U

Uusia panimoita syntyy tasaiseen tahtiin – Olutpanimoiden määrä kipusi Suomessa jo 90:ään

Suomessa toimii tällä hetkellä 90 olutpanimoa. Uusien panimoiden perustamisen tahti on hieman hiipunut viime vuodesta. Valvira on myöntänyt valmistusluvat tänä vuonna kahdeksalle uudelle panimolle.
Pienpanimoita on tällä hetkellä 87. Käsityöpanimoiden määrä on kaksinkertaistunut vajaassa kolmessa vuodessa. Viime vuonna luvat sai 21 panimoa ja kaksi panimoa vaihtoi omistajaa. Vuoden 2015 alusta lukien on valmistusluvan on saanut yli 40 uutta panimoyrittäjää.
Uudet panimot ovat melko elinvoimaisia yrityksiä. Kolmen viime vuoden aikana vain Kiteen Panimo on luopunut oluenvalmistuksesta kokonaan. Lisäksi tällä hetkellä lohjalaisen Paloasemen Panimon sekä lahtelaisen Panimo Pajan liiketoiminnot ja laitteet ovat myynnissä.
Suomalaiset pienpanimot valmistivat olutta yhteensä 18 miljoonaa litraa vuonna 2016. Valmistumääriltään kolme suurinta ovat Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Nokian Panimo ja Saimaan Juomatehdas.
Maassa toimii kolme niin sanottua suurta teollista panimoa, jotka ovat Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff. Niiden yhteenlaskettu tuotanto kattaa 95 prosenttia Suomessa valmistetuista oluista.

CategoriesPanimot

Facebook Comments