A

Alkolla kaikkien aikojen huhtikuu – viinien hanapakkauksista syntyi kotien koronahitti

Alko kasvatti myyntiään huhtikuussa 23 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Suomi juo kotona, kun ravintolat ovat kiinni ja matkustajatuonti pysähdyksissä. Viinien hanapakkausten myynti kasvoi peräti 60 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Joka neljäs Alkon myymä juomalitra on hanaviiniä.

Olemme Viidessä Tähdessä kirjoittaneet useita kertoja koronapandemian aikana, että valtion viinamonopoli Alko on yksi talouskriisin suurimmista voittajista. Tiistaina julkistetut huhtikuun myyntitilastot paljastavat, että Alkon menestystarina jatkuu. Juomien myynti kasvoi pitkäripaisissa litramääräisesti mitattuna 23 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Eniten kasvoi puna- ja valkoviinien hanapakkausten myynti – pelkän huhtikuun aikana peräti 935 000 litralla (n. 60 %) vuoden takaiseen verrattuna. Tällä hetkellä käytännössä miedoista viineistä lähes puolet myydään pahvikoteloissa, kun vuosi sitten bag-in-boxin osuus oli noin 35 prosenttia.

Itse asiassa Alkon koko juomamyynnistä hanaviinit muodostavat jo reilusti yli neljäsosan (28 %). Bag-in-boxista on tullut suomalaisten kotien koronahitti.

Bag-in-box on Alkon koronakevään myyntihitti.

Tuoteryhmittäin myyntiään kasvattivat eniten roseeviinit, joiden myynti kasvoi 40 prosenttia. Miedoista viineistä myyntiään lisäsivät myös punaviinit (35 %) ja valkoviinit (28 %). Kuohuviinien myynti laski 2 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta.

Myös vodkien ja viinojen (23 %) kauppa sekä yhtiön murheenkryyninä olleiden panimojuomien eli siiderin (1,3 %), lonkeron (3 %) ja oluen (13 %) myynnit lisääntyivät huhtikuussa. Varsinkin olutkaupan kasvulle toimitusjohtaja Leena Laitinen voi vetäistä suuren rastin Hankkijantalon ison neukkarin seinään, sillä oluiden myynti on laskenut tähän mennessä käytännössä koko 2000-luvun.

Asiakkaita Alkon myymälöissä kävi huhtikuussa noin 5 prosenttia edellisvuotta enemmän. Asiakasmäärät vaihtelivat myymälöittäin. Asiakkaiden kiinnostus verkkokauppaa ja digitaalisia palveluita kohtaan on kasvanut. Huhtikuussa verkkokaupan tilaukset yli kaksinkertaistuivat edellisvuoteen verrattuna.

Teksti: Heikki Kähkönen
Kuvat: Alko Oy

CategoriesJuomat Kansi

Facebook Comments