen luotttavat Suomen Bocuse d’Or Akatemian kumppaneihin menestyksen tukijoina. Kuva: Heikki Kähkönen.

Suomen Bocuse d’Or Akatemian taustavoimiin lukeutuva ja Elo-säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Antolainen sanoo, että budjetti on kasvanut vuosi vuodelta. Säätiö on tähdännyt pysyviin kumppaneihin, joiden kanssa voi tehdä myös laajempaa yhteistyötä ruokakulttuurin parissa.

”Pelkkä raha ei takaa menestystä. Kumppanit tukevat meitä myös kalustolla ja laitteilla. Suuri painoarvo on valtavan innostuneella talkoolaisjoukolla, jota saamme muun muassa oppilaitoksista. Tuesta menestyminen ei jää kiinni”, Antolainen lupaa.

Suomen joukkueen johtaja on Sami Rekola ja kilpailujen viestinnästä vastaa Mari Cadaut. Vadin suunnittelijoiksi on valittu Aalto-yliopiston opiskelijat Heikki Konu ja Jukka Jokinen. Suunnittelua johtaa muotoilija Pekka Paikkari.

Bocuse d’Or -kilpailu on järjestetty vuodesta 1987. Kilpailu on nimetty edesmenneen ranskalaisen mestarikokin Paul Bocusen (1926-2018) mukaan.

 

CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments