W

Wien jakaa asukkaille ilmaisia ravintolakuponkeja turvatakseen kaupungin gastronomisen tulevaisuuden

Wienin kaupunki jakaa kotitalouksille ilmaisia 25 ja 50 euron kuponkeja, joita voi käyttää ravintoloissa ja kahviloissa, kun ne avaavat jälleen ovensa perjantaina. Kampanjan tarkoituksena on tukea Wienin arvokasta gastronomista kulttuuria. Pormestari Michael Ludwig sanoi keskiviikkona, että käynti ravintolassa vastaa korona-ahdistuksen keskellä visiittiä psykologilla.

Itävallan pääkaupunki Wien on tunnettu gastronomiastaan ja ravintoloistaan. Wieniä kutsutaan myös eurooppalaisten kahviloiden pääkaupungiksi. Miljoonia turisteja kaupunkiin houkutteleva gastronominen perintö on ollut koronapandemian vuoksi uhattuna.

Itävalta otti maaliskuussa käyttöön tiukat rajoitukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yli viiden hengen kokoontumiset olivat kiellettyjä. Samalla kahvilat, ravintolat sekä suurin osa kaupoista laitettiin kiinni valtiovallan päätöksellä.

Rajoitusten purkaminen alkoi huhtikuun puolivälissä, jolloin pienet kaupat avasivat ovensa. Vapusta lähtien kaikki kaupat ja palveluyritykset, kuten kampaamot, ovat saaneet olla auki.

Wienin tuhannet kahvilat ja ravintolat avaavat ovensa jälleen perjantaina.

Perjantaina on ravintoloiden, kahviloiden ja baarien vuoro. Ne voivat olla auki klo 23:een saakka. Henkilökunnan tulee käyttää nenä- ja suusuojaimia. Ravintoloissa voi ruokailla enintään neljä aikuista lapsineen per pöytä. Myös pöytävaraukset ovat suositeltavia.

Lento- ja matkustusrajoitukset pysäyttivät Wienin turistivirran. Terassit ja katukahvilat kutsuvat jälleen asiakkaitaan viikonloppuna. Sunnuntaiksi on luvattu kaiken lisäksi aurinkoista säätä ja ylin 20 asteen lämpötilaa, mutta korona pelottaa paikallisia asukkaita. Kontakteja muihin ihmisiin vältetään, eikä ravintoloihin ole luvassa ryntäystä.

Wienin pormestari Michael Ludwig kertoi keskiviikkona, että kaupunki haluaa antaa lentävän lähdön ravintolayrityksille ja tukea asukkaitaan ilmaisilla etuseteleillä, jotka voi käyttää missä tahansa kaupungin noin 6000 ravintolassa ja kahvilassa.

Kaikki pääkaupungin 950 000 kotitaloutta saavat lähiviikkoina ilmaisen kupongin, joka on voimassa syyskuun loppuun saakka. Yhden hengen taloukset saavat 25 euron ja perheet 50 euron lipukkeen. Alkoholijuomia kupongeilla ei voi ostaa.

Wienin pormestari Michael Ludwig tarttui terassikalusteiiin vauhdittaessaan ravintolakampanjaansa keskiviikkona.

Pormestari tähdentää, että kyse ei ole pelkästä yritystuesta, vaan kaupunki satsaa ensisijaisesti gastronomiaan sekä arvokkaaseen ravintola- ja kahvilakulttuuriin.

Turistien puuttuessa kyseessä on lentävä lähtö koko ravitsemustoimialalle.

”Annamme tukemme gastronomialle sekä paikalliselle ravintolakulttuurille, jotka ovat ylpeydenaiheitamme. Kannustamme koronakriisin rajoitteista kärsineitä ihmisiä lähtemään ulos ja käymään kulmaravintoloissa ja istumaan kahviloissa”, Ludwig kertoi keskiviikkona.

Kaksi kuukautta kestäneet rajoitustoimet ovat aiheuttaneet runsaasti stressiä Wienin asukkaille. Pormestari kehottaa käyttämään paikallisia palveluja ja ostamaan kotimaisia tuotteita.

”Piipahdus lähiravintolassa tai pari tunnin istuskelu katukahvilassa vastaa koronakriisin keskellä käyntiä psykologilla”, Ludwig vertasi.

Kuponkikampanja maksaa Wienin kaupungille 40 miljoonaa euroa. Ludwig sanoo, että kaupungilla on varaa siihen. Ravintoloiden ja kahviloiden liikevaihto on vuositasolla yhteensä yli 1,4 miljardia euroa. Ala työllistää pääkaupungissa lähes 60 000 ihmistä.

Kahvilat ovat olennainen osa Wienin kulttuuriperintöä.

Teksti: Heikki Kähkönen.
Kuvat: Stadt Wien

Facebook Comments