A

Alkon juomakauppa yhä syöksykierteessä – roseeviini ja samppanja kasvattivat myyntiään alkuvuonna

Kasvava matkustajatuonti sekä lonkeroiden ja enintään 5,5-prosenttisten oluiden myynnin siirtyminen kauppoihin painoivat Alkon juomakauppaa alkuvuonna yhä syvemmin pakkaselle. Alkon kokonaismyynti putosi tammi-toukokuussa 3,5 prosenttia. Vain roseeviinit ja samppanjat lisäsivät myyntiään.

Alkon juomakauppa ei ota elpyäkseen. Alkuvuodesta lisääntynyt juomien matkustajatunti näkyy suoraan valtioyhtiön tammi-toukokuun myyntitilastoissa. Myynnin vähenemiseen oli oma vaikutuksensa myös vuoden alussa tehdyillä alkoholiverojen korotuksilla.

Alkon kokonaismyynti väheni tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana 3,5 prosenttia eli 1,1 miljonaa litraa vuoden 2018 vastaavaan aikana verrattuna. Alkon syöksykierre näkyy selvästi oheisesta taulukosta, jonka mukaan alkuvuoden myynti on vähentynyt kolmessa vuodessa jopa 11,4 prosenttia eli liki 4 miljoonaa litraa.

Alkon litramyynti 1000 litraa tammi-toukokuussa 2016-2019.

Oluen ja lonkeron myynti jatkaa laskuaan, myös kirkkaan viinan kauppa laskussa.

Alko on menettämässä otetta olut- ja lonkerokaupassa marketeille ja kioskeille sekä matkustajatuonnille. Lonkeromyynti putosi vuoden takaisesta 18,2 prosenttia. Olutmyynnin vähennys oli 10,6 prosenttia, josta perusoluen eli lagerin kauppa sakkasi jopa 23,6 prosenttia.

Kun näitä lukuja verrataan aikaan ennen uutta alkoholilakia, lonkerokauppa on hiipunut yhteensä 53 prosenttia ja olutmyyntikin 35 prosenttia tammi-toukokuun 2017 luvuista.

Vodkan ja viinan myynti väheni alkuvuonna 2,0, punaviinin 4,3, valkoviinin 1,6 ja siiderin 10,3 prosenttia. Sen sijaan roseeviinin kauppa kasvoi 11,2 ja samppanjamyyntikin 6,6 prosenttia.

Facebook Comments