P

Pyhän Patrickin päivä – stoutin ja yhteisen riemun juhla

Hyvää Pyhän Patrickin päivää! Tänään on koko Irlanti aivan hurlumhei ja mustanpuhuva stout virtaa valtoimenaan. Miljoonat ihmiset pitävät hauskaa, osa enemmän ja toiset taas vähemmän oluthuuruissa hassut hatut päässä esittäen Pyhää Patrickia ja Leprechaun-tonttua.
Sekaisin on myös puoli maapalloa tai ainakin ne asuinsijat, joissa irlantilaisia elää ja jonne on pystytetty irkkupubeja. Pyhä Patrick yhdistää koko nykyisen olutmaailman.
Irlannin suojeluspyhimyksen mukaan on nimetty enemmän pubeja ja olutbaareja kuin yhdenkään toisen keskiajan hengellisen hahmon. Paddyjen eli irlantilaisten ja Pyhän Patrickin ansiota on, että 17.maaliskuuta on yksi kevään suurimmista olutjuhlista.
Vanhaan suomalaiseen vuodenkiertoon ja elämänmenoon St. Patrickilla ei ole ollut mitään vaikutusta. Kuu on parhaillaan laskeva ja olemme kevätpäivän tasauksen kynnyksellä. Nimipäiväkalenterin mukaan tänään on Kertun ja Gertrudin päivä. Patrick ja Patrik juhlivat vasta kuukauden kuluttua 16. huhtikuuta.

Orjasta uskonpuhdistajaksi ja vihreän saaren suojelupyhmyksksi.

St. Patrick, iirin kielellä Naomh Pádraig, ei ole kuka tahansa suojelupyhimys. Hänen ansiokseen lasketaan kelttiläisen pakanakulttuurin lopettaminen sekä kristinuskon vakiinnuttaminen vihreälle saarelle. Tämä tapahtui jo 400-luvulla eli tuhat vuotta ennen meidän omaa uskonpuhdistajaamme Mikalel Agricolaa.

Pyhä Patrick innoittaa monia juhlijoita 17. maaliskuuta. Kuva: Ireland Tourism

Pyhä Patrick oli alkuperäiseltä nimeltään Maewyn Succat (389-460). Hän syntyi naapurisaarella Skotlannissa ja joutui nuorena orjaksi Irlantiin. Succat raatoi orjana kuutisen vuotta, ja töiden välillä tutustui isäntiensä kristilliseen uskontoon.
Aikuistuttuaan Succat karkasi takaisin Britanniaan. Hän valmistui papiksi Ranskassa ja sai kutsumuksen unessa. Näky vakuutti nuoren pappismiehen. Hän sai päähänsä, että juuri hänen tehtävänsä oli käännyttää irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Samalla hän otti kristillisen nimen Patrick.

Ensimmäinen kirkko syntyi Pohjois-Irlantiin. Nyt Pyhän Patrickin kirkkoja on kaikkialla.

Patrick loi perustan katolisen kirkon toiminnalle Irlannissa. Hän perusti useita kirkkoja ja käännytti tuhansia ihmisiä. Ensimmäisen kirkon Patrick pystytti Armaghiin vuonna 445. Armagh sijaitsee nykyisen Pohjois-Irlannin alueella, reilut 130 kilometriä Dublinista pohjoiseen. Nykyään onkin vaikea löytää muille kuin Patrickille pyhitettyjä kirkkoja koko Irlannista.

Pyhä Patrick. Kuva: Catholic online.

Patrickin elämä on synnyttänyt useita legendoja. Hänen kerrotaan eläneen 120-vuotiaaksi, nimittäneen 350 piispaa ja tehneen ihmeitä. Pyhän Patrickin ansiosta Irlanti sai maineen oppineiden ja pyhien saarena.
Patrick kuoli 17. maaliskuuta 460. Tätä päivää on vietetty Pyhän Patrickin päivänä ainakin 600-luvulta lähtien. St. Patrick’s Day on suuri kansallinen juhlapäivä Irlannissa ja kaikkialla, missä Paddyja ja heidän sukulaisiaan ja hengenheimolaisiaan asuu.

Pyhän Patrickin käyttämästä opetusvälineestä tuli kansallinen symboli.

St Patrick’s Dayn pääväri on vihreä. Juhlakansa pukeutuu vihreisiin karnevaaliasuihin. Lähes jokainen kantaa tunnuksenaan kolmiapilaa – shamrockia. Pyhä Patrick käytti apilanlehteä opetusvälineenä yrittäessään selittää pakanakuningas Laoghairelle Pyhän kolminaisuuden periaatetta. Shamrockista on tullut yksi nyky-Irlannin keskeisistä tunnuksista.
Eri puolille maailmaa muuttaneiden irlantilaisten keskuudessa Pyhän Patrickin päivällä on suuri yhdistävä merkitys. Meno on railakasta, tummanpuhuva stout virtaa ja laulu raikuu. Irlantilaiset ovat tunnetusti olut- ja musiikkikansaa.

Juuri tänään kaikki haluavat olla Paddyna ja juhlia irlantilaisten kanssa. Kuva: Pixabay.

Kolikolla on aina kääntöpuolensa, kuten kristillisessä perinteessä on tapana muistuttaa. Keskellä juhlahumua ei juuri kellään käy mielessä, tarkoittiko Pyhä Patrick uskopuhdistuksellaan tätä kaikkea riekkumista ja tapain turmelusta.
Oli miten oli. Tärkeintä on, että ihmiset nauttivat hyvää olutta ja toistensa seurasta – ovat edes hetken onnellisia arjen keskellä. Ja eikös näitä tarkoituksia varten katumusharjoituksetkin ole olemassa? Nähdään pubissa!
Lähteet: kaikkijuhlista.fi, ortodoksi.fi
Kolmiapila eli shamrock on yksi Irlannin kansallisista symboleista. Kuva: Pixabay.

CategoriesMatkalla Olut

Facebook Comments