2

24 tuntia New Yorkin cocktail-baareissa

Mikäli olet aina halunnut tehdä mielikuvitusmatkan New Yorkin parhaimpiin cocktail-baareihin, leikkaa lompakkoosi seuraava lista Manhattanin pyhätöistä, jotka pyrkivät harhauttamaan janoista kangastuksen lailla.

Employees Only

510 HUDSON ST
NEW YORK 10014

Kello ei ole paljon West Villagessa, mutta jostainhan se on aloitettava. Jono on jo muodostunut, menen sen perälle. Se ei ole pitkä, mutta on epäselvää, mihin oikeastaan jonotetaan. Kylttiä ei ole. Pääsen sisään. Eteisessä istuu ennustajaeukko, joka nostaa hetkeksi katseensa tarot-korteista. Katse on tylsä. Moicculi vaan.
Takatiloissa kokintakkeihin pukeutuneet baarimestarit vääntävät drinkkejä tupaten täydelle salille. Hemingway daiquirilla liikenteeseen. Kaiuttimista pärähtää Eaglesin Hotel California. Employees Only tekee kaiken oikein, jopa paskan soittolistan. Se on vuoden 2017 50 Best Bars -listalla maailman 37:nneksi paras baari.

BlackTail

22 BATTERY PLACE
2ND FLOOR OF PIER A
NEW YORK 10004

Taksi alle ja kohti Manhattanin eteläkärkeä. Perillä odottaa kuubalaiseen retrotyyliin sisustettu kuppila, joka löytyy satamarakennuksen toisesta kerroksesta. Täällähän niitä Hemingway daiquireja olisi pitänyt juoda, mutta otetaan One armed bandit Lucky Lucianon ja Meyer Lanskyn inspiroiman listan kunniaksi.
Tummanpuhuvaa tilaa hallitsee kolonialismin iloja romantisoiva seinämaalaus, jossa siloposkiset konkistadorit tuovat alkuasukkaille sivistystä. Ihanan epäkorrektia vuonna 2017. BlackTail valittiin Tales of the Cocktail -kilvassa Amerikan parhaaksi uudeksi baariksi. Se löytyy myös 50 Best Bars -listan sijalta 32. Komea suoritus viime vuonna avatulta baarilta.

The Dead Rabbit Grocery & Grog

30 WATER STREET (NEAR BROAD ST)
NEW YORK 10004

Seuraava stoppi löytyy Financial districtista. Kyseessä on Blacktailin poppoon ensimmäinen baari, A.K.A. maailman paras cocktail-baari vuosimallia 2016. Astun ovesta sisään. Ovimies ohjaa kyselemättä kohti katutasossa sijaitsevaa irlantilaista juottolaa, jossa on sahanpuruja pitkin lattiaa. En matkustanut Manhattanille asti tullakseni harhautetuksi. ”Löytyykö yläkerrasta pöytää?” Ovimies pysähtyy, ja avaa seinässä olevan luukun. ”Tässä on piippari. Ei pitäisi kestää yli tuntia. Odotellessa, alakerran hanasta löytyy Bud Light.”
Dead Rabbitin tarina etenee sarjakuvana, joka toimittaa samalla cocktail-listan virkaa. Jänis on päässyt juuri vankilasta, ja haluaa kostaa kokemansa vääryydet väkivallalla. Charles Bronson minussa pistää tilaamaan Punkrockerin, jonkalaisia katujen kostaja ampui New Yorkin metroon seitsemänkymmentäluvulla. Se sopii hyvin yhteen itärannikon ostereiden kanssa. Dead Rabbit löytyy 50 Best Bars -listalta sijalta viisi.

Attaboy

134 ELDRIDGE ST
NEW YORK 10002

Seison viimaisessa illassa China Townin kupeessa jo kolmatta varttia. Mies ampuu minua näkymättömällä rynnäkkökiväärillä läheisen roskiksen vierestä. Intialaisen näköinen pukumies yrittää päästä sisään vanhanaikaisella. Ruikutus kauheasta kusihädästä kaikuu kuuroille korville, kuten pitääkin, sillä Attaboy on vähintään yhtä armoton ulkona kuin vieraanvarainen sisällä.
Oven takana odottaa noin kaksi ja puoli metriä leveä ja parikymmentä metriä pitkä putka, jossa on pimeää. ”Tee jotain mezcalista”, kuulen sanovani, koska baarissa ei ole cocktail-listoja. Se jokin mezcalista lienee parasta, mitä kyseisestä juomasta on mahdollista valmistaa. Käryävä nokialainen talvirengas on kesytetty, miltein. Attaboy on 50 Best Bars -listan kahdeksas ja minun kirjoissani kaupungin paras.

NoMad Bar

1170  BROADWAY & 28TH  STREET
NEW  YORK 10001

Mitä tulee baarista, jos sen luotsaajien ravintola on valittu maailman parhaaksi? Ei ainakaan pannukakku. Eleven Madison Park -ravintolan cocktail-vastine on Amerikan paras baari, jos 50 Best listausta haluaa tuijottaa. Tässä kohtaa iltaa haluan bourboniin ja rommiin tehdyn Start me upin ja chef Daniel Hummin tryffelihodarin.
NoMadiin pääseminen ei ole aivan mutkatonta, ellet ole paikalle kärppänä ovien avautuessa kello 17. Paras tapa saada pöytä on majoittautua NoMad-hotelliin, koska hotellin vieraita priorisoidaan jonossa. NoMadin cocktailit voi tällöin kokea myös astumatta jalallakaan baariin. Hotellihuoneen nurkassa on kylpyamme ja huonepalvelu kantaa cocktailit ammeen reunalle juomarahaa vastaan.

The Aviary

80 COLUMBUS CIRCLE AT 60TH STREET
MANDARIN ORIENTAL NEW YORK 10023

On aika iskeä käsi syvälle sontaan. The Aviary NYC:n takaa löytyy chicagolaisesta Alinea-ravintolasta maailmankuulu kokki Grant Achatz, jonka imperiumi on hiljattain levinnyt Central Parkin Mandarin Orientalin ties kuinka monenteen kerrokseen. Maisemat ovat melkoiset. Tunnelma sen sijaan on kuin tuhat dollaria yöltä maksavan hotellin hälyisässä aulassa, mikä ei, noh, sinänsä yllätä, koska kuppila on hotellin aulassa.
Miljardööri Richard Branson kävelee ohitse leijonanharja hulmuten, mutta minä tilaan kolmen ruokalajin ja cocktailin yhdistelmän. Odotan ilotulitusta, mutta saan sen sijaan kusisen mimosan. Appelsiini on vangittu lähinnä Harvey Wallbanger -jäähän, minkä vuoksi juojalla on kaksi vaihtoehtoa: 1.) odottaa kolme varttia, että jäät sulavat ja kuplat haihtuvat tai 2.) lipittää katalan makuinen skumppa ja unohtaa jäät. Myös ruoka on huonoa ja lasku silti satasia, joten se siitä. Ei näin.

King Cole Bar

TWO EAST 55TH STREET AT FIFTH AVENUE
NEW YORK 10022

Lopuksi on syytä hieman jäähdytellä. Siihen sopii King Cole Bar, jonka väitetään keksineen tai vähintäänkin popularisoineen Bloody maryn. St. Regis -hotellin uumenissa sijaitseva klassikko henkii porvariston hillittyä charmia. Sellaiselle olisi jo tässä kohden käyttöä. Virttyneessä todellisuussa on Bloody maryn mentävä musta aukko.
Hassusti nimetyn baarin takaseinää koristaa keskiajalle ilkkuva muraali. Se liittyy jotenkin King Cole -tarinaan, jonka varmasti googlaisin, jos jaksaisin. Amerikkalaista huumoria, joka synnyttää yhtä paljon uutta kuin tunkee lihamyllyynsä. Aito ja alkuperäinen ”Red Snapper” pöytään. Se valmistetaan pitkänä venäläiseen vodkaan. Huuaah.


Arto Koskelo

Kirjoittaja on parahultainen eskapisti, aprikoiva märehtijä ja paatunut elostelija. Taustaltaan epäonnistunut yhteiskuntatieteilijä, luonteeltaan virttynyt raapimapuu.

Facebook Comments