B

Baarimestari Juuso Villanen valmistautuu World Class -kilpailuun – Voitti karsinnat hörpyllä, jossa on piimää ja kiljua

Maailman arvostetuimpiin lukeutuva cocktail-kilpailu World Class starttaa ensi maanantaina Mexico Cityssa. Jututimme Suomea edustavaa Juuso Villasta. Tavataanko torilla?

Moi Juuso. Sinut tunnetaan pääkaupungin baaripiireissä, mutta monille cocktailien ystäville olet tuore kasvo. Kertoisitko vähän taustastasi?
Olen kotoisin Suomen omenapääkaupungista lohjalta. Valmistin ensinmäiset kelkat yökerho Lohessa kahdeksan vuotta sitten. Se sijaitsi Rosson yläkerrassa. Innostuin flairtendingista. Sitä tuli harjoitettua lähes joka päivä.
Hyvä tietää, että osaat heitellä pulloja. Missä kohtaa muutit Helsinkiin?
Viiden vuoden jälkeen päätin lähteä vilkuilemaan, mitä Helsingissä tapahtuu. Työskentelin suositussa yökerhossa vuoden verran. Samalla suoritin Omniassa baarimestari tutkinon. Ura ohjasi parin paikan avauksen ja vip-bartenders keikkailun jälkeen Teatterin Kellobaariin. Koen, että aloin todella ymmärtämään makujen päälle siellä.
Mikä Kellobaarissa sysäsi kehityksen eteenpäin?
Meillä oli melko vapaat kädet toteuttaa ideoitamme sekä käyttää talon laitteita, kuten savustuspönttöä ja sirkulaattoria. Olen koulutukseltani ravintolakokki, joten siitä oli hyötyä laitteilla kikkailessa. Noin vuosi sitten aloitin Son of a Punchilla ja 100dogs on nyt kotiyksikköni.
World Class on yksi kovimpia cocktail-skaboja baarimestareille, miten kilpailu etenee Mexico Citysssa?
Kilpailijat haastetaan tuotetietouden, showmanshipin, tekniikan ja luovuuden saroilla. Karsintavaiheessa on neljä haastetta, joihon osaan olemme suunnitelleet cocktailit valmiiksi. Paikan päälle lennetään onneksi pari päivää etukäteen, joten ehdin totutella aikaeroon.
Puhutaan hieman planeetan hyvinvoinnista. Ekologisuus on kovaa valuuttaa cocktaileissa. Onko Suomi mielestäsi edellä vai jäljessä verrattuna muihin maihin?
Kierrätys on baareissa ollut jo hyvällä kehitysmallilla pitkään verrattuna moniin muihin maihin. Cocktaileissa pitäisi mielestäni keskittyä nykyistä enemmän sesongin mukaisiin raaka-aineisiin. Turhan veden kulutuksen ja sähkön kulutuksen vähentäminen sekä kertakäyttöisten ja muovisten välineiden välttäminen ovat kehityskohteita.
Nyt saa kehua. Ketkä ovat vaikuttaneet eniten kehitykseesi baarimestarina?
Suurimmat vaikuttajat ovat olleet kaikki ne huikeat tiimit, joiden kanssa olen saannut tehdä duunia sekä opiskella. Välillä, kun on tullut alamäkiä, on aina ollut tyyppejä tukemassa ja potkimassa eteenpäin. Suurin kiitos menee kuitenkin Juha Suomelalle, joka opetti sen tärkeimmän, eli vieraiden kunnioittamisen.
Suomalaisen cocktail-kulttuurin saralla on tapahtunut viime aikoina paljon. Minkä arvosanan annat kotimaiselle cocktail-kulttuurille?
Tämä on ollut kevyen vallankumouksen vuosi, sillä uusia hienoja paikkoja on auennut ( toisaalta myös sulkeutunut) ympäri Suomea. Upeita, persoonallisia konsepteja ja vahvaa suorittamista niin baarimestareilta kuin kotimaisilla alkoholituotteilta. Jos alkuvuodesta lähdettiin arvosanalla 6/10, niin tällä hetkellä annan arvosanaksi vähintään 8/10.
Meksiko tunnetaan paitsi tacoista, habanero-chileistä ja kokkelikartelleista, myös tequilasta ja mezcalista. Miten luulet, että paikalliset jäykät näkyvät kisatehtävissä?
Meksiko on vahvasti esillä ja varmasti monessa juomassa tullaan näkemään tequilaa. Vaikka se ei vaikuta pisteisiin, se kertoo tarinaa siitä, että ympäristöllä on suuri vaikutus baarimestarien inspiraatioon.
Viisi Tähteä matkustaa paikan päälle uutisoimaan kisojesi etenemisestä. Mitkä ovat terveisesi niille, jotka seuraavat suoritustasi Suomesta käsin?
Torilla tavataan!

Juuso Villanen voitti World Classin karsinnat ”Everything is ruined” -cocktaililla ja lienee samalla maailman ainoa baarimestari, joka on voittanut piimällä ja kiljulla.

3,5 cl Don julio blancoa
0,5 cl lagavulin 16
4 cl piimää
3 cl kiljua
2 cl avokadonsiemensiirappia
Sitruunatuhkaa

Facebook Comments