N

Niko Tähti Torniosta on Vuoden nuori kokki 2019

Torniolainen Niko Tähti edustaa Suomea nuorten kokkien MM-kisoissa Kanadan Calgaryssa syyskuussa. Tähti voitti alle 27-vuotien kokkien SM-kisat lauantaina Tampereella. Sami Hakamäki Seinäjoelta sijoittui toiseksi ja Valkeakoskella työskentelevä Emmi Latvanne kolmanneksi.

Vuoden nuori kokki 2019 -kisassa viisi nuorta keittiöalan ammattilaista ottivat mittaa toisistaan valmistamalla kolmen ruokalajin menun. Kilpailussa arvioitiin sekä keittiötyöskentelyä että valmistettujen annosten makua.

Pakollisena raaka-aineena alkuruoalle oli tuore kokonainen avattu kirjolohi, joka tuli valmistaa kahta eri valmistusmenetelmää käyttäen. Pääruoan raaka-aineena oli ankanrinta ja jälkiruoan ananas. Lisäksi kilpailijoiden käytettävissä oli raaka-ainekori itse valittujen lisäkkeiden valmistamiseen.

Kilpailu ratkesi tekniikkatuomareiden pisteillä.

Voittajan kokonaisuus oli tasoltaan eriomainen niin tekniikan kuin makujenkin suhteen. Suomen mestari Niko Tähti oli erityisen suvereeni fileerauksessa sekä teknisissä, taloudellisissa ja hygieniatoimissa.

Tähti työskentelee Lapland Hotel Olos Muonion keittiössä. Hopella sijoittuneen Sami Hakamäen työpaikka on ravintola Juurella Seinäjoella. Pronssimitalisti Emmi Latvanne on töissä Ravintola Rusticheria Stellassa Valkeakoskella.

Tähti edustaa Suomea syyskuussa Calgaryssa Kanadassa käytävissä nuorten kokkien MM-kisoissa.  Kilpailun hyvä taso luo odotuksia MM-menestykselle.

Vuoden nuori kokki 2019 Niko Tähti, Lapland Hotel Olos Muonio.

”Kilpailijoiden työskentely oli siistiä, taloudellista ja johdonmukaista. Lisäksi raaka-ainekäsittely oli ammattimaista, mikä näyttäytyi onnistuneina kypsyysasteina ja erinomaisina makuina. Kilpailijoiden lisäkevalinnat niukoista korin antimista olivat kauttaaltaan onnistuneita”, kertoo kilpailun johtaja Martti Lehtinen.

Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat voittaneet mestaruuden kahdesti. Arto Rastas voitti vuonna 2005 ja Lasse Koistinen neljä vuotta myöhemmin. Laura Virolainen sijoittui hopealle 2015 ja Emmiina Lehtonen toi kotiin MM-pronssia 2018.

Vuoden nuori kokki -kilpailun järjestäjänä toimii La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande eli tuttavallisemmin Paistinkääntäjät, joka on Suomen merkittävin kansainvälinen gastronominen järjestö.

Kuvat: La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande

CategoriesYleinen

Facebook Comments