K

Kokkien Bocuse d’Or -kisan voitto Tanskaan – Suomi jäi jälleen ilman kaivattua mitalia

Kokkien epäviralliseksi MM-kisaksi kutsuttu Bocuse d’Or oli jälleen Tanskan suurta juhlaa. Tanskan edustaja Brian Mark Hansen vei nimiinsä arvostetun kilpailun voiton Ranskan Lyonissa maanantaina. Hopealle sijoittui Norjan Filip August Bendi. Kolmas oli Unkarin Patrik Nyiukos.

Suomen Bocuse d’Or -edustajien Johan Kurkelan ja Aino Kasasen kilpailuvuosi huipentui tiukkaan finaaliin maanantaina Ranskan Lyonissa. Joukkue tavoitteli sijoitusta kolmen parhaan joukossa, mutta mitali jäi jälleen haaveeksi.

”Pienistä vaikeuksista huolimatta saimme ruoan tuomareille sellaisena kuin suunnittelimme. Saimme muun muassa kalan valmistustavasta paljon kehuja. Kovatasoisessa kisassa pienetkin piste-erot merkitsevät. Tästä on hyvä jatkaa”, Johan Kurkela sanoi tiukan kisan jälkeen.

Suomen sijoitus oli lopulta kuudes. Mitalikolmikon lisäksi edelle nousivat vielä Ruotsi ja Ranska.

Suomen joukkueen valmennuksesta on vastannut Ravintola Egon keittiöpäällikkö Kalle Tanner ja tuomarina Lyonissa oli Ravintola Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen.  Molemmat ovat kokeneita Bocuse d’O -kävijöitä myös kilpailijoina. Vottonen maisteli kilpailun aikana peräti 72 kurpitsa-annosta.

”Kurpitsatehtävässä oli paljon vaihtelua – parhaiden ja huonojen välillä oli selkeä tasoero. Tehtävänämme oli tulkita maun, ulkonäön ja muiden tavallisten kriteerien lisäksi annosten leikkisyyttä, mikä oli haastavaa. Osalla oli mielestäni liikaakin leikkisyyttä, toiset taas eivät olleet ottaneet sitä huomiota millään tavalla”, Vottonen totesi.

Vottonen arveli, että Suomen joukkueen alkuruoka on jakanut tuomareiden mielipiteitä. Tulostilaisuudessa ei julkisteta tuomarikohtaisia pisteitä.

Suomen kannustusjoukot näkyivät ja kuuluivat kisakatsomossa.

24 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.

Bocuse d’Or on maailman vaativin ja arvostetuin kokkikilpailu, jota kutsutaan myös kokkien MM-kisaksi. Ranskan-finaalissa oli mukana joukkueet 24 maasta.

Ensimmäistä kertaa jaetun Bocuse d’Or Social Commitment Award -palkinnon sai Meksiko. Parhaalle assistentille jaetun The Best Commis -palkinnon pokkasi Norjan Leon Haarberg Nilsen.

Parhaan kala-annoksen valmisti Ruotsin Jimmi Eriksson assistenttinaan Thilda Mårtensson. Ensimmäisenä kilpailutehtävänä valmistetun lasten menun voitti puolestaan järjestäjämaan Ranskan Naïs Pirollet yhdessä assistenttinsa Cole Millardin ja kokkitiiminsä kanssa. Lapset puolestaan valitsivat omaksi suosikiksi Japanin.

Tanska juhli Bocuse d’Orin voittoa.

Suomen kilpailuteemana oli Lumo, joka kertoi pohjoisen talven murtavien ensimmäisten valonsäteiden tarinan. Teema näkyi Suomen ilmeessä kilpailuannoksissa, muotoilussa ja menukorteissa. Ilmeestä vastasi graafinen suunnittelija Ellaveera Björk.

Ensimmäisessä tehtävässä pääraaka-aineena ol kurpitsa ja kohderyhmänä lapset. Kurkelan joukkueen menu oli nimeltään Leikki. Toisena tehtävänä joukkue valmisti kilpailua varten suunnitellulla tarjoiluvadilla esitellyn menun 15 hengelle. Sen pääraaka-aineina olivat merikrotti, kampasimpukat ja sinisimpukat.

Suomen vati oli nimeltään Loimu. Sen on suunnitellut muotoilija Laura Meriluoto.

 

Kuvat: Santeri Stenvall / Suomen Bocuse d’Or Akatemia.

Facebook Comments