Tertin kartano on paljon puhutun ja kaivatun ruokamatkailun tähtiä. Se sijaitsee Etelä-Savossa Järvi-Suomen sydämessä seitsemän kilometriä Mikkelistä Kuopioon päin. Ravintolan asema Tertissä on niin keskeinen, että voi väittää majoitustoiminnan, myymälän ja kahvilan olevan ravintolan ruokafilosofian jatke.  Kartanoravintola on ollut toiminnassa jo 46 vuotta. Kartano on ollut Pylkkästen suvun hallussa vuodesta 1894 lähtien.

Selkeä osa raaka-aineista on kotoisin omista yrtti- hedelmä/marja- ja vihannestarhoista sekä lähialueen tuottajilta ja sekä suoraan luonnosta. Kaikkiaan omia puutarhoja on neljä hehtaaria. Lisäksi on lähes 100 puulajin arboretum. Villiyrtit ovat olleet Tertissä käytössä pioneeriasenteella kolmattakymmenettä vuotta.

Tertin linjaa voi kuvailla modernisoiduksi eteläsavolaiseksi ja perinnetietoiseksi kartanon pitopöydäksi, jossa hyödynnetään niin alueellisia, pohjoisia kuin ranskalaisia tekniikoita. Sesongin mukaisuus on itsestään selvää. Satsaus raaka-aineiden laatuun on kunnioitettavaa, ja osoittaa, kuinka upeita raaka-aineita meillä on. 50 maun listalla on mm. leppäsavustettua lohta, fasaanipateeta, savumuikkuja, säilöttyjä ja fermentoituja vihanneksia ja sieniä, katajanmarjaa sekä esimerkiksi mesiangervolla maustettua kakkua. Herkullinen ja visuaalisesti näyttävä ja upea pitopöytä on kuin pitkä, yllätysten helminauha, jota me kaikki voimme kantaa ylpeydellä.

Suomalaisen uuden keittiön näkökulmasta Tertin kartano on jo klassikko. Palaamalla historiaan, luodaan uutta. Myös suomalaiset nimekkäät ja juurekkaat kokit tekevät tänne kokkivierailuja. Ravintolapäällikkönä toimii Elina Lepistö ja keittiöstä vastaa Antti Ukkonen.

Edellisen kerran Tertin kartano oli listallamme vuonna 2018 sijalla 39. National Geographic -lehti valitsi Tertin kartanon vuoden 2024 maailman parhaiden ravintoloiden joukkoon.

Ravintola on avoinna kesäisin ja joulun aikaan sekä eri juhlapäivinä. Aukioloajat selviävät Tertin kotisivuilta samoin kuin puutarhakahvilan ja puodin aukioloajat.

Saimaan alue, jossa Tertin kartanokin sijaitsee, nimitettiin Euroopan gastronomiseksi alueeksi vuodeksi 2024.

Kuvat Eeropekka Rislakki

Äänestäjiltä
”Pitkäjänteinen, kansainvälisestikin arvostettu suomalaisen gastronomian kokonaisuus. Ympärivuotinen lähiruoan edelläkävijä. Kartanoravintola, luomumetsät ja ympäröivät viljelykset sekä herkkukauppa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden ja ruokaelämyksen. Esimerkki muille Saimaan toimijoille pitkäjänteisestä ja laadukkaasta työstä.”

Tertin kartano
Kuopiontie 68, 50350 Mikkeli
Verkossa 

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments