P

Panimoliitto: Oluen ja lonkeron myynti laskee – aihetta uusiin veronkorotuksiin ei ole

Panimoliiton jäsenyritysten oluiden, siiderien ja long drink -juomien myynti väheni tammi-maaliskuussa 5,2 miljoonaa litraa eli 5,5 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Sen sijaan virvoitusjuomien ja kivennäisvesien myynti lisääntyi. Panimoliiton mielestä uudet alkoholiverojen korotukset heikentäisivät alan työllisyyttä.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto kertoo tiedotteesaan., että viime vuonna voimaan tullut uusi alkoholilaki ei ole johtanut ostorynnistykseen. Oluen myynti väheni tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana liki 5 prosenttia ja lonkerokauppa peräti 12 prosenttia vuoden takaisesta.

”Pelottelu rajusta kulutuksen kasvusta on turhaa. Suomalaisten, erityisten nuorten, alkoholinkäyttö on muuttunut yhä vastuullisempaan suuntaan. Meidän on yhteiskuntana kiinnitettävä huomio ongelmia synnyttäviin juurisyihin. En usko, että ongelmien taustalla on päivittäistavarakaupasta ostettu olut”, huomauttaa Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Alkoholiveron korotus iskisi verotuloihin ja työllisyyteen

Oluen myynti on vähentynyt useita vuosia peräkkäin. Suomen olutvero on EU:n korkein ja yli kaksinkertainen Viroon verrattuna. Viron uusi hallitus on jo sopinut valmisteverojen alentamisesta, mikä tarkoittaa hyvin todennäköisesti myös alkoholiveron laskua.

”Tämä on päättäjiemme ehdottomasti muistettava, kun tulevissa hallitusneuvotteluissa päätetään verolinjauksista. Jos matkustajatuonti kasvaa jälleen, verotulot jäävät Suomessa saamatta. Veronkorotusten sijaan olisikin keskityttävä työllisyyden turvaamiseen, sillä panimoala työllistää suoraan ja välillisesti yhteensä 25 000 henkeä”, Pakarinen muistuttaa.

Panimojuomien myynti 1.1.-31.3.2019 milj. litraa. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten eli Hartwallin, Momentin Groupin, Olvin, Red Bullin, Saimaa Brewing Companyn ja Sinebrychoffin myyntitilastoihin.

Facebook Comments