K

Kantapöydässä: Loukkaako Indian Pale Ale alkuperäiskansojen oikeuksia?

Suomalainen olutkulttuuri kehittyy varkain. Nimittäin uusiutuva olutkulttuuri on väärällään kulttuurivarkauksia. Valtamedian pitäisi keskittyä inkkaripäähineiden tuomitsemisen ohella intiaani- ja Indian-sanojen kieltämiseen oluiden markkinoinnissa.

India Pale Ale eli IPA-oluttyyli on jo lähtökohdiltaan moraalisesti monia loukkaava. Onhan IPA:n perusta kolonialismissa. Käsityöoluiden harrastajien kulttuuritietoisuudesta huolimatta IPA on maailmanlaajuisen craft beer -vallankumouksen keskeinen ydin,  imperialismin ilmentymä ja myyvin osa.

India Pale Ale -oluttyyli syntyi reilut 200 vuotta sitten Britanniassa. Brittiläisille siirtomaaherroille piti saada laivattua olutta, joka säilyi juomiskelpoisena useiden kuukausien merimatkan Englannista Intiaan. Kyseessä oli tavallisia ale-oluita alkoholipitoisuudeltaan vahvempi ja humalakatkeruudeltaan tuhdimpi olut.

India Pale Ale vai Indian Pale Ale?

Asiaan perehtymättömät puhuvat usein IPA:n yhteydessä Indian Pale Alesta, jonka alku suomeksi käännettynä tarkoittaa Intian sijasta intiaania.

Nykypäivän IPA-oluet ovat kehittyneet vanhojen siirtomaaoluiden reseptien ja makujen innoittamina nelisenkymmentä vuotta sitten Yhdysvalloissa. Voisikin olettaa, että kulttuurivarkauden kontekstissa Indian Pale Alella ja erityisesti American Indian Pale Alella viitataan väistämättä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin ja heidän oikeuksiensa polkemiseen.

Siinä tapauksessa Keskon olutmainonta on tuomittavaa. Nimittäin K-kaupat markkinoivat verkkokaupassaan intiaanioluita, Indian Pale Aleja, jotka sopivat erityisesti grillaukseen.

Kulttuurivarkauksia esiintyy jatkuvasti myös mediassa. Erityisen raskauttavan loukkauksen Pohjois-Amerikan intiaaneja ja heidän alkoholinkäyttötapojaan kohtaan tekee – vaikkakin tahtomattaan – Sanoma-konsernin Soppa365-ruokasivusto, jonka toimittaja kirjoittaa Indian Pale Alesta eli intiaanioluesta otsikolla Amerikkalainen humala on muotioluen sielu – näin sitä viljellään.

Valviran on seuraavaksi kiellettävä Indian- ja intiaani-sanojen käyttö suomalaisissa olutpakkauksissa ja markkinoinnissa!

Intiaanipäähineen käyttö on meillä julkisesti tuomittua. Kulttuurivarkauden nimissä pitäisi myös intiaani ja Indian -sanojen käyttö kieltää oluiden yhteydessä. Onhan Valvira poistattanut olutpullojen ja -tölkkien kyljistä joulupukin tonttuineen, sekä Matti Nykäsen lonkeropakkauksista. Valvira on estänyt myös Simpsoneista tutun Duff-oluen myynnin.

Erityisen perusteltua sanojen kieltäminen on alkoholipoliittiselta ja kansanterveydelliseltä kannalta.  Monien päättäjien perinnöllisyyskäsityksen mukaan intiaaneilla ja suomalaisilla on yhteinen oluenhimoa synnyttävä ja alkoholismia aiheuttava viinageeni. Se geeni tappaa kodeissa ja puistoissa tehokkaammin kuin yksikään ympäristömyrkky.

Me vanhat nautiskelijat muistamme olutmaailman ennen IPA-aikaa. Sinebrychoff toi KOFF Wild Indian -oluen markkinoille 1992. Oluen mainoskampanjassa esiintyi Amerikan alkuperäiskansojen näyttelijöitä.

Wild Indian kävi toisen kerran myynnissä vuonna 2007. Inkkarioluen markkinointi aiheutti tuolloin sen verran närkästystä, että sen myynnin kieltämiseksi käynnistyi vetoomuskampanja Adressit.com-palvelussa. Nettiadressi keräsi 36 allekirjoitusta, joista yhdessä todettiin kampanjan käynnistäjälle lakonisesti, että ”eikö sulla ole parempaa tekemistä”.

Heikki Kähkönen

Facebook Comments