R

Ravintolavaikuttaja Aku Vikström kehottaa yrityksiä pitämään henkilökunnasta huolta ja huolehtimaan kassanhallinnasta

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström tähdentää tiistain kirjoituksessaan, että ravintola-ala voi selvitä koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä pitämällä henkilökunnasta huolta. Toiseksi tärkein asia on kassanhallinta. Yritysten tulisi myös ottaa heti yhteyttä vuokranantajiinsa vapaista kuukausista sopimiseksi.

Matkailupalvelut MaRan hallituksen jäsen ja yli 200 ravintolaa omistavan pörssiyhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kirjoittaa Facebookissa, että kukaan ei tiedä tällä hetkellä, mikä on ravintola-alan tulevaisuus koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi.

Vikströmin mukaan realistisin skenaario on, että ravintoloista kuihtuu liikevaihto kokonaan tämän viikon aikana ja useammaksi viikoksi. Joko se tapahtuu asteittain viranomaismääräyksillä tai sillä, että kuluttajat käpertyvät suojiinsa seuraavien viikkojen ajaksi.

Vikström korostaa, että kriisistä voidaan selviytyä vain kahdella tapaa. Ensimmäiseksi yrittäjien tulee pitää henkilökunnasta ja omista ihmisistä huolta. Minkään yhtiön taloudelliset resurssit eivät riitä palkkojen maksuun loputtomiin tilanteessa, jossa tulovirrat ehtyvät. Huolenpitoa voidaan silti mitata muillakin mittareilla.

”Selvittäkää työntekijöidenne puolesta, mistä he saavat korvausta ja taloudellista tukea. Kertokaa se heille etukäteen ja puhukaa rehellisesti. Olkaa tukena myös henkisesti. Välittäkää ja viestikää”, Vikström kirjoittaa Ravintoloiden koronakriisiFacebook-ryhmässä.

Aku Vikström. Kuva: NoHo Partners.

Toiseksi tärkein asia on kassanhallinta.

”Kun hupenevaa kassaa aletaan jakamaan ja taistellaan olemassaolosta, on tärkeää, että arvoketjussa joustavat muutkin kuin heikoimmassa asemassa olevat eli työntekijät ja pienet tavarantoimittajat”, Vikström jatkaa.

Osakkeenomistajat, valtio eli verottaja sekä erityisesti vuokraisännät ymmärtävät, että he itse voivat kohta olla tilanteessa, että tulot loppuvat pysyvästi, jos yhteistyötä ei tehdä nyt.

”Sopikaa heti tilapäisistä vuokravapaista kuukausista tai puhtaasti liikevaihtosidonnaisista vuokrista kriisin ajaksi. Olimme eilen yhteydessä jokaiseen vuokranantajaamme ja suhtautuminen oli pääsääntöisesti ymmärtäväistä. Kommunikoikaa etukäteen ennen kuin jätätte pakon alla vuokrat maksamatta.”

Vikström muistuttaa, että innovatiiviset ideat luoda lisää liikevaihtoa ovat mahtavia, mutta ne eivät nyt yksinään riitä. Ainoa vastuullinen teko on ajaa kassa edellä ja huolehtia henkilökunnasta.

”Vain niin voimme selviytyä toimialana karikon toiselle puolelle. Sinne kannattaa tähdätä, sillä siellä meitä odottaa tuttu asiakkaamme, joka osaa nyt arvostaa palvelujamme ja ihmisiämme aivan eri tavalla, kun ne ovat nyt hänen elämästään väkisin viety”, Vikström summaa.

Facebook Comments