V

Viron suurin pienpanimo rakentaa käsityöoluiden elämyskeskuksen meren rannalle Tallinnaan

Tallinnalainen Põhjala-panimo muuttaa Nõmmen kaupunginosasta Suomenlahden rannalle. Yhtiö rakennuttaa uuden panimon Noblessnerin satama-alueelle. Hankkeen kustannusarvio on liki seitsemän miljoonaa euroa.

Olutkeidas valmistuu entiseen Noblessnerin telakkarakennukseen osoitteeseen Peetri 5 tämän vuoden lopulla. Panimon ohella kiinteistöön tulee vierailukeskus ja ravintola, joista voi seurata oluen valmistusta paikan päällä.

Lähes 2500 neliömetrin kokonaisuudesta tuotantotilaa on 1500 neliötä. Ravintola pintala-ala on noin 400 neliötä.

Rakennuksen peruskorjaus maksaa 1,8 miljoonaa euroa. Kokonaisinvestointi nousee 6,7 miljoonaan euroon. Valmistuttuaan kokonaisuus tuo mukanaan vähintään 15 uutta työpaikkaa. Hankkeessa on mukana sijoittajia Viron ohella Saksasta ja Espanjasta.

”Olemme suunnitelleet uutta panimoa jo useita vuosia. Saamme matkatoimistoista viikoittain yhteydenottoja panimovierailuista. Nõmmen-panimolle emme voi ottaa ryhmiä vastaan, joten päätimme kertaheitolla rakentaakokonaisen oluiden elämyskeskuksen”, Põhjalan toimitusjohtaja Enn Parel kertoo.

Olutmatkailu on kovassa kasvussa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Põhjala aikoo tuoda käsityöoluiden valmistuksen ja olutelämykset osaksi Tallinnan ja koko Viron turismia.

”Uskomme, että joidenkin vuosien kuluttua Viro tiedetään maailmalla olutmaana samalla tavoin kuin Sveitsi tunnetaan kelloistaan, Ranska viineistään ja Suomi saunoistaan”, visioi panimoyhtiön hallituksen jäsen Tiit Paananen.

Põhjala Brewing AS on perustettu vuonna 2011. Nõmmella panimon toiminta käynnistyi 2014. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 2,2 miljoonaa euroa. Työntekijöitä on 13.

Põhjala valmistaa olutta noin puoli miljoonaa litraa vuodessa. Tuotannosta peräti 70 prosenttia menee vientiin. Vientimaita on kaikkiaan noin 30, joista merkittävin on Suomi.

CategoriesMatkalla Olut

Facebook Comments