V

Vuoden kotimainen keittokirja vie pariisilaisen brasserien tunnelmiin

Helsinkiläisen Prisca Leclercin kirjoittama Brasserie – Reseptejä Pariisista on tämän vuoden kotimainen keittokirja. Ruokatoimittajat ry jakoi kunniamaininnat Mona Tähtisen teokselle Queen of Cakes – Kakkutaiteilijan gluteenittomassa keittiössä sekä Johann Jovelanin ja Annabelle Antsin tietokirjalle Hurmaava hyötypuutarha – Vinkkejä omavaraisempaan arkeen. Palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Valintaraadin mukaan Prisca Leclercin Brasserie – Reseptejä Pariisista (Readme.fi, 2023) tavoittaa pariisilaisen brasserie-tunnelman tekijän asiantuntemuksen ansiosta sekä herättää välittömän halun päästä nauttimaan siitä. Pariisin-matkan vaihtoehtona on nautiskelu kotona, sillä myös se onnistuu kirjan ohjeilla.

”Kirja avaa brasserie-ravintoloiden merkitystä ranskalaiselle ruokakulttuurille ja opastaa varmalla otteellaan lukijan tähän maailmaan. Kirja erottuu selkeällä linjallaan ja informatiivisuudellaan. Se on sivistävä, mutta samalla mutkaton ja helposti lähestyttävä – kuin oppikirja ranskalaisen keittiön salaisuuksiin”, perusteluissa todetaan.

Leclercin kolmas kirja on saanut alkunsa alkunsa bistrobuumista, mutta toisaalta teos välittää siirtymän kotikeittiöstä ravintolakeittiöön.

”Aloin miettiä bistron ja brasserien eroa, ymmärretäänkö sitä Suomessa. Juurieni takia brasserie on minulle tunnepohjaisesti selkeä konsepti, ja halusin avata muillekin, että brasserie on instituutio, joka ylläpitää ranskalaista keittotaitoa”, Leclerc kertoo.

Kunniamaininnat kahdelle tietokirjalle

Ruokatoimittajat ry jakoi kunniamainintaa käsikirjamaisia teoksille. Raati luonnehtii Mona Tähtisen teosta The Queen of Cakes – Kakkutaiteilijan gluteenittomassa keittiössä (Cozy Publishing, 2023) gluteenittoman leivonnan käsikirjaksi ja kunniamainintaa elämäntyöpalkinnoksi.

”Tähtinen on upea leipuri, joka todistaa, että gluteenittomat kakut eivät ole vain yhtä hyviä kuin tavalliset, vaan vielä parempia ja kauniimpia”, raati toteaa.

Toisen kunniamaininnan saavat Johanna Jovelan ja Annabelle Antas teoksella Hurmaava hyötypuutarha – Vinkkejä omavaraisempaan arkeen (Docendo, 2023). Raati tähdentää, että keittokirjat ovat tietokirjoja, ja tämä kirja täyttää tietokirjan kriteerit.

”Kaikki lähtee puutarhasta, joten hyötypuutarha aiheena puhuttelee kohderyhmää. Kirja antaa alaotsikkonsa mukaisesti vinkkejä omavaraisempaan arkeen ja toimii jokaisen puutarhaihmisen tai sellaiseksi aikovan käsikirjana.”

Facebook Comments