V

Vuoden Kokki Johan Kurkela vauhdittaa ravintola Grönin metsästystä kohti toista Michelin-tähteä

Helsinkiläinen ravintola Grön on palkannut nuoren kokin Johan Kurkelan kehittämään ravintolaan uusia tuotteita ja annoksia. Grön on asettanut tavoitteekseen toisen Michelin-tähden hankkimisen. Kurkela ei työskentele Grönin keittiössä tai tarjoilijana, vaan ravintolan tutkimuksesta ja kehitystyötä vastaavana kokkina.

Ravintola Grön kertoo tiedotteessaan nimittäneensä Johan Kurkelan, 26, Suomen ensimmäisen Research & Development -ammattilaisen tehtävään. Kurkelan työnä on etsiä raaka-aineita, tehdä erilaisia testailuja ja kokeiluja sekä vastata ravintolatuotteiden viimeisestä silauksesta.

Grönin keittiöpäällikkö ja osaomistaja Toni Kostian sanoo, että ravintola olisi voinut laittaa rahansa rekrytoinnin sijaan kalliimpiin raaka-aineisiin, uusiin tiloihin tai astioihin.

”Haluamme tuoda ripauksen kunnianhimoa suomalaiseen ravintolakenttään. Lähdemme metsästämään toista Michelin-tähteä. Teemme sen sillä, että panostamme ruoan laatuun”, Kostian perustelee.

Kostian tähdentää, että Grönissä ruoka on aina pääosassa. Tarjolla muutama menu, jotka ovat pitkäjänteisesti ja intohimoisesti suunniteltuja.

”Halusimme panostaa siihen, mitä lautasella on. Ei kalliimpia tavaroita, vaan suurempaa luovuutta”, hän kiteyttää.

Johan Kurkela on yksi Suomen tämän hetken arvostetuimmista nuorista kokeista. Kuva: Tuukka Koski. 

Johan Kurkela, on yksi Suomen lahjakkaimmista nuorista kokkilupauksista. Hän oli alkuvuodesta Suomen edustajana Bocuse d’Or -kilpailun finaalissa, jossa hän sijoittui kuudenneksi 24:n maan edustajien joukossa. Kurkela on myös tuore kokkien Suomen mestari eli Vuoden Kokki -kilpailun voittaja.

”Kaikki alkaa raaka-aineista. Käsityöelementti on silti vahvasti läsnä, vaikka yksinkertaisuuteen pyritään. Ravintolamaailmassa enemmän on usein vähemmän ja toisin päin. Tekniikka voi olla sitä, että rakennat hilavitkuttimen, jossa on kymmenen eri kerrosta, mutta se voi olla myös sitä, että paistat täydellisen kalan”, Kurkela selvittää.

Ravintola Grön on valittu Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen ykköseksi vuosina 2018 ja 2019. Vuonna 2018 ravintola sai yhden Michelin-tähden. Seuraavana vuonna paikka palkittiin vuoden parhaana bistrotyyppisenä ravintolana maailmassa. Grönillä on myös Guide Michelin Green Star -tunnus.

Pääkuva: Sebastian Stenvall

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments