P

PAM ja MaRa sopivat poikkeustilanteen vaikutuksista alan sopimuksiin: muutoksia loma-aikoihin ja työvuorolistoihin

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ovat sopineet koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuvista muutoksista alan työehtosopimuksiin. Määräaikaiset muutokset koskevat työvuorolistojen laadintaa ja julkaisemista sekä kesälomien sijoittumista.

PAM ja MaRa sopivat, että vaikean työvoiman määrän ennakoitavuuden vuoksi työvuorolistan laadintaa ja julkaisemista koskevia määräaikoja voidaan lyhentää julkaisemalla työvuorolista viikon ilmoitusajalla yhdeksi viikoksi kerrallaan. Määräystä voidaan soveltaa palvelujen kysynnän vakiintumiseen asti, kuitenkin enintään 30. syyskuuta asti.

Lisäksi meneillään olevalla lomakaudella voidaan yli 12 päivää ylittävän loman osuus siirtää pidettäväksi myöhemmin. Tämä tarkoittaa, että syyskuussa päättyvällä kesälomakaudella normaalisti pidettäviä vuosilomia voidaan pitää vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka.

Poikkeus kesälomien sijoittumiseen koskee työntekijöitä, jotka ovat olleet lomautettuina 1.4.2020 jälkeen vähintään kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää.

”Tuleva kesä on matkailu- ja ravintola-alan kannalta vielä hyvin poikkeuksellinen. Siksi sovimme asioista, jotka voivat osaltaan helpottaa yrityksiä järjestelemään töitä niin, että mahdollisimman moni alan työntekijöistä pääsee takaisin töihin”, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni Sällinen toteaa.

Liittojen huoli yritysten ja työntekijöiden selviämisestä koronakriisistä on yhteinen. Yhdessä sovitut muutokset helpottavat toimialan tukalaa asemaa.

”Eduskunnan ja hallituksen tulisi lieventää matkailu- ja ravintolatoiminnalle säädettyjä rajoituksia mahdollisimman pian. Tämä parantaisi yritysten mahdollisuutta kutsua lomautettuja työntekijöitä takaisin töihin. Toimialan yritykset tuntevat vastuunsa asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta”,  MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tähdentää.

Facebook Comments