K

Kansainvälinen huippukokki Toni Toivanen tekee kahden kuukauden vierailun Helsinkiin

Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kokeista, Toni Toivanen, palaa syksyksi Suomeen ja avaa yhdessä Financier Groupin kanssa pääosin suomalaisiin raaka-aineisiin perustuvan japanilaisen ravintolan. Ravintola Aki aukeaa 10. syyskuuta ravintola Espan alakertaan Helsinkiin.

Toni Toivanen työskenteli pitkään maailman parhaaksi ravintolaksi valitussa kööpenhaminalaisessa Nomassa. Viimeiset kolme vuotta hän on johtanut Noman japanilaisen ravintolan, Tokiossa sijaitsevan ja kahdella Michelin-tähdellä palkitun Inuan, tuotekehitystä.

”Suunnittelin olevani Japanissa vielä muutaman vuoden. Kun Inua joutui yllättäen sulkemaan ovensa koronapandemian takia, ajattelin että nyt on hyvä aika tulla ainakin hetkeksi Suomeen”, Toivanen kertoo Financier Groupin tiedotteessa.

Toivanen sanoo, että hänellä on ollut viime vuodet näköalapaikka japanilaiseen ruokakulttuuriin ja maan parhaisiin mahdollisiin raaka-aineisiin.

”Olen kiertänyt maata laidasta laitaan ja saanut tavata paljon huippuammattilaisia. Nyt haluan tuoda tämän osaamisen Suomeen ja yhdistää sen yllättävillä tavoilla paikallisiin sesongin raaka-aineisiin”, hän sanoo.

Toni Toivanen on työskennellyt vuosikymmenen maailman huippukeittiöissä, viimeksi Inuassa,Tokiossa. Kuva: Tuukka Koski

Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa miso, jota on tehty Japanissa 500-luvulta saakka. Akin miso pohjautuu luomuohraan, härkäpapuihin ja ruusuihin. Myös soija tulee olemaan pääosin suomalaisista raaka-aineista itse tehtyä.

”Aki on japania ja tarkoittaa syksyä sekä kirkasta ja säihkyvää. Koska ajat ovat poikkeukselliset kaikkialla maailmassa, olen saanut koottua keittiötiimiin ystäviäni eri puolilta maailmaa. Olen todella innoissani tästä projektista”, Toivanen perustelee.

Aki on avoinna Ravintola Espan alakerrassa Pohjoisesplanadilla 10.9. alkaen kahden kuukauden ajan torstaista sunnuntaihin. Tarjolla on yksi pitkä menu, joka elää päivittäin raaka-aineiden mukaan. Sunnuntaisin on japanilaishenkinen pitkä lounas. Perjantai- ja lauantai-iltaisin ravintolan yhteydessä toimii japanilainen baari.

”Haluamme olla kehittämässä sekä Espaa että Financier Groupia koko ajan kunnianhimoisempaan suuntaan. Aki on Espan alakerran ensimmäinen pop up, mutta tuskin viimeinen”, sanoo yksi Financier Groupin omistajista, Palacen ja Espan keittiöitä johtava Eero Vottonen.

Monet Akin japanilaisen keittiön perusraaka-aineista, kuten misotahna ja soijakastike, tehdään itse pääosin suomalaisista raaka-aineista. Kuva: Tuukka Koski
CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments