D

D.O. Saimaa -alkuperämerkki on takuu laadukkasta palvelusta ja maukkaasta ruoasta

Suomen paras ruokaelämys tulee Saimaalta. Itä-Suomen järvialue elää kalaisista vesistä, metsän antimista ja lähiruokatuotteista. Hyvä maku voi hyvin ja elää Itä-Suomessa.

Saimaan alue tunnetaan puhtaista raaka-aineista, luomuviljelystä, järvikaloista sekä lähiruokaa hyödyntävistä ravintoloista ja kahviloista. Itä-Suomen järvialuetta voidaan pitää Suomen luomuaittana. Pelkästään Etelä-Savossa toimii liki 300 luomutuottajaa.

Saimaan matkailu on nostanut maukkaan ruoan ja puhtaat raakaa-aineet keihäänkärjeksi. Etelä-Savossa on ensimmäisenä Suomessa otettu käyttöön raaka-aineiden laatu- ja alkuperämerkki D.O. Saimaa – Designation of Origin Saimaa. Se kertoo, että raaka-aine tai elintarvike on laadukas ja tuotettu Saimaan alueella.

Hotelli Punkaharjun aamiainen rakentuu paikallisesta lähiruoasta. Kuva: Saimaa Gastronomy.

D.O. Saimaa -alkuperämerkki tekee koko Saimaan järvialuetta tunnetuksi ja parantaa ruokamatkailun kilpailukykyä.

Merkin käyttöä ja tunnettuutta edistetään muun muassa D.O. Saimaa – Food & Culture -hankkeen kautta. Hankkeen tavoitteena on edistää Suomen ja Saimaan alueen ruokakulttuuria.

Hankkeen puuhamiehenä on Saimaan puhtaiden tuotteiden vankkumaton puolestapuhuja, keittiömestari Ilkka Arvola, joka haluaa nostaa ensimmäisenä esille Suomen suurimman järven kalat, joista muun muassa Puruveden muikku on saanut EU:n Suojattu maantieteellinen merkintä -nimisuojan.

”Harvoin tulemme ajatelleeksi, että me pystymme juomaan lukuisten Saimaan järvien vettä jopa kesäisin. Se on niin puhdasta. Järvissä kasvavat kalat ovat maailmanluokan raaka-ainetta mille tahansa keittiölle tai ravintolalle”, Arvola sanoo ylpeänä.

Ilkka Arvola lupaa, että D.O.Saimaa -merkki on takuu alueen alkuperäisestä tuotteesta ja palvelusta. Kuva: Kixit Oy.

D.O. Saimaa on saanut koottua edustavan verkoston pientuottajia. Mukaan tulee koko ajan uusia yrityksiä. Toimivan tuottajaverkoston pyörittäminen vaatii paljon työtä, mutta se myös palkitsee yrittäjän ja asiakkaan.

”Kyllä se vaan säväyttää edelleen, kun tuottaja tulee keittiön takaovelle ja tuo itse tuottamansa raaka-aineet suoraan keittiöön”, Arvola toteaa.

Saimaan alue ei elä pelkästään kesästä, vaan jokaisesta vuodenajasta. Tavoitteena on matkailukauden pidentäminen ympärivuotiseksi.

Kokkina Arvola on ihastunut alueen sesonkien vaihtelusta, joka tarjoaa valtavia mahdollisuuksia ravintoloille ja matkailuyrityksille ruokalistojen suunnitteluun.

”Vuodenajat tarjoavat meille loputtoman ideoiden lähteen. Kalojen saatavuus vaihtelee, samoin mäti- ja riistakaudet, villiyrtit ja sienet sekä pienten tuottajien luomutuotteet. Sesongit ovat suuri rikkaus koko Saimaan gastronomialle”, Arvola kehuu.

Paikalliset elintarvikkeiden jalostajat ja raaka-aineiden tuottajat ovat pieniä yrityksiä, joiden verkostoituminen D.O. Saimaa -tuotemerkin alle tarjoaa matkailuyrityksille aidon pohjan tarjota kestäviä matkailupalveluja.

Muikku on Saimaan alueen tärkein ruokakala. Kuva: Visit Saimaa.

Arvola puhuu mielellään vastuullisesta ja kestävästä tuotannosta. Puhtaus ja terveys kulkevat käsi kädessä. Kauniit maisemat ja luonto mahdollistavat asiakkaalle kokonaisvaltaisen elämyksen, kun siihen tuodaan myös ruoka mukaan.

”Elämykset koostuvat pienistä asioista, jotka me pyrimme hoitamaan kunnolla. Meidän ympäristömme Saimaan alueella tarjoaa vankan perustan ja valtavat puitteet vastuulliselle matkailulle. Järvikalastus on ekologisesti kestävää, samoin luomutuotanto sekä villiyrttien ja riistan käyttö”, Arvola perustelee.

D.O. Saimaa on saattanut yrityksiä yhteen ja tukemaan toistensa markkinointia.

Saimaa on alueena suhteellisen iso kokonaisuus ja maantieteellisesti hajallaan. Yrittäjät voivat tukea toisiaan verkostoitumalla.

”Matkailijalle tämä tarjoaa suuren palveluiden kirjon ja loistavan mahdollisuuden hankkia erilaisia elämyksiä ja kokemuksia. Tarjonnan rikkaus ja monimuotoisuus on ehdoton voimavara”, Arvola muistuttaa.

Saimaa Gastronomy -yritysverkoston Makujen viikonloput palkittiin vuoden 2019 parhaana ruokamatkailutuotteena Hungry for Finland -kilpailussa. Ilkka Arvola toimii Saimaa Gastronomyn taustalla kehittäen sen toimintaa ja palveluja.

Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer haastaa mukaan kaikki Saimaan alueen elintarvike- ja matkailuyritykset yhteisen D.O. Saimaa -alkupermerkin taakse. Kuva: Saimaa Gastronomy.

Verkostoon kuuluu neljä eri puolella Saimaata sijaitsevaa perheyritystä: Tertin Kartano Mikkelistä, Sahanlahti Resort Puumalasta, TeaHouse of Wehmais Juvalta ja Hotelli Punkaharju Punkaharjulta.

”Toivon, että verkostomme innoittaa Järvi-Suomen matkailuyrityksiä yhteistyöhön, jota tehdään lämmöllä ja rakkaudella. Me kannustamme kaikkia yrittäjiä tekemään tinkimätöntä työtä Saimaan puhtaaseen luontoon perustuvien matkailuelämysten puolesta”, innostaa palkinnon vastaanottanut yrittäjä Saimi Hoyer Hotelli Punkaharjusta.

Ilkka Arvola tähdentää, että kansainvälisen tason tuotteita voi tehdä vain yhdessä. Pelkkä alueellisuus ei kuitenkaan riitä, vaan elintarvikkeilta ja palveluilta edellytetään, että ne on tuotettu vastuullisesti korkeiden gastronomisten ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

”Maailmalla D.O. Saimaan kaltaisia alkuperämerkintöjä käytetään paljon. Saimaan oma merkki on hieno tapa nostaa raaka-aineiden arvostusta ja parantaa alueen matkailun vetovoimaa”, Avola tähdentää.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Visit Saimaan ja Toptasten kanssa.
Saimaan alue on myös talvimatkailukohde. Kuva: Jussi Silvennoinen, Punkaharju, Business Finland.
CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments