P

Porvoon Smaku-ravintolafestari käynnistyi – vitosen annokset houkuttelevat ravintolakierrokselle

Helsinki, Turku, Tampere, ja Porvoo. Siinä on Suomen ravintolakaupunkien kärki. Kolmatta kertaa käynnistynyt Smaku-ravintolafestari kirkastaa jälleen Porvoon kiinnostavaa ravintolatarjontaa.

Bouillabaisse Á la Bistro Gustaf on porvoolais-marseillelainen hummeriliemeen keitetty kalakeitto, sahrami-perunamajoneesia ja levainleipäkrutonkeja. Bouillabaisse on provencelainen, Marseillen satamakaupungista lähtöisin oleva kala-äyriäishöystö. Maukas keitto tarjotaan levain-leipäkrutonkien ja sahramiperunamajoneesin kera. Kuva Smaku.

Mukana Smakussa on 18 porvoolaisravintolaa, jotka tarjoavat yhteensä 24 viiden euron hintaista maisteluannosta perjantaihin 24.8. saakka. Smaku huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan lauantaina 25.8. Porvoon Taidetehtaalla, jonne odotetaan 1500 ruokavierasta – kolme kertaa enemmän kuin ensimmäisellä kerralla kolme vuotta sitten.

Pizza San Marzano – tomaattia, Fior Di Latte -mozzarellaa, salamia, Grana Padana -juustoa, basilikaa sekä sitruunaoliiviöljyä. Pizza valmistetaan napolilaisten perinteiden mukaisesti italialaisista jauhoista kaksi päivää nostattamalla. Itse tehty kastike syntyy italialaisista tomaateista, oliiviöljystä, valkosipulista ja basilikasta, joka tulee läheltä Pikku Puutarha Robbesista. Kuva Smaku.

Porvoo on kompakti ja tunnelmallinen kaupunki, jolla on myös historialtaan paljon annettavaa päiväkävijälle. Lähes kaikki Smakun ravintolat ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Porvoon ravintolatarjonta on asukasmäärään (50 000) verrattuna huippua, mutta turismi onkin avain asiaan. Pelkästään risteilyvieraita saapuu Helsingin satamasta Porvooseen bussilasteittain (yli 40 000 henkeä). Kaikkiaan koti- ja ulkomaisten matkailijoiden määrä lähentelee vuosittain miljoonaa.

Risotto: tomaattia, munakoisoa, Ricotta-Salata -juustoa: sadonkorjuun maukkaimmat tomaatit, itse kasvatetut valkosipulit, Heikki Linnan tilan aromaattiset basilikalajikkeet sekä Sisiliasta tuotu suolainen lampaanmaitojuusto kohtaavat suomalais-sisilialaisen keittiöpäällikön Simona Milazzon samettisessa ja umamisessa annoksessa. Kuva Smaku.

Smaku onkin tapa pidentää kesän matkailusesonkia ja siksi paikallisten ravintoloitsijoiden on ollut helpohkoa ryhtyä yhteistyöhön asian ympärillä.

Kukaan ei häviä, kaikki voittavat. Myös asiakkaat.

Paris Brest on tuulihattu hasselpähkinäkreemillä ja pistaasijätskillä. Niin hyvää, kuin vain voi olla. Glassikko on Helsingin Postresista aikanaan tunnetuksi tulleen ja Michelin-tähden napanneen, ja sittemmin Porvooseen ravintolatoimintansa siirtäneen Samuli Wirgentiuksen luomus. Kuva Smaku.

Tänä vuonna Smakun uutuutena on, että mukana ovat myös lähialueen pientuottajat sekä porvoolaisia käsityöläisiä, joiden tuotteita voi ostaa päätapahtumasta. Ravintolat ovat jumpanneet myös signatuuriannoksiinsa pohditut viinit. Myös pidemmän kaavan viinipaketit ovat uutta.

Zun Beispielin Smaku-annoksista toinen on Runeberg-jäätelö & Fredrika-granola. Annos on kunnianosoitus Fredrika ja Johan Runebergille sekä Porvoolle. Italialaistyyppisessä, sileässä maitojäätelössä maistuu manteli ja vadelma, ja granola on tehty paahdetuista runebergintortun murusista. Kastike on silkkaa vadelmaa. Kuva Smaku.

Mukana Smakussa ovat:

Bistro Gustaf
Bistro Sinne
Bondai Bar
Brasserie L’amour
B-Side Burgers
Fryysarinranta
Café Postres 
Café Rongo
El Patio
Haikon kartano
Meat District
Rafael’s Steakhouse
Ravintola Porvoo Golf
Sicapelle
Vanhan Porvoon Glassikko (& Vanhan Porvoon Jäätelötehdas)
Vitriini
Wanha Laamanni
Zum Beispiel

L’amourin keittiöpäällikkö Christian Sveholm on palannut Porvooseen Ahvenanmaan vuosien jälkeen. Sveholmin mukaan L’amourissa ruoka on rennompaa kuin Kai Kallion luotsaamassa emoravintolassa Sinnessä, mutta samalla laatuajatuksella. Pizzojen erikoisuuksiin kuuluu sitruunaoliiviöljyn käyttö, joka on Sveholmin signeeraus. Kuva Eeva Mela.
Mika Gehör siirtyi Helsingin ravintolakentältä Porvooseen Bistro Gustafin ravintoloitsijaksi puolitoista vuotta sitten. Viime vuonna Smaku-annoksena oli osteri, joita myytiin kaikkiaan 1200 kappaletta. Tämän vuoden bouillabaisse toimii siltana syyskuun äyriäisviikoille, jotka jatkuvat 7.9. lähtien viisi viikkoa. Kuva Eeva Mela.
Ravintoloitsija Riku Stenrosin mukaan jotkut kutsuvat Sicapellen tyyliä fine diningiksi, toiset brutaalibistroksi, mutta omassa päässä se on fun diningia, joka menee sisiliaa kohti. Hauskaa onkin, että kellarissa on 580 viiniä. Risoton kylkeen tarjottava provencelainen M Minuty -rose onkin nappivalinta – silkkaa kesää lasissa. Samaan ryppääseen Sicapellen kanssa kuuluvat myös Meat District ja Café Postres sekä pienhotellit Onni ja Pariisin Ville. Kuva Eeva Mela.
On Annika Puusalun vuoro olla Glassikon jäätelövalikoiman portinvartijana. Samuli Wirgentiuksen Porvoon Jäätelötehtaan herkkuja saa Glassikon lisäksi jäätelökioskista Välikaudulta. Glassikko toimii Wirgentiuksen kotitalon alakerrassa kirkkoa vastapäätä. Viikonlopun brunssit ovat kulttimaineessa. Kuva Eeva Mela.
”Zum” tarjoaa saksalais-italialaista meksikolaisella twistillä kotimaisista luomuraaka-aineista. Takana on alun perin saksalaisen Georg Simojoen (sukunimi tulee Leena vaimolta) pyöräilyseikkailut, joista on todisteena ravintolan seinillä olevat kuvasuurennokset. Kuva Eeva Mela.

Smaku 2018 – nopea oppimäärä:

Maisteluannokset ovat tarjolla Smaku-ravintoloissa viiden euron hintaan perjantaihin 24. elokuuta saakka.

Smaku -ruokajuhla on Porvoon Taidetehtaalla lauantaina 25. elokuuta kello 13–20. Kaikkien 18 ravintolan yhteensä 24 Smaku-annosta on täällä maisteltavina viinien ja juomien kera.

Ravintoloista voi ostaa myös Taidetehtaan päätapahtumaan lippuja, mikä onkin suositeltavaa, koska se vähentää jonottamista sekä hermoja tapahtumapaikalla.

Neljä henkeä suuremmille ryhmille tarkoitetut Vip-paketit maksavat 125 euroa /hlö ja niitä voi varata ">sähköpostitse.

Yleisö voi äänestää parasta annosta Uusimaa-lehden nettisivuilla. Äänestäneiden kesken arvotaan kahden hengen illallisia osallistujaravintoloissa.

Smaku-päätapahtuman yhteydessä arvovaltainen raati valitsee Porvoon Makuaarre 2018 -palkinnon saajan oman näkemyksensä sekä yleisöäänestyksen tuloksen perusteella.

Smaku-menu löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta.

Smakussa ravintolat, ruoka ja juomat ovat pääosassa, mutta tapahtumaa ei olisi ilman taustavoimia. Tuottaja Smakun takana on Laura Pulkkinen. Kuva Eeva Mela.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeva Mela ja Smaku

CategoriesRavintolat

Facebook Comments