K

Kirsi Seppänen Tampereelta on Vuoden Sommelier 2021

Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta on voittanut sommelierien Suomen mestaruuden jo toisen kerran. Ensimmäinen mestaruus hänellä on vuodelta 2018. Finaalissa toiseksi sijoittui Antero Niemiaho helsinkiläisestä Ravintola Vinkkelistä. Kolmanneksi tuli Juulia Eloranta Ravintola C:stä
Tampereelta.

Kirsi Seppänen vei nimiinsä The Best Sommelier of Finland 2021 sponsored by Wines of Germany -kilpailun. Kisa käytiin maanantaina Helsingin Wanhassa Satamassa.  Ravinteli Berthassa työskentelevä Seppänen on voittanut myös Vuoden Sommelier sekä Vuoden Nuori Sommelier -kilpailut vuonna kolme vuotta sitten.

Seppänen ja kisassa hopealle tullut helsinkiläisen Ravintola Vinkkelin Antero Niemiaho edustavat Suomea The Best Sommelier of Nordics 2021 -kilpailussa Reykjavikissa kolmen viikon kuluttua.

Finaalissa kolmanneksi sijoittui Juulia Eloranta Tampereelta. Semifinaalissa kilpailivat myös Heidi Martikainen Ravintola Ultimasta ja Aino Tuomikoski BasBasista, molemmat Helsingistä.

Kirsi Seppänen edustaa yhdessä Antero Niemiahon kanssa sommelierien PM-kisoissa Islannissa kolmen viikon kuluttua.

Finaalissa kukin kilpailija suoritti 30 minuutin tehtäväkokonaisuuden, joka koostui ravintolaympäristöstä tutuista asiakaspalvelutilanteista. Serviisin aikana kilpailijat huolehtivat kolmen pöytäseurueen juomatarjoiluista ruokasuosituksineen. Kisa päättyi perinteiseen viinin sokkomaistamiseen.

” Sommelierin tärkein tehtävä on palvella asiakasta. Tässä kilpailussa jokainen kilpailija pystyi tekemään oman näköisensä serviisin. Erityisesti pidin uudesta kilpailumuodosta, joka muistuttaa sommelierin päivittäistä työtä. Siinä asiakaspalvelu yhdistyy tekniseen osaamiseen”, Seppänen kertoo.

SM-kilpailun tuomariston puheenjohtaja ja Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW kertoi, että loppukilpailu oli erittäin tasaväkinen.

”Jokaisella kilpailijalla oli omat vahvuutensa serviisin suorittamisessa. Voittajan ja toiseksi sijoittuneen ero oli lopulta vain 0,75 pistettä”, Mäkinen paljastaa.

SM-kilpailussa yleisön suosikiksi äänestettiin Antero Niemiaho.

Kuvat: Pasi Murto.