E

Eduskunta päätti ravintoloiden avaamisesta – PAM esittää väliaikaista alv:n alennusta ravintola-alalle

Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilain väliaikaiset muutokset, joilla ravintolat voivat avata ovensa rajoitettuna aikana kesäkuun alusta eli ensi maanantaista alkaen lokakuun loppuun saakka. PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kaipaa valtiovallalta lisää toimia, jotta ravintola-ala pääsisi takaisin jaloilleen.

Väliaikaiset rajoitukset koskevat mm. ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakaspaikkamääriä ja niiden käyttöä. Ravintolat voivat olla auki klo 6–23. Anniskelu on sallittua klo 9–22.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti mietinnössään tärkeänä, että toimenpiteiden vaikutuksia ja muuttamistarpeita tarkastellaan säännöllisesti ja ryhdytään tilanteen edellyttämiin joko rajoituksia kiristäviin tai lieventäviin toimiin. Hallitus tarkastelee tilannetta seuraavan kerran viimeistään juhannusviikolla.

PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ehdottaa ravintoloiden arvonlisäverojen alentamista. Kuva: Patrik Lindström.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kaipaa valtiovallalta lisää toimia, jotta ravintola-ala pääsisi takaisin jaloilleen. Alan alv-kantojen väliaikainen alentaminen voisi olla tehokas tähän tarkoitukseen.

Rönni-Sällisen mielestä työvoimavaltainen ravintola-ala on selvästi verrokkeja korkeampien alv-kantojen piirissä. Ravintolaruokailun arvonlisävero on 14 prosenttia ja alkoholianniskelun 24 prosenttia.

”Hallitus voisi tarttua mahdollisuuteen tukea toimialaa kohti normaalia väliaikaisilla alv-kantojen muutoksilla. Ruokapalvelujen alv-kannan voisi väliaikaisesti laskea 10 prosenttiin ja anniskelun 14 prosenttiin”, Rönni-Sällinen ehdottaa.

PAM pitää tärkeänä, että hallitus seuraa rajoitusten purkamistoimien vaikutusta mahdollisimman tiiviisti ja purkaa rajoituksia lisää heti, kun se näyttää mahdolliselta.

Pääkuva: Eduskunta / Hanne Salonen.

Facebook Comments