S

Suomen joukkue kilpailee tänään kokkien Bocuse d’Or -kisassa Ranskassa – seuraa kilpailua suorana lähetyksenä

Maailman arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d’Orin, finaali käynnistyi Ranskan Lyonissa sunnuntaina. Mikko Kaukosen johtama Suomen joukkue kilpailee maanantaina klo 10.18 alkaen. Kaukonen tavoittelee palkintosijoja annoksilla, jotka esittelevät syksyisen suomalaisen puutarhan ja metsän sekä pohjoiset raaka-aineet.

Bocuse d’Or -kokkikilpailun finaaliin selvitti tiensä 21 maata. Suomea kisassa edustaa Mikko Kaukonen assistenttinaan Anni Peräkylä. Joukkueen valmentaja on Heikki Liekola. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen.

Kaukosen ensimmäinen tehtävä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14 hengelle. Pakollisena raaka-aineena on kirsikkatomaatti sekä pääruoassa lisäksi musta tiikerirapu. Take away tarjoillaan kilpailuja varten suunnitelluista tarjoilulaatikoista.

Suomen take away -laatikon on suunnitellut Heidi Uppa. Kuva: Bocuse d’Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall.

Suomen take away -kokonaisuus on nimeltään Tomato garden, joka kuljettaa tuomarit suomalaisen puutarhan ja satokauden läpi. Suomen osuus alkaa klo 10.18. Kaukonen kilpailee keittiössä numero 7.  Take away valmistuu klo 15.13 ja tarjoiluvati esitellään tuomaristolle klo 15.48.

”Inspiroiduimme kirsikkatomaattien raikkaasta aromista ja kauniista ulkomuodosta, ja loimme raikkaan syksyisen menun, jossa maistuu tomaattien lisäksi muun muassa suomalainen omena ja tillinkukat. Jälkiruoassa tomaatti on yhdistetty hapankerman ja vaniljan kanssa”, Kaukonen kuvailee.

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasvislisukkeista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Tehtävässä valmistetaan myös ragutyyppinen kasvislisuke, joka edustaa kilpailijan kotimaan identiteettiä.

”Tarjoiluvadilla liha on haudutettu aromikkaaksi vihannesten ja yrttien kanssa. Sen kanssa tarjoamme karamellisoitua sipulia ja omenaa sekä syksyn lehtikaaleja ja palkokasveja. Kermainen ragumme tuo tuomareiden lautasille suomalaista ohraa ja sieniä”, Kaukonen esittelee.

Tarjoiluvadin on suunnitellut ja toteuttanut suunnittelija Laura Meriluoto. Kuva: Bocuse d’Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall.

Kilpailevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely, johon kuuluvat mm. hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia.

”Visuaalisuus on teknisten taitojen ja maun lisäksi kokkikilpailujen ytimessä. Tällä tasolla kilpailtaessa kaiken täytyy osua kohdalleen. Visuaalinen teema sitoo koko suorituksen yhteen annoksista suunnittelijoiden luomiin tarjoiluvateihin ja menukorttiin saakka”, perustelee Bocuse d’Or Team Finlandin presidentti, keittiömestari Eero Vottonen, joka toimii kisassa Suomen virallisena tuomarina.

Kilpailun palkinnot jaetaan maanantaina klo 19 alkaen. Kisaa ja palkintojenjakoa voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/

Suomen Bocuse d’Or -joukkue: Eero Vottonen (vas.), Mikko Kaukonen, Anni Peräkylä, Heikki Liekola. Kuva: Bocuse d’Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall.

 

Facebook Comments