R

Ravintola-alalla varaudutaan jo pahimpaan koronaviruksen vuoksi – yrittäjät kehittävät uusia ansaintakeinoja

Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät yrittävät keksiä uusia ansaintakeinoja koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Ruoka-annosten kotiinkuljetukset ovat yksi mahdollisuus. Moni on kuitenkin tosiasian edessä ja ovet on pantava kiinni. Sosiaalisen median vertaisryhmissä kannustetaan jaksamiseen sekä jaetaan uskoa ja toivoa vaikean tulevaisuuden edessä.

Koronavirus sekä valtiovallan toimenpiteet epidemian leviämisen estämiseksi iskevät tsunamin lailla koko matkailu- ja ravintola-alaan. Yritykset ovat sulkeneet oviaan ennalta määräämättömäksi ajaksi asiakaskadon vuoksi. Yrittäjät ja työntekijät ovat täydellisessä hämmennyksessä epävarman tulevaisuuden edessä.

”Päätimme johtoryhmässä, että laitamme ravintolan kiinni ja henkilökunta lomautetaan. Tilanne on väistämätön. Kun näet henkilökunnan kasvot, hartiat ja pään asennon ilmoittaessasi lomautuksista, se on on raskas päivä kaikille”, kiteytti tilanteen vakavuuden Versio- ja Roster Turku -ravintoloiden yrittäjä Kari ”Kape” Aihinen MTV:n haastattelussa tiistaina.

Aihisen henkilökunnan tuskan jakaa kymmenet tuhannet ravintola-alan työntekijät ja yrittäjät. Ovia suljetaan eri puolilla Suomeen ennennäkemätöntä vauhtia. Lomautusten perässä odottavat mahdolliset irtisanomiset ja väistämätön pohtiminen yritystoiminnan jatkumisesta kriisin jälkeen.

Vertaistuella on suuri merkitys ahdingosta selviytymiseksi. Sosiaalisessa mediassa alan ammattilaiset jakavat kokemuksiaan ja valavat uskoa tulevaisuuteen.

”Osoitetaan solidaarisuutta toisillemme, sillä samassa suossa olemme kaikki. Toistemme tuella meillä on mahdollisuus tästä myös nousta. Huolehditaan henkilökunnastamme. He ovat meille tärkeitä. Ja kommunikoidaan niiden kanssa, joille meillä on velvoitteita. Toisessa päässä on usein myös aito ja välittävä ihminen”, kirjoittaa Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen Ravintoloiden koronakriisi -Facebook-ryhmässä.

Bryggeri Helsingin Olli Majanen kannustaa kollegoitaan jaksamiseen vaikeina aikoina Kuva: Andres Teiss.

Katastrofaalinen tilanne luo uusia ansaintamahdollisuuksia. Niistä merkittävin on annosten kotiinkuljetuspalvelu.

Ravintola-alaa seuraava verkkopalvelu Kohokohdat.fi raportoi tamperelaisten yritysten aktiivisuudesta kaaoksen keskellä. Tampereella useasta ravintolasta voi jo nyt joko käydä hakemassa tai tilata ruokaa kotiin ja työpaikalle.

”Todella moni ravintola myy nyt ruokaa mukaan niin kauan kuin ravintolat vaan saavat olla auki. Ottakaa ihmeessä yhteys ravintoloihin ja hakekaa ruokaa sieltä, eikä ruuhkaisista marketeista”, vetoaa Astorin ravintoloitsija Henry Olander verkkosivun haastattelussa.

Kohokohdat.fi on myös listannut ravintoloita, joista annoksia voi tilata. Yrittäjät toivovat, että tehdyt tilaukset myös noudetaan paikan ravintoloista, jotta vältytään ruokahävikiltä ja turhalta työltä.

Taksiyritykset ovat ryhtyneet kuljettamaan ravintoloiden ruoka-annoksia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Ravintolat ovat tehneet kuljetussopimuksia mm. paikallisten taksiyrittäjien kanssa. Myös vapaaehtoisia talkoolaisia on ilmoittautunut kuriireiksi. Helsinkiläisen La Torrefazione -kahvila-ravintolan henkilökunta tarttui itse toimeen ja ryhtyi kuljettamaan annoksia työpaikoille ja koteihin.

”Torstaista alkaen sinulla on siis tilaisuus saada ihana intohimoinen barista ja lounas kotiovelle. Samalla olet mukana pelastamassa työpaikkoja. Meillä on huikea henkilökunta, emmekä halua menettää yhtään heistä”, ravintola kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Ravintolat toivovat asiakkaitaan hankkimaan lahjakortteja. Ostamalla myöhemmin käytettävän lahjakortin voi tukea ravintolaa akuutissa kassakriisissä.

 

Facebook Comments