N

NoHo Partners laajentaa lounasbisnekseen – lähes koko Juuri Yhtiöt yhdistyy ravintolajättiin

NoHo Partners laajentaa toimintaansa kasvavaan lounas- ja henkilöstöravintoloiden liiketoimintaan. NoHo perustaa helsinkiläisen Juuri Yhtiöiden kanssa yhteisyrityksen, Pihka Oy:n, johon liittyvät lähes kaikki Juuren nykyiset ravintolat ja liiketoiminnot. Vain Ravintola Juuri jää yritysjärjestelyiden ulkopuolelle.

Uuteen Pihka-yhtiöön siirtyvät syyskuun alussa helsinkiläiset Pihka Lintulahti, Meclu, Kalasatama ja Ruoholahti sekä NoHo Partnersin omistama Tapahtumatalo Bank. Lisäksi uutena päänavauksena NoHo vastaa jatkossa Helsinkiin avatun  K-Kampuksen ravintola-, kokous- ja tapahtumapalveluista.

Perustettavasta Pihka Oy:stä NoHo Partners omistaa 70 prosenttia ja Juuri Yhtiöt 30 prosenttia. Pihkan toimitusjohtajana aloittaa 1. syyskuuta Ilja Björs, joka on Juuri Ravintoloiden toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Pihkan operatiivisesta toiminnasta vastaavat keittiötoimenjohtaja Antti Ahokas ja ravintolatoimenjohtaja Maija Ahokas.

Viiden Tähden saamien tietojen mukaan kyseessä on yritysjärjestelyjen ensimmäinen vaihe. Jatkossa Juuren omistamat Kasarmikatu 21:n kokonaisuus ravintoloineen sekä Juuri Tapahtumat liittyvät osaksi uutta yhtiötä. Vain Ravintola Juuri jää yritysjärjestelyiden ulkopuolelle. Juuri luopui lounasravintola Maritorista jo alkuvuodesta.

Maija Ahokas, Ilja Björs ja Antti Ahokas (oik.) ottavat vastuun uuden Pihka-kokonaisuuden johtamisesta. Kuva: Pekka Kastari.

Puolitoista vuotta sitten avatussa ja vanhaan arvokiinteistöön remontoidussa Kasarmikatu 21:n ravintola- ja konferenssikokonaisuudessa toimivat Pihka Kasarmi, Juuri Café & Bar, Ravintola Latva sekä Kasarmin Salit.

”Kasarmikadun toiminnot eivät ole vielä tässä vaiheessa mukana yritysjärjestelyissä. Tarkoituksenamme on kuitenkin lähiaikoina integroida ne mukaan uuteen yritykseen”, Björs kertoo.

Juuri-konsernin toiminta alkoi marraskuussa 2004, kun ravintoloitsijat Ilja Björs ja Jarkko Myllymäki avasivat Ravintola Juuren Helsingin Korkeavuorenkadulla. Se jää yritysfuusiossa ennalleen. Myllymäki vastaa jatkossa Juuren toiminnasta. Björs sanoo olevansa yhä mukana osaomistajana ja yhtiön hallituksen jäsenenä.

Pihka-ravintoloiden hankkiminen sekä K-Kampuksen ravintolatoiminta ovat NoHo Partnersille iso satsaus ja uusi päänavaus kasvavaan markkinaan.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo, että lounas- ja henkilöstöravintoloiden bisneksessä on yhä valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia, johon kovaa vauhtia kasvava pörssiyhtiö lähtee mukaan laatu edellä.

”Lounas- ja työpaikkaruokailu ovat mielenkiintoisessa murrosvaiheessa. Se edustaa kahden miljardin kakullaan lähes puolta ravintolasyömisen kokonaisarvosta. Laadun ja brändin merkitykset korostuvat samassa tahdissa, kun kuluttajien laatutietoisuus kasvaa. Markkinaan syntyy pelikenttää kilpailla myös muilla keinoin kuin perinteisellä hinta ja tehokkuus edellä”, Vikström perustelee yhtiön tiedotteessa.

Pihkan tuleva toimitusjohtaja Ilja Björs sanoo, että lounas ei ole enää vain suoritus, vaan se voi olla myös elämys. Björsin mukaan yritykset ovat alkaneet satsata henkilöstönsä lounaskokemuksiin, joilla nähdään olevan positiivinen vaikutus työhyvinvointiin.

Terveellinen ruoka ja laadukkaat raaka-aineet ovat tulleet mukaan lounas-ja henkilöstöravintoloihin. Kuva: Pekka Kastari, Pihka.

Pihkan ruokafilosofia perustuu palkitun ja kansainvälisesti tunnustetun ravintola Juuren oppeihin. Kaiken tekemisen ytimessä on vastuullisesti ja kestävästi tuotettu ruoka, jossa on korkea käsityöaste.

”Maku. Alkuperä. Intohimo. Siinä ovat toimintamme kulmakivet”, Björs luettelee.

”Haluamme tuoda herkullisuuden arkiruokailuun, terveellisyyttä unohtamatta. Panostamme paikallisiin, puhtaisiin raaka-aineisiin, lähiluomutuotteisiin sekä omaan leipomotoimintaan. Jokainen ravintolamme on yksilöllinen – itsensä ja asiakkaidensa näköinen”, hän jatkaa.

Vikström tähdentää, että Björs sekä Pihka Oy:n johtoon astuvat Antti ja Maija Ahokas ovat tehneet nykyisissä Pihka-ravintoloissa uraauurtavaa työtä markkinassa Helsingissä.

”He ovat rakentaneet arvostetun ja menestyksekkään Pihka-brandin, jolla on erottauduttu kasvottomien linjaruokaloiden joukossa. Ilja Björs on alalla tunnustettu visionääri, jonka tueksi pystymme nyt tarjoamaan
isomman yhtiön resurssit konseptin skaalaamiseen”, Vikström sanoo.

Uusi yhtiö Pihka Oy tulee satsaamaan vahvasti myös tapahtuma-, kokous- ja catering-toimintaan. Nykyiseen Juuren kokonaisuuteen kuuluva Juuri Tapahtumat liittyy jatkossa osaksi uutta yritystä.

Itse leivotut leivät kuuluvat jo nyt Pihka-lounasravintoloiden perustuotteiiin. Kuva: Pekka Kastari.

Pihka Oy tähtää heti alusta alkaen kasvuun. Yhtiö tulee sekä perustamaan uusia ravintoloita että hankkimaan jo toimivia kokonaisuuksia.

”Perustamme uusia yksiköitä sitä mukaa, kun sopivia liikepaikkoja löytyy. Lähdemme liikkeelle pääkaupunkiseudulta, mutta poissuljettua ei ole, että laajenemme myös muualle Suomeen. Toiminta on vasta käynnistymässä, ja näemme koko kentässä valtavasti mahdollisuuksia ja suuria haasteita”, Björs perustelee.

Oma vaikutuksena uuden Pihka-kokonaisuuden syntymiseen on ollut siellä, että NoHo Partners valittiin Helsingin Kalasatamaan kesäkuussa nousseen K-ryhmän päätoimitalon K-Kampuksen ravintola-, kokous- ja tapahtumapalvelujen tuottajaksi. Se kokoaa pääkaupunkiseudulta yli 1800 K-ryhmäläistä saman katon alle.

Yritystapahtumat ja kokoukset tulevat osaksi Pihka Oy:n tuotekokonaisuutta. Kuva: Pekka Kastari.

Lisäksi toimitalo palvelee K-ryhmän eri sidosryhmiä. Vikström sanoo, että NoHo Partnersin laaja brändiportfolio mahdollistaa monipuolisten makuelämysten ja ravintolapalvelujen tuottamisen lukuisiin eri tarpeisiin ja tilanteisiin, arkilounaasta aina edustusruokailuun saakka.

”Näemme lounasruokamarkkinassa ison kasvumahdollisuuden ja segmentin, jossa voimme erottautua laadulla ja paikallisuudella sekä sitä kautta parantaa myös toimistotalojen työntekijäkokemusta. Vaikka tämän markkinan marginaalit ovat tiukempia, vastaavasti toiminnan käyttöaste ja kulurakenne ovat hyvin ennustettavissa. Tämä luo hyvät edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle”, hän uskoo.

Teksti: Heikki Kähkönen
Kuvat: Pekka Kastari

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments