O

Olutkouluttaja ja keikkakeittäjä Mikko Salmi on vuoden 2017 Hyvä Tuomas

Olutliitto on nimennyt tämän vuoden Hyväksi Tuomaaksi helsinkiläisen olutkouluttajan ja tietokirjailijan Mikko Salmen. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.
”Tule meille, Tuomas kulta, tuo joulu tullessas, oluttynnör olallas!”
Mikko Salmi, 43, on suomalaisissa olutpiireissä arvostettu oluenpanija, kirjoittaja ja kouluttaja. Hänet tunnetaan pakinoitsijan nimimerkistä Keikkakeittäjä sekä olutkoulutukseen keskittyvästä verkkosivuistaan Pieni Olutkoulu.
Keikkakeittäjänä Salmi on työskennellyt kahdeksassa pienpanimossa, jos lukuisia kertakeittoja ei lasketa mukaan. Hän on pitänyt satoja olutkouluja ympäri maata. Pienen Olutkoulun oppeja ovat ammentaneet erityisesti restonomiopiskelijat ja tavalliset oluenkuluttajat.
”Mikko Salmen vaikutus suomalaiseen olutkulttuuriin on ollut tuntuva”, toteavat valinnan tehneet edellisvuosien Hyvät Tuomaat.
Tieto- ja oppikirjailijana hän on tavoittanut alan opiskelijat, ammattilaiset ja laajat harrastajapiirit. Lisäksi terävästä kynästä on irronnut kirjoituksia muun muassa Etiketti-, Juomanlaskija– ja OlutPOSTI-lehtiin.

Pienpanimo-oluiden panija jo vuosia ennen nykyistä käsityöoluiden buumia.

Salmen ensimmäisen askel ammattiin oli Mustialan maatalousoppilaitoksen pienpanimokurssi 1997. Hän puki työhaalarit päälleen ensin helsinkiläisessä Kappelin panimossa 1998. Jatkoa seurasi jo samana syksynä Panimoravintola Haagassa, minkä jälkeen oluesta tulikin miehelle elämäntyö.
Sen jälkeen hän on ammentanut olutsammioita muassa muassa Helsingin Teerenpelin Kaisaniemen ja Kampin panimoravintoloissa sekä Hollolan Hirvessä. Hän oli tukemassa myös pari vuotta sitten Kaakonkulmassa toimintansa aloittaneen Takatalo ja Tompuri -panimon käynnistämistä.
Salmella on kokemusta oluiden valmistamisesta tilaustyönä ja ravintoloiden olutmenuiden suunnittelusta. Hän kouluttaa vuosittain oluiden maailmaan satoja ravintola-alan opiskelijoita yhteistyössä Panimoliiton kanssa.

Mikko Salmi. Kuva: Peter Tammenheimo.

Salmi on kirjoittanut neljä olutkirjaa sekä tukuittain artikkeleita oluesta ja kiinnostavista ilmiöistä mallasjuomien ympärillä. Kippis! – Ravintolan olutkäsikirja (Finn Lectura, 2002) on nimensä mukaisesti ravintola-alan perusteos. Sitä seurannut Oluttyökirja (Finn Lectura, 2009) kannustaa ravintola-alan opiskeilijoita esimerkkien ja harjoitusten kautta oluen anniskelun ja oluttiedon maailmaan.
Tuorein kirja on syksyllä ilmestynyt OLUT! (Readme, 2017). Teos avaa analyyttisesti eri oluttyylejä ja johdattaa lukijansa olutkulttuurien historiaan tekijänsä veistelemillä kaunokirjallisilla lastuilla.
Kirjassaan Salmi liikkuu tottuneesti laajalti kotimaassa ja ulkomailla oluen parissa. Vapaa-aikanaan hän ei matkaile vain hyvän oluen jäljille, vaan lukee sanojensa mukaan kaikenlaista kirjallisuutta ja viettää aikaa perheensä parissa.
”Syömme aina illallisen yhdessä ja keskustelemme päivän tapahtumista. Se on tärkeää”, Mikko Salmi kiteyttää.

Hyvä Tuomas, palkitut 1994–2016

1994 sahtiyrittäjä Pekka Kääriäinen
1995 ylipanimomestari Boris Orlo
1996 ravintoloitsija Jarkko Kovasiipi
1997 messuisäntä ja ravintoloitsija Markku Korhonen
1998 tietokirjailija Seppo Bonsdorff ja panimomestari Kimmo Jääskeläinen
1999 olutjournalisti Unto Tikkanen
2000 ravintoloitsija Juha Lehto
2001 alkoholivirkamies Pentti Salmi
2002 johtava tutkija Silja Home
2003 olutasiantuntija Kari Likovuori
2004 ravintoloitsija Anssi Pyysing
2005 ravintoloitsija Otto Lamberg 2005 (postuumisti)
2006 panimomestari Sam Viitaniemi
2007 toimitusjohtaja Rami Aarikka
2008 toimituspäällikkö Kari Ylänne
2009 olut- ja viskimestari Mika Heikkinen
2010 ravintoloitsijat Thomas Aschan ja Markku Ristevirta
2011 olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja Eve Vaittinen
2012 panimomestari, FM Ilkka Hyttinen
2013 olutmestari ja -kouluttaja Lassi Puupponen
2014 panimoyrittäjä, ravintoloitsija Pertti Oksa ja päätoimittaja Sakari Nupponen
2015 olutalan grand old man Esko Pajunen ja panimomestari Tuomas Markkula
2016 panimomestari, ETM Timo Huttunen
2017 olutkouluttaja ja tietokirjaiija Mikko Salmi

CategoriesYleinen

Facebook Comments