N

NoHo Partnersin koronamenetykset lähes 60 miljoonaa euroa – Kesän ravintolamyynti on ylittänyt odotukset

Koronapandemian aiheuttamat ravintoloiden sulkemiset ja taloudelliset tappiot vaikuttivat NoHo Partnersin alkuvuoden liiketoimintaan merkittävästi. Konserni sai järeillä toimenpiteillä poikkeustilanteen hallintaansa. Koronan aiheuttamat menetykset ovat kuitenkin jopa 60 miljoonaa euroa. Yhtiön puolivuosikatsauksen mukaan ravintola-alan kysyntä on elpynyt ennakoitua paremmin rajoitusten purkautuessa.

Suomen suurimman ravintolakonsernin, NoHo Partnersin, kuluvan vuoden toisen neljänneksen tulos oli koronapandemian vaikutuksista johtuen odotetusti tappiollinen. Konsernin liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 69 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 121 miljoonaa. Tilikauden tulos jäi 18 miljoonaa euroa tappiolle.

Koronapandemian ja sitä seuranneiden viranomaismääräysten myötä konsernin liiketoiminta seisahtui huhtikuusta toukokuun loppuun saakka lähes täysin. Peräti 90 prosenttia ravintoloista oli suljettuina, minkä johdosta NoHo menetti liikevaihtoa lähes 60 miljoonaa euroa vuoden toisella neljänneksellä.

Ravintolatoiminta käynnistyi asteittain Tanskassa ja Norjassa toukokuussa ja Suomessa kesäkuun alussa rajoitetuin määräyksin. Tiistaina julkistetun yhtiön osavuosikatsauksen mukaan ravintola-avausten jälkeen myynti on kehittynyt positiivisesti kaikilla yhtiön liiketoiminta-alueilla.

NoHon ravintoloista noin 15 prosenttia oli heinäkuun lopussa suljettuina.

Valtioiden tukitoimet ja ravintolakiinteistöjen vuokranalennukset ovat tasoittaneet NoHo Partnersin tappioita.

Suomen, Tanskan ja Norjan valtioiden tukia NoHo kirjasi alkuvuonna 8,4 miljoonaa euroa. Vuokrien alennukset olivat 3,5 miljoonaa euroa, joka edustaa noin 70 prosenttia vuokrasopimuskannasta.

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan katsauskauden tulos on kuitenkin odotuksia positiivisempi. Kesäkuussa liiketoiminta käynnistyi vaiheittain, minkä jälkeen myynti on ylittänyt odotukset.

”Kesäkuussa liiketoiminta käynnistyi odotuksiamme huomattavasti paremmin. Kesäkuun liikevaihto oli noin 14 miljoonaa euroa, joka oli noin 75 prosenttia yli kuun alussa antamamme arvion. Kesäkuun lopussa ravintoloistamme 30 prosenttia oli edelleen suljettuina”, Vikström toteaa tilinpäätöstiedotteessa.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo, että yhtiön kassatilanne on merkittävästi parempi kuin markkinashokin iskiessä kevättalvella.

NoHon liikevaihto oli heinäkuussa noin 20 miljoonaa euroa, joka on noin 75 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Perusliiketoiminnat ilman kesän konsertti- ja tapahtumamyyntiä oli noin 90 prosenttia vuoden takaisesta. Vikström toteaa, että koronakriisi on yhdistänyt koko organisaatiota sekä sidosryhmiä.

”Toimintakykymme ääriolosuhteissa on nyt testattu. Kassatilanteemme on merkittävästi parempi kuin markkinashokin iskiessä kevättalvella, ja olemme valmistautuneet hyvin nopeisiinkin muutoksiin. Erittäin sitoutuneen henkilökunnan ja laajan asiakaskunnan turvin katson tulevaisuuteen huomattavasti luottavaisemmin kuin koronapandemian alkumetreillä”, Vikströn perustelee.

NoHo Partnersilla on runsaat 230 ravintolaa, joista noin 15 prosenttia oli edelleen suljettuina heinäkuun lopussa. Henkilöstöravintoloita yhtiö avaa kuluvan elokuun aikana. Tilaus- ja tapahtumaravintolat sekä osa yökerhoista ja muista ravintoloista on edelleen suljettuina. Noin 95 prosenttia henkilöstöstä oli palannut työhön heinäkuussa joko koko- tai osa-aikaisesti.

Kuvat: NoHo Partnersin arkisto.

CategoriesKansi Koronavirus

Facebook Comments