E

Eero Vottonen ja Miikka Manninen ovat valmiita Bocuse d'Or -finaaliin

Suomen Bocuse d’Or -edustaja Eero Vottonen ja assistentti viimeistelevät kisakuntoaan vajaan kahden viikon kuluttua käytävää Lyonin finaalia varten. Vottonen ja Manninen esittelivät finaalisuoritustaan tiistaina Helsingissä.
”On ollut oikein hyvä treenipäivä, kiitos kysymästä. Olen pystynyt tänään jopa hymyilemään. Vuoden alku on ollut melkoista rallia”, hyväntuulinen Vottonen totesi.

Jo 30 vuotta makujen juhlaa

Kokkien todelliseksi MM-kisaksi tituleerattu Bocuse d’Or viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden suurin yllätys on ollut perinteisesti kalaraaka-aineesta tehdyn lautasannoksen muuttuminen ensimmäistä kertaa kasvisruoaksi.
”Sataprosenttisesti kasviksista kootun annoksen suunnittelu oli minulle kala-annosta vaikeampaa, mutta olemme päässeet erinomaiseen lopputulokseen. Voimme ottaa mukaan Suomesta kaksi raaka-ainetta, joita emme vielä paljasta. Lupaan, että vegaaniannos on minulle tyypilliseen tapaan täynnä vahvoja aromeja ja Suomi käy ilmi annoksen metsän mauissa”, Vottonen kertoo.
Myös joukkueenjohtaja Sami Rekolan mukaan on hienoa, että juhlakisa ottaa kantaa kasvisten puolesta.
”Tällä kertaa olemme käyttäneet uudenlaisia apuvoimia, kuten tutkijoita, joiden osaamista on hyödynnetty kisasuorituksen hiomisessa. Se osa annoksesta, josta tuomaristo maistaa, muodostaa heille kookonaiskuvan. Olemme rakentaneet pääruoasta ensimmäistä kertaa 3D-mallin, jolloin annosta on voitu kehittää myös ruudulla. Työskentely on kehittynyt”, Rekola esittelee.
Klassinen ranskalainen keittiö pääosassa
Vadille koottava liha-teema kunnioittaa kilpailun pitkää historiaa sekä kisan perustajan Paul Bocusen kotikaupungin Lyonin ruokaperinteitä. Lihavadin raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset, ja tehtävänä on tulkita klassista ranskalaista annosta ja tuoda se nykyaikaan.
Vegaaninen annos tuo kilpailuun uudenlaista jännitystä. Läntiset fine dining -maat ovat perinteisesti vahvimmillaan liha- ja kalaraaka-aineiden parissa. Tuomarit arvioivat ensimmäistä kertaa kisojen historiassa puhtaasti kasviruoka-annosta, joka saattaa nostaa kärkikahinoihin mustia hevosia.

Suomen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa 10.5.2016. Kuva: Jussi Ulkuniemi
Suomen Bocuse d’Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa 10.5.2016. Kuva: Jussi Ulkuniemi

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa kisaorganisaatio määrittelee pakollisesti käytetyt raaka-aineet. Tuomaristo koostuu osallistuvien maiden kisatiimien presidenteistä. Suomen tuomari on Pekka Terävä.
Suomen kilpailuannokset ja kuvat julkaistaan tiistaina 24. tammikuuta. Kilpailun tulokset julkistetaan seuraavan päivän illan palkintoseremoniassa.
Lue myös:
13.12.2016 Mestarikokki Eero Vottonen luottaa, että mitali irtoaa Bocuse d’Orista
6.10.2016 Kokkien MM-voitto välitavoite Vottosen tiellä Bocuse d’Oriin

CategoriesVideot

Facebook Comments